Pomidory marynowane z papryką
Klasyczna kompozycja.
- 1,25 kg małych pomidorów,
- 3-4 papryczki chili, czosnek,
- 10 ziaren pieprzu,
- natka pietruszki,
- 4 niewielkie marchewki,
- roztwór octu 3 lub 5 proc.,
- sól,
- pieprz,
- cukier do smaku
Przygotowanie:
1. Całe, niewielkie pomidory umyj i ułóż w czystych słojach. Papryczki umyj, rozetnij wzdłuż, usuń nasionka. Obierz marchewkę, opłucz, pokrój wzdłuż na połówki, a te na grubsze skośne plastry.
2. Do każdego słoiczka z pomidorami włóż połowę lub dwie połówki papryczki, kilka ziarenek pieprzu, 3-4 gałązki natki, po kilka kawałków marchewki, dwa ząbki czosnku.
3. Całość zalej przyprawionym do smaku (solą i cukrem) roztworem octu. Zamknij. Pasteryzuj 10 min czas przygotowania 30 minut