Pomiń ten składnik w gotowaniu kukurydzy. Nie zmarnujesz warzywa, zyskasz smaczną przekąskę

Jak gotować kukurydzę, by zawsze była miękka?
Jak gotować kukurydzę, by zawsze była miękka?123RF/PICSEL

Jak wybrać idealną kolbę kukurydzy?

Zobacz również:

    Jak długo powinno się gotować kukurydzę?

    Obraną i oczyszczoną kukurydzę gotujemy 10-15 minut
    Obraną i oczyszczoną kukurydzę gotujemy 10-15 minutCanva ProINTERIA.PL

    Czemu kukurydza po ugotowaniu jest twarda?

    Przepis na gotowaną kukurydzę

    Masło i sól podbiją smak gotowanej kolby kukurydzy
    Masło i sól podbiją smak gotowanej kolby kukurydzyCanva ProINTERIA.PL
    • 2 świeże kukurydze w kolbach
    • 1 łyżka cukru
    • szczypta soli
    • 1-2 łyżeczki masła
    1. Kolby kukurydzy obieramy z liści oraz wystających włosków, a następnie dokładnie opłukujemy pod zimną i bieżącą wodą. Tak przygotowane możemy włożyć do garnka.
    2. Jeśli kolby są zbyt duże, by zmieścić się w naczyniu, przetnijmy je na pół. Najlepiej zrobić to za pomocą ostrego noża, który zagłębiamy w twardy rdzeń.
    3. Ściśle ułożone w garnku kolby zalewamy wrzątkiem. Pamiętajmy, by wlać jedynie taką ilość, która przykryje warzywa.
    4. Do garnka dosypujemy 1 łyżkę cukru. Kolby gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.
    5. Po ugotowaniu odcedzamy kolby kukurydzy z wody. Jeśli chcemy, by łatwiej się je jadło, możemy wbić patyczki do szaszłyków lub wykałaczki w środek rdzenia.
    6. Gotowane kolby kukurydzy doskonale smakują podane z wiórkami masła na wierzchu i obsypane solą oraz ulubionymi przyprawami. Smacznego!
    Zmysłowe smaki: Jak gotować kukurydzę? Zmysłowe smakiInteria.tv