Polędwiczki wieprzowe po alzacku
Wyjątkowo pyszne!
Składniki:
- 1 por
- 4 łyżki oleju
- 35 g wędzonego boczku
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 200 g + 2 łyżki śmietany
- Sól, pieprz
- 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 300 g)
- 150 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Pora pokroić w cienkie krążki. Łyżeczkę oleju rozgrzać na patelni i usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Dodać pora, smażyć 1-2 minuty. Przełożyć do miski, dodać bułkę tartą i 2 łyżki śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki naciąć wzdłuż i nałożyć przygotowane nadzienie, spiąć wykałaczkami i obwiązać nicią. Natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać na oleju i obsmażyć mięso z każdej strony, a następnie ułożyć na blasze i zapiekać w temp 175 st. przez 13-15 minut. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać śmietanę i bulion, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki podawać z sosem. Doskonale smakują z kopytkami.