Pomysł na obiad dla wszystkich domowników
Obowiązkowe pozycje w niedzielnym menu to tradycyjny rosół i mielony z ziemniakami. Jednak, aby uniknąć kulinarnej rutyny, warto odrobinę poeksperymentować w kuchni i urozmaicić weekendowe spotkania z rodziną przy stole o nowe przepisy.
Na obiad z powodzeniem można podać roladkę z kurczaka z boczkiem, zapiekane tortille ze schabem oraz indyka z szynką w sosie z rozmarynu. Te dania z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Sprawdź, jak je przygotować.
Zapiekane tortille ze schabem
Sposób przygotowania
Papryki pokrój na małe kawałki, a czerwoną cebulę w plasterki. Na plackach tortilli rozsmaruj sos pomidorowy. Posyp żółtym serem, na to ułóż plasterki schabu, kawałki kolorowych papryk oraz plasterki czerwonej cebuli. Całość zawiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym, na wierzch polej sosem pomidorowym. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.
Roladka z kurczaka z boczkiem
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka rozbij i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż pierś z kurczaka na plasterkach boczku, a na środek piersi daj suszone pomidory, listki bazylii i zwiń. Piecz przez ok. 20 minut w 200°C.
Indyk z szynką w sosie z rozmarynu
Sposób przygotowania
Polędwiczki z piersi z indyka natnij tak, aby zrobić kieszonkę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Do środka indyka włóż plastry szynki i sera żółtego. Piersi z indyka przełóż do naczynia żaroodpornego. Do śmietany dodaj starty ser, posiekany świeży rozmaryn i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej mięso. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj ok. 40 minut.