Pomoże wymieść zalegający cholesterol z organizmu. Przepis na kordiał jeżynowy

Przygotowanie nalewki z jeżyn jest wyjątkowo łatwym zadaniem
Przygotowanie nalewki z jeżyn jest wyjątkowo łatwym zadaniemKarol Makurat/REPORTEREast News

Właściwości nalewki z jeżyn

Zobacz również:

    • działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,
    • łagodzenie objawów menopauzy,
    • regulowanie PMS i łagodzenie bólu menstruacyjnego,
    • aktywne zwalczanie wolnych rodników,
    • obniżanie ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób nowotworowych,
    • wspomaganie pracy układu krążenia.

    Nalewka z jeżyn i miodu

    Świeże jeżyny nadadzą wybornego smaku nalewce
    Świeże jeżyny nadadzą wybornego smaku nalewce123RF/PICSEL
    • 1 kg świeżych jeżyn
    • 350 ml wódki
    • 500 ml spirytusu
    • 500 g cukru białego
    • 500 ml płynnego miodu
    1. Zaczynamy od dokładnego umycia i odsączenia jeżyn. W kolejnym kroku wkładamy owoce do wcześniej wyparzonego słoja i zalewamy kolejno wódką oraz spirytusem.
    2. Składniki delikatnie ze sobą mieszamy, szczelnie zakręcamy pokrywkę, a następnie odstawiamy w zaciemnione i dość chłodne miejsce na ok. 2 tygodnie.
    3. Kiedy minie wyznaczony czas, przechodzimy do ostrożnego zlania powstałego płynu do nowego słoja. Dokładnie odciskamy owoce, a następnie dodajemy płynny miód.
    4. Po ok. 7 dniach, kiedy miód całkowicie się rozpuści, filtrujemy nalewkę przez pieluchę tetrową lub specjalną ściereczkę i rozlewamy do butelek.
    5. Trunek nadaje się do spożycia od razu, choć największej mocy nabierze po minimum 6 miesiącach.

    Jak wykorzystać jeżyny z nalewki?

    Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?