Pomidory marynowane z papryką
Klasyczna kompozycja.

Składniki na 3-4 słoiki:
- 1,25 kg małych pomidorów, - 3-4 papryczki chili, czosnek, - 10 ziaren pieprzu, - natka pietruszki, - 4 niewielkie marchewki, - roztwór octu 3 lub 5 proc., - sól, - pieprz, - cukier do smaku
Przygotowanie:
1. Całe, niewielkie pomidory umyj i ułóż w czystych słojach. Papryczki umyj, rozetnij wzdłuż, usuń nasionka. Obierz marchewkę, opłucz, pokrój wzdłuż na połówki, a te na grubsze skośne plastry. 2. Do każdego słoiczka z pomidorami włóż połowę lub dwie połówki papryczki, kilka ziarenek pieprzu, 3-4 gałązki natki, po kilka kawałków marchewki, dwa ząbki czosnku. 3. Całość zalej przyprawionym do smaku (solą i cukrem) roztworem octu. Zamknij. Pasteryzuj 10 min czas przygotowania 30 minut