Polskie superfoods: Jak wpływają na nasze zdrowie?

O istnieniu superfoods słyszał już chyba każdy, kto interesuje się zdrowym odżywianiem i dietą. Superfoods to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą spożywać produkty bogate w wartości odżywcze, a tym samym cieszyć się doskonałą kondycją psychofizyczną. Pod tą nazwą kryje się cudowna żywność w skład, której wchodzą jagody goi, amarantus, nasiona chia, komosa ryżowa, zielony jęczmień czy spirulina.

Żurawina
Żurawina ©123RF/PICSEL

Czy istnieje polskie superfoods?

Siemię lniane
©123RF/PICSEL

Zagraniczne superfoods zagościły już na dobre w naszych sklepach, ale ich ceny są wysokie i nie zachęcają do kupna. Staramy się jednak - przynajmniej od czasu do czasu - niektóre z nich wpleść do naszej diety. Superfoods jest w końcu takie modne. Jednak w tej pogoni za trendami nie zapominajmy, że wśród polskich, ogólnodostępnych produktów mamy również takie, które doskonale wpisują się w ramy superfoods i są doskonałymi odpowiednikami zagranicznych i dużo droższych produktów.

Nie ma ścisłej listy produktów, które można byłoby zaliczyć do grupy superfoods. Istotne są składniki i minerały, które tego rodzaju produkty muszą zawierać. Polskie produkty, aby zyskały miano superfoods, muszą stanowić bogate źródło witamin, minerałów, antyoksydantów, a przy tym mieć naturalne pochodzenie. Zdrowa żywność ma korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Budując swoją codzienną dietę opartą na produktach nazywanych coraz częściej superfoods, warto wziąć pod uwagę nasze rodzime produkty, zaliczane do grupy polskiego superfoods. Są dużo tańsze niż te pochodzenia zagranicznego, a także są ogólnodostępne. W polskie superfoods można zaopatrzyć się nawet w małym, osiedlowym sklepiku czy bazarze.

Co zaliczamy do grupy polskich superfoods?

Żurawina
©123RF/PICSEL

Modna w ostatnim czasie żurawina zasługuje na miano królowej polskiego superfoods. Kupując żurawinę, traktuj ją jako odpowiednik zagranicznych i dużo droższych owoców goja. Żurawina, podobnie jak one - stanowi doskonałe źródło witaminy C. Ponadto żurawina jak i owoce goi działają oczyszczająco na drogi moczowe, mają właściwości antybakteryjne i wzmacniają odporność organizmu. Dzięki zawartości delfinidyny chronią nas przed rakiem, obniżają poziom cukru we krwi i chronią serce.

Inne produkty zaliczane do polskiego superfoods

Odpowiednikiem innych zagranicznych superfoods, jest polskie siemię lniane, które traktowane jest jako zastępnik nasiona chia. Jednak jest od nich znacznie tańsze, a oprócz tego zawiera znacznie więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i przeciwutleniaczy. W siemieniu lnianym znajdziemy błonnik, witaminę E, cynk i wapń.

Wprowadzając siemię lniane do diety opartej na polskim superfoods, pamiętaj, że ma ono działanie przeciwmiażdżycowe, obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, wspiera pracę układu nerwowego, a także usprawnia proces spalania tłuszczu.

Czy kaszę można zaliczyć do superfoods?

Kasza jaglana
©123RF/PICSEL

Kasza jest dobrym przykładem polskiego superfoods, zwłaszcza kasza jaglana. Dlaczego? Dlatego, że superprodukt, jakim jest kasza zawiera witaminy z gruby B: tiaminę, ryboflawinę, pirydoksynę oraz żelazo i miedź.

Witaminy te odpowiadają przede wszystkim za prawidłowe działanie układu nerwowego, poprawiają nastrój, koją nerwy, wpływają na sprawność intelektualną.

Orzechy w polskim superfoods

Orzechy włoskie to kolejny produkt, który możemy zaliczyć do polskiego superfoods. Korzystajcie często z ich wspaniałych właściwości. Mają co prawda sporo kalorii, ale w umiarkowanych ilościach koniecznie włączajcie je do jadłospisu. Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Oprócz tłuszczów zawierają też białko, dlatego powinny często gościć w diecie wegetarian. Innym przykładem polskiego superfoods w codziennej diecie jest dynia. Wykorzystujcie ją podczas gotowania. Dynia odznacza się wysoką zawartością składników odżywczych. To także doskonały przykład polskiego superfoods bogata w witaminę A, B1, B2, B3 oraz C. Jest źródłem białka i błonnika. Jej dużym plusem jest także niskokaloryczność.

Czy dieta oparta na superfoods zapobiega nowotworom?

Czy superfoods zapobiega nowotworom i innym chorobom? Zapewniają o tym dietetycy oraz zachęcają do stosowania polskich produktów typu superfoods, aby zwiększyć odporność organizmu i zapobiegać powstawaniu wielu chorób. Pamiętajmy, że zdrowa dieta to podstawa, a produkty typu polskie superfoofds, to idealne rozwiązanie, aby móc odżywiać się modnie, zdrowo i niedrogo.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas