Reklama

Reklama

Podpowiadamy, jak przygotować najlepszą na świecie dyniową latte

Dynia to symbol jesiennej kuchni, nic dziwnego, że stała się również bohaterką jednego z najpopularniejszych jesiennych napojów – dyniowej latte. Jeśli coś może osłodzić nam krótsze i chłodniejsze dni to właśnie ten rozgrzewający napój.

Dyniowa latte doczekała się wielu odsłon, bo z powodzeniem możemy modyfikować ją według własnych upodobań. Zaczynając od najprostszej kompozycji, która bazuje na rozgrzewających przyprawach. 

Reklama

- Pumpkin spice (przyprawa dyniowa) to nic innego, jak zestaw przypraw dodawanych do ciasta dyniowego. Przygotowując taką mieszankę możemy kierować się swoimi ulubionymi smakami  - czytamy na łamach "Delish".

Do jej przygotowania będziemy potrzebować cynamonu, mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, mielonego ziela angielskiego i goździków. Wszystkie przyprawy mieszamy w proporcjach, które będą nam najbardziej odpowiadały. Tę przyprawę łączymy z gotującym się mlekiem, spieniamy je, dodajemy do kawy i voila, mamy dyniową latte.

W swoich eksperymentach kulinarnych można iść o krok dalej. Do czego zachęca Jamie Oliver, podkreślając na swoim blogu, że nic tak nie dodaje kolorów jesiennej szarej pogodzie jak dynia.

- Świetnym sposobem na maksymalne wykorzystanie dyni (poza karmieniem na siłę rodziny zupą dyniową na śniadanie, obiad i kolację) jest przygotowanie syropu z miąższu i połączenie go z sezonowymi przyprawami. Możesz go użyć do różnych rzeczy, od koktajli po polewy do deserów, ale moim ulubionym zastosowaniem jest zrobienie rozgrzewającej latte z dyni - przyznaje kucharz. 

- Ta pikantna latte z dyni jest absolutnie idealna jako mała nagroda za ciężki dzień, a działa jeszcze lepiej, jeśli jest w niej kieliszek brandy. Podaj ją na koniec przyjęcia, a twoi goście pomyślą, że jesteś geniuszem - dodaje.

Do przygotowania dyniowego syropu potrzebujemy: małej dyni, 400 ml wody, 200 ml syropu klonowego, 250 ml syropu z agawy, sześć łyżeczek mielonego imbiru, cztery laski cynamonu, dwie łyżeczki całych goździków, łyżeczkę gałki muszkatołowej.

- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a następnie upiecz na blasze, bez przypraw, do uzyskania lekko złotego koloru. Upieczoną dynię wrzuć do miksera z dodatkiem 50 ml syropu z agawy i zmiksuj. Puree z dyni przełóż do rondla i dodaj pozostałe składniki, gotuj cały czas mieszając, aż doprowadzisz do wrzenia. Następnie zredukuj ogień i gotuj przez kolejnych 10 minut. Po ugotowaniu całość należy przecedzić przez muślinową szmatkę lub drobne sitko i odstawić  - instruuje Oliver.

W kubku mieszamy ze sobą dwa szoty espresso z kilkoma łyżeczkami syropu, całość możemy zalać odrobiną spienionego mleka lub podać w postaci deseru z lodami lub bitą śmietaną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje