Jak gotować kukurydzę w kolbie, by była miękka i pyszna? Ten sposób to hit
Kukurydza w kolbach to pyszna przekąska, którą obecnie można łatwo dostać w większości sklepów spożywczych. Jej przygotowanie jest bardzo proste i można zrobić to na kilka sposobów. Jak ugotować kukurydzę w kolbie by była miękka i wyjątkowo smaczna?
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Mimo że większość osób zjada kukurydzę w kolbie po ugotowaniu w osolonej wodzie, z dodatkiem roztopionego masła, istnieje jeszcze kilka sposobów jej przyrządzenia. Kukurydzę można ponadto ugotować na parze, w mleku, a nawet w mikrofalówce. Podpowiadamy jak należy to zrobić, by zachowała wszystkie swoje cenne właściwości i niepowtarzalny smak.
Gotowanie kolby kukurydzy w wodzie
Gotowanie kukurydzy w wodzie to najbardziej popularny sposób jej przyrządzania. Należy przygotować duży garnek i wypełnić go wodą przynajmniej do połowy, a następnie ją zagotować. Kukurydze trzeba oczyścić ze znamion i liści, umyć, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 6-7 min (maksymalnie 10 min) i od razu wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
Niektórzy dodają do wody odrobinę soli, inni twierdzą, że przez to kukurydza staje się twarda i zamiast tego wsypują cukier. Kukurydzę można też ugotować w wodzie bez żadnych dodatków - z pewnością będzie smaczna i miękka. Na koniec można doprawić ją solą, masłem czy np. ziołami.
Czytaj również: Kukurydza. Z czym i jak ją jeść?
Gotowanie kolby kukurydzy w mleku
Gotowanie kukurydzy w mleku powinno odbywać się dokładnie tak samo, jak w przypadku przyrządzania jej w wodzie. W garnku należy wymieszać mleko z wodą w proporcji 1:1, doprowadzić do wrzenia i wówczas wrzucić kolby kukurydzy.
Gotowanie kolby kukurydzy na parze
Gotowanie kukurydzy na parze jest równie prostym sposobem jej przyrządzania. Wystarczy ją oczyścić, umieścić w parowarze, przykryć pokrywką i gotować przez 10-15 min, po czym od razu wyłożyć na talerz. Następnie można dodać do niej masło i ulubione przyprawy.
Gotowanie kolby kukurydzy w mikrofali
Kukurydze można również ugotować w mikrofali. Wcześniej oczywiście należy ją oczyścić i umieścić w specjalnym naczyniu do gotowania w mikrofali (z odpowietrznikiem na przykrywce). Można również umieścić kolbę w misce, przykryć folią spożywczą i zrobić w niej dziurki. Wystarczy zalać ją 3 łyżkami wody i gotować na najwyższej mocy przez 5-7 min.