Pomoże wymieść zalegający cholesterol z organizmu. Przepis na kordiał jeżynowy
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Intensywna barwa, charakterystyczny smak i mnogość właściwości prozdrowotnych sprawiają, że nalewka jeżynowa uważana jest za jeden z cenniejszych kordiałów. Bogactwo antocyjanów oraz antyoksydantów wspiera krążenie krwi i wspomaga naturalną odporność. Jak w kilku krokach przygotować wyborną nalewkę z jeżyn w domu? Podpowiadamy.
Właściwości nalewki z jeżyn
W Polskich lasach znaleźć możemy ok. 100 różnych gatunków jeżyny. Gatunek jest ściśle spokrewniony z maliną i podobnie jak wiele owoców jagodowych należy do szerokiej rodziny różowatych. Jeżyny to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Zawierają sporo witaminy C, witamin z grupy B, a także błonnika, magnezu, wapnia oraz żelaza. Świetnie nadają się do przygotowania domowej jeżynówki. Lista prozdrowotnych właściwości trunku obejmuje m.in.
- działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,
- łagodzenie objawów menopauzy,
- regulowanie PMS i łagodzenie bólu menstruacyjnego,
- aktywne zwalczanie wolnych rodników,
- obniżanie ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób nowotworowych,
- wspomaganie pracy układu krążenia.
Sprawdź: Korzyści płynące z jedzenia jeżyn
Nalewka z jeżyn i miodu
Do wykonania smacznej i zdrowej nalewki z jeżyn nie potrzeba wymyślnych sprzętów, ani nawet specjalnych karafek i naczyń. Robi się ją bardzo szybko, z łatwo dostępnych składników. Głęboki kolor trunku uzyskamy używając mocno dojrzałych owoców. Do przetwarzania najlepiej nadają się owoce zebrane bezpośrednio w lesie. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, udajmy się na lokalny targ. Pamiętajmy, by absolutnie nie używać do jeżynówki zepsutych, pleśniejących i zgniecionych okazów.
Składniki:
- 1 kg świeżych jeżyn
- 350 ml wódki
- 500 ml spirytusu
- 500 g cukru białego
- 500 ml płynnego miodu
Przygotowanie:
- Zaczynamy od dokładnego umycia i odsączenia jeżyn. W kolejnym kroku wkładamy owoce do wcześniej wyparzonego słoja i zalewamy kolejno wódką oraz spirytusem.
- Składniki delikatnie ze sobą mieszamy, szczelnie zakręcamy pokrywkę, a następnie odstawiamy w zaciemnione i dość chłodne miejsce na ok. 2 tygodnie.
- Kiedy minie wyznaczony czas, przechodzimy do ostrożnego zlania powstałego płynu do nowego słoja. Dokładnie odciskamy owoce, a następnie dodajemy płynny miód.
- Po ok. 7 dniach, kiedy miód całkowicie się rozpuści, filtrujemy nalewkę przez pieluchę tetrową lub specjalną ściereczkę i rozlewamy do butelek.
- Trunek nadaje się do spożycia od razu, choć największej mocy nabierze po minimum 6 miesiącach.
Jak wykorzystać jeżyny z nalewki?
Osoby chętnie zajmujące się wszelkiego rodzaju domowymi przetworami i nalewkami wiedzą, jak wykorzystać owoce pozostałe po przetwarzaniu. Część przetwórców decyduje się na ponowne macerowanie owocowego wsadu. Wystarczy dodać do niego porcję cukru oraz wysokoprocentowego alkoholu, a następnie przelać do butelek i poczekać, aż wytworzy się kolejna partia nalewki. Jeżyny wyłowione z nalewki możemy także połączyć z wytrawnym lub półwytrawnym białym winem, a już po dwóch tygodniach uzyskamy alkohol o intensywnie owocowym smaku i aromacie.
Sprawdź również: