Pomysł na obiad: wytrawna śliwka w 2 odsłonach. Poezja smaku
Śliwki dla kucharza to niezwykle wdzięczny temat. Owoce można wykorzystywać do ciast, deserów i dań na słodko (np. do pierogów), ale doskonale sprawdzają się one również w wersji wytrawnej. Oto pomysły na obiad ze śliwkami.
Pieczony schab ze śliwkami w sosie majerankowym
Pieczony schab ze śliwkami w sosie majerankowym najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej, aby mięso dobrze się zamarynowało. Aby zrealizować ten pomysł na obiad, będziesz potrzebować:
1,5 kg schabu
30 dag suszonych śliwek
2 łyżki ostrej musztardy (sarepska, rosyjska lub podobna)
13 łyżek majeranku
1 cebula szalotka
2 łyżki śmietany 18 proc.
2 łyżki mąki
olej,
sól, pieprzy do smaku
Wykonanie:
Mięso oczyść z błąd i zrób w nim dwucentymetrowe nacięcie na całej długości, umieść wewnątrz śliwki.
Przygotuj marynatę z oleju, soli, pieprzu i musztardy. Wmasują ją w schab. Całość odłóż do lodówki na dzień (minimalnie mięso powinno się marynować około 4 godzin).
Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki i krótko obsmaż z każdej strony na patelni.
Mięso solidnie z każdej strony oprósz majerankiem (ok. 3 łyżki) i zawiń w folię aluminiową.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut
Szalotkę posiekaj i podsmaż na patelni, zbierz powstały podczas pieczenia sok i przelej na patelnie — podgrzewaj.
Wymieszaj śmietanę z mąką i odrobiną soli — wlej na patelnię i wymieszaj, by powstał sos, dodaj pozostały majeranek. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możesz dodać nieco wody.
Mięso pokrój i podawaj polane sosem.
Zobacz również: Przepis na schab z jabłkiem
Pomysł nie tylko na obiad: roladki boczkowe ze śliwką
Lista zakupów:
24 suszonych śliwki bez pestek
12 plastrów cienko pokrojonego boczku
4 łyżki oleju
kilka łyżeczek ostrej papryka
Wykonanie:
1. Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut, następnie osusz.
2. Każdą śliwkę zawiń w połowę plastra boczku
3. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż roladki z każdej strony (jeśli masz problem z zachowaniem kształtu, możesz nadziać je na wykałaczki)
4. Po zdjęciu z patelni oprósz wszystkie ostrą papryką.
Roladki możesz podawać jako danie główne w towarzystwie sałatki lub na zimno jako imprezową przekąskę.
Pyszną wołowinę czy wieprzowinę możesz przygotować również z marynatą na bazie śliwek, przepis znajdziesz w artykule “Pikantne powidła. Idealne towarzystwo dla mięs i serów"
Smacznego!