Jak gotować kukurydzę w kolbie, by była miękka i pyszna? Ten sposób to hit

Kukurydza w kolbach to pyszna przekąska, którą obecnie można łatwo dostać w większości sklepów spożywczych. Jej przygotowanie jest bardzo proste i można zrobić to na kilka sposobów. Jak ugotować kukurydzę w kolbie by była miękka i wyjątkowo smaczna?

Kukurydzę można ugotować w wodzie, w mleku, na parze bądź też w mikrofali
Kukurydzę można ugotować w wodzie, w mleku, na parze bądź też w mikrofali 123RF/PICSEL

Mimo że większość osób zjada kukurydzę w kolbie po ugotowaniu w osolonej wodzie, z dodatkiem roztopionego masła, istnieje jeszcze kilka sposobów jej przyrządzenia. Kukurydzę można ponadto ugotować na parze, w mleku, a nawet w mikrofalówce. Podpowiadamy jak należy to zrobić, by zachowała wszystkie swoje cenne właściwości i niepowtarzalny smak.

Gotowanie kolby kukurydzy w wodzie

Gotowanie kukurydzy w wodzie to najbardziej popularny sposób jej przyrządzania. Należy przygotować duży garnek i wypełnić go wodą przynajmniej do połowy, a następnie ją zagotować. Kukurydze trzeba oczyścić ze znamion i liści, umyć, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 6-7 min (maksymalnie 10 min) i od razu wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.

Niektórzy dodają do wody odrobinę soli, inni twierdzą, że przez to kukurydza staje się twarda i zamiast tego wsypują cukier. Kukurydzę można też ugotować w wodzie bez żadnych dodatków - z pewnością będzie smaczna i miękka. Na koniec można doprawić ją solą, masłem czy np. ziołami.

Gotowanie kolby kukurydzy w mleku

Gotowanie kukurydzy w mleku powinno odbywać się dokładnie tak samo, jak w przypadku przyrządzania jej w wodzie. W garnku należy wymieszać mleko z wodą w proporcji 1:1, doprowadzić do wrzenia i wówczas wrzucić kolby kukurydzy.

Gotowanie kolby kukurydzy na parze

Gotowanie kukurydzy na parze jest równie prostym sposobem jej przyrządzania. Wystarczy ją oczyścić, umieścić w parowarze, przykryć pokrywką i gotować przez 10-15 min, po czym od razu wyłożyć na talerz. Następnie można dodać do niej masło i ulubione przyprawy.

Zanim przystąpisz to gotowania kukurydzy pamiętaj, aby ją umyć i oczyścić z liści
Zanim przystąpisz to gotowania kukurydzy pamiętaj, aby ją umyć i oczyścić z liści 123RF/PICSEL

Gotowanie kolby kukurydzy w mikrofali

Kukurydze można również ugotować w mikrofali. Wcześniej oczywiście należy ją oczyścić i umieścić w specjalnym naczyniu do gotowania w mikrofali (z odpowietrznikiem na przykrywce). Można również umieścić kolbę w misce, przykryć folią spożywczą i zrobić w niej dziurki. Wystarczy zalać ją 3 łyżkami wody i gotować na najwyższej mocy przez 5-7 min.

Zwolnij. Fałszywe strony
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas