Pomysł na noworoczny obiad. Przepis klasyczny i elegancki

Choć w większości domów po Bożym Narodzeniu lodówki wciąż mieszczą spore zapasy, na noworoczny obiad chciałoby się zaserwować coś szczególnego. Można oczywiście poprzestać na tradycyjnym rosole i schabowym, warto jednak rozpocząć rok z nieco większą finezją. Inspiracją może być przepis, polecany przez Ewę Wachowicz.

Schab można podawać na różne sposoby
Schab można podawać na różne sposoby123RF/PICSEL

Schab z plackami z kalafiora

Bardzo często w polskich domach, podczas wszelkiego rodzaju uroczystości, pojawia się kotlet schabowy. W przepisie Ewy Wachowicz pojawia się oj jednak w nieco innej wersji niż ta klasyczna, a mianowicie w “towarzystwie" placków z kalafiora.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 kieliszek białego wina

Marynata:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka domowej mieszanki przypraw
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

Placuszki:

  • ½ kalafiora
  • ½ łyżeczki cukru do gotowania
  • 1 łyżeczka soli do gotowania
  • 1 papryczka chili
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • masło klarowane do smażenia

Sos:

  • 4 filety anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka kaparów
  • natka pietruszki
  • kilka listków świeżej bazyli
Schab można podawać nie tylko z ziemniakami
Schab można podawać nie tylko z ziemniakami123RF/PICSEL

Opis przygotowania:

  1. Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. 
  2. W środek wbić długi nóż, zrobić kieszonkę, wcisnąć żurawinę. 
  3. Wierzch mięsa lekko naciąć nożem - w kilku miejscach.
  4. Do miseczki przecisnąć czosnek, dodać rozmaryn, sól i pieprz, domową mieszankę przypraw (suszone zioła oraz warzywa), zalać olejem i dokładnie wymieszać. 
  5. Marynatą natrzeć schab.
  6. Mięso przełożyć do zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a jeszcze lepiej na całą noc). 
  7. Zamarynowany schab obsmażyć ze wszystkich stron na suchej patelni. 
  8. Podlać winem, przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 st.C. 
  9. Anchois posiekać bardzo drobno. Przełożyć do moździerza. Przecisnąć czosnek, dodać sól, musztardę, sok z cytryny i ocet winny. 
  10. Wlać oliwę, dorzucić kapary oraz posiekaną pietruszkę i bazylię. 
  11. Wymieszać.
  12. Różyczki kalafiora wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól i cukier, gotować przez 8-10minut. 
  13. Odcedzić, wystudzić, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
  14. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek), przyprawić kurkumą i solą. 
  15. Wybić jajko, roztrzepać i wlać do masy. 
  16. Dodać mąkę. Wymieszać. 
  17. Na samym końcu dorzucić posiekany szczypiorek, jeszcze raz dokładnie wymieszać i ulepić zgrabne placuszki (dłonie warto zwilżyć wodą). 
  18. Usmażyć na rozgrzanym maśle. 
  19. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  20. Upieczony schab przełożyć na półmisek. Dookoła ułożyć placuszki z kalafiora.
  21. Sos podawać w oddzielnym naczyniu.
Świąteczny savoir vivre, czyli jak zachować się podczas rodzinnych spotkańINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas