Polacy uwielbiają dodawać je do zupy. Magda Gessler mocno odradza ten krok

Zupy goszczą na polskich stołach od pokoleń, stanowiąc nieodłączny zestaw obiadu. Jednak podczas przyrządzania tego posiłku często popełniamy kardynalny błąd, przez który nie tylko niepotrzebnie wydajemy więcej pieniędzy, ale i nierzadko wpływamy na smak zupy.

Warzywa najlepiej jest kupować osobno, zamiast w gotowych paczkach
Warzywa najlepiej jest kupować osobno, zamiast w gotowych paczkach123RF/PICSEL

Jakie warzywa dodawać do zupy?

Podstawą większości zup warzywa, które stanowią bazę smakową naszego dania. Dobrze dobrane warzywa i właściwe proporcje są niezwykle ważne, gdyż mają duży wpływ na to, czy zupa będzie smaczna. Robiąc zakupy w marketach czy na ryneczkach zazwyczaj sięgamy po gotowe zestawy włoszczyzny, z których następnie gotujemy wywar.

Być może sięganie po "gotowce" spowodowane jest naszą wygodą, ale pewne jest jednak, że kupując  spakowany w siatkę lub plastikowe pudełko zestaw włoszczyzny, popełniamy spory błąd. I przestrzega przed tym jeden z największych, kulinarnych autorytetów w naszym kraju - Magda Gessler.

Warzywa stanowią bazę dobrej zupy
Warzywa stanowią bazę dobrej zupy123RF/PICSEL

Dlaczego gotowa włoszczyzna nie jest dobrym wyborem?

Po pierwsze - w ten sposób wydajemy więcej pieniędzy. Jeśli niezbędne warzywa kupowalibyśmy osobno, zaoszczędzilibyśmy kilka złotych. Po drugie - w gotowych zestawach włoszczyzny przeważnie najwięcej jest marchewki, która jest stosunkowo tanim warzywem. Tym samym, tak bardzo ważnych dla smaku zupy np. pora i selera - jest jak na lekarstwo. Ponadto często zdarza się, że spakowana włoszczyzna jest wątpliwej jakości, o czym często przekonujemy się już w domu.

Wybierając warzywa osobno, mamy pewność, że do naszego koszyka trafiają wyłącznie te świeże i w takich ilościach, ile naprawdę potrzebujemy na przygotowanie esencjonalnej i smacznej zupy.

Klasyczna zupa jarzynowaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas