Pomysł na noworoczny obiad. Przepis klasyczny i elegancki
Choć w większości domów po Bożym Narodzeniu lodówki wciąż mieszczą spore zapasy, na noworoczny obiad chciałoby się zaserwować coś szczególnego. Można oczywiście poprzestać na tradycyjnym rosole i schabowym, warto jednak rozpocząć rok z nieco większą finezją. Inspiracją może być przepis, polecany przez Ewę Wachowicz.
Schab z plackami z kalafiora
Bardzo często w polskich domach, podczas wszelkiego rodzaju uroczystości, pojawia się kotlet schabowy. W przepisie Ewy Wachowicz pojawia się oj jednak w nieco innej wersji niż ta klasyczna, a mianowicie w “towarzystwie" placków z kalafiora.
Zobacz również: Ewa Wachowicz: Propozycje potraw na niedzielny obiad
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 kieliszek białego wina
Marynata:
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka rozmarynu
- sól i pieprz
- 1 łyżka domowej mieszanki przypraw
- 6 łyżek oleju rzepakowego
Placuszki:
- ½ kalafiora
- ½ łyżeczki cukru do gotowania
- 1 łyżeczka soli do gotowania
- 1 papryczka chili
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- masło klarowane do smażenia
Sos:
- 4 filety anchois
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka kaparów
- natka pietruszki
- kilka listków świeżej bazyli
Zobacz również: Bezbłędny schab-rozpustnik. Sekretem jest wyjątkowa panierka
Opis przygotowania:
- Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- W środek wbić długi nóż, zrobić kieszonkę, wcisnąć żurawinę.
- Wierzch mięsa lekko naciąć nożem - w kilku miejscach.
- Do miseczki przecisnąć czosnek, dodać rozmaryn, sól i pieprz, domową mieszankę przypraw (suszone zioła oraz warzywa), zalać olejem i dokładnie wymieszać.
- Marynatą natrzeć schab.
- Mięso przełożyć do zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a jeszcze lepiej na całą noc).
- Zamarynowany schab obsmażyć ze wszystkich stron na suchej patelni.
- Podlać winem, przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 st.C.
- Anchois posiekać bardzo drobno. Przełożyć do moździerza. Przecisnąć czosnek, dodać sól, musztardę, sok z cytryny i ocet winny.
- Wlać oliwę, dorzucić kapary oraz posiekaną pietruszkę i bazylię.
- Wymieszać.
- Różyczki kalafiora wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól i cukier, gotować przez 8-10minut.
- Odcedzić, wystudzić, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
- Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek), przyprawić kurkumą i solą.
- Wybić jajko, roztrzepać i wlać do masy.
- Dodać mąkę. Wymieszać.
- Na samym końcu dorzucić posiekany szczypiorek, jeszcze raz dokładnie wymieszać i ulepić zgrabne placuszki (dłonie warto zwilżyć wodą).
- Usmażyć na rozgrzanym maśle.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Upieczony schab przełożyć na półmisek. Dookoła ułożyć placuszki z kalafiora.
- Sos podawać w oddzielnym naczyniu.
Zobacz również: Popisowe danie nie tylko na niedzielny obiad. Roladki schabowe