Połącz jajka z tymi produktami, a przyspieszysz odchudzanie. Pyszne kombinacje na utratę wagi
Omlety na słodko i wytrawnie, jajecznica, jajka na twardo lub miękko - to tylko niektóre propozycje wykorzystania jednego z najpopularniejszych produktów spożywczych. Jajka mają swoich zwolenników nie tylko ze względu na smak, ale także zawartość witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. To składnik polecany osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Z czym łączyć jajka, by uzyskać skuteczne i smaczne połączenia smakowe?
Spis treści:
Jajka - najzdrowszy produkt spożywczy
Jajka zajmują jedno z pierwszych miejsc na liście najczęściej i najchętniej zjadanych produktów spożywczych. Wyróżniają się nie tylko smakiem, ale także bogatą ilością składników odżywczych. Zawierają m.in.:
- witaminę B12,
- witaminę B2,
- witaminę B5,
- witaminę A,
- selen,
- fosfor,
- cynk,
- wapń.
Ponadto znajdziemy w nich także witaminę D, E oraz K, a także potas, żelazo i mangan. Jajka składają się z aminokwasów, które są doskonałym źródłem białka. To składnik niezwykle ważny w codziennej diecie, gdyż stanowi główny budulec organizmu. W jajkach kryje się także cholina - składnik, który wspiera pracę mózgu, a jego niedobór skutkuje chorobami wątroby, serca oraz zaburzeniami neurologicznymi.
Regularne jedzenie jajek dostarcza organizmowi luteiny oraz zeaksantyny, dwóch istotnych utleniaczy, które chronią oczy. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oraz powstania zaćmy. Zabezpieczają siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Dieta jajeczna na utratę wagi
Włączenie jajek do stałej diety przyspiesza proces utraty zbędnej tkanki tłuszczowej. Na sporą ilość białka i zdrowych tłuszczy zawierają jedynie śladowe ilości węglowodanów. To produkt spożywczy o jednym z najwyższych indeksów sytości. Badanie przeprowadzone w 2008 roku dowiodło, że regularne jedzenie jajek na śniadanie doprowadziło do szybszej utraty wagi, niż przyjmowanie takiej samej ilości kalorii np. z kanapek lub bajgli.
Okazuje się, że dzięki odpowiedniemu połączeniu składników z jajkami, możemy wspomóc i znacznie przyspieszyć cały proces odchudzania. Sprawdź, które produkty warto sparować z jajkami, aby cieszyć się smakiem i chudnąć w oczach!
Jajka i awokado
Awokado zawiera jednonienasycone tłuszcze, które korzystnie wpływają na zmniejszenie tkanki tłuszczowej w obrębie brzucha. Regularne jedzenie jajek w połączeniu z awokado pozwoli pozbyć się zbędnych centymetrów w talii. Dzieje się tak dzięki zdolności do przyspieszania metabolizmu i zapewniania niezbędnego zapasu energii do wysiłku fizycznego. Rozpoczęcie dnia śniadaniem uwzględniającym jajka i awokado oznacza większą liczbę spalonych kalorii oraz niższą liczbę podczas ważenia.
Jajka i herbata
Sytuacje stresowe nie pozostają bez wpływu na wagę. Najczęściej przyczyniają się do podejmowania próby zajadania emocji, a to odbija się na wzroście kilogramów. Kortyzol, czyli hormon stresu pobiera lipidy z krwiobiegu i magazynuje je w komórkach tłuszczowych. Filiżanka herbaty wypita do porannego jajka na miękko wpłynie na skuteczniejsze reagowanie organizmu w chwilach stresu. Napar pomoże w szybszym stopieniu tłuszczu i przyspieszy metabolizm.
Jajka i owsianka
Owsianka to doskonałe źródło tzw. opornej skrobi, którą organizm długo i wolno trawi. Jej spożywanie wzmaga uwalnianie kwasów trawiennych, które hamują apetyt i znacząco przyspieszają spalanie kalorii. Badania wykazały, że włączenie opornej skrobi do codziennych posiłków przyspiesza metabolizm aż o 23 procent. Owsianka przyrządzona na wytrawnie będzie dobrym dodatkiem do jajek. Taki duet przybliży do osiągnięcia wymarzonej wagi oraz smukłej talii.
Jajka i pieprz cayenne
Pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, czyli związek odpowiedzialny za poziom ostrości papryczek. Dzienna dawka zwiększa zdolność organizmu do szybszego przekształcania spożywanej żywności w energię. To przekłada się na większą utratę zbędnego i zalegającego tłuszczu. Wzbogacenie jajek sadzonych lub jajecznicy pieprzem cayenne wpływa na uczucie sytości i sprawia, że mniej jemy w ciągu całego dnia.
Jajka i szpinak
Garść szpinaku zawiera jedynie siedem kalorii, a dodanie go do jajek zwiększy ilość składników odżywczych. Bogaty w żelazo szpinak skutecznie wspomaga wzrost masy mięśniowej i dodaje energii. Współcześnie prowadzone badania dowodzą, że zawarte w błonach szpinaku tylakoidy odpowiadają za tłumienie apetytu. Jajecznica z dodatkiem pokrojonego szpinaku pomoże powstrzymać chęć sięgania po przekąski w ciągu dnia.
Jajka i komosa ryżowa
Komosa ryżowa jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnych zbóż. To produkt bezglutenowy i bogaty w błonnik. Można przygotować ją z warzywami i jajkiem sadzonym lub dodać do omletu. Jej wyjątkowy smak i ciekawa konsystencja nadadzą nudnemu śniadaniu całkiem nowy wymiar. Komosa zawiera większą ilość białka niż jakiekolwiek inne zboża. Wykorzystana w przepisach zapewni uczucie pełności na dłużej.
Sprawdź również: