Pomysł na obiad: wytrawna śliwka w 2 odsłonach. Poezja smaku

Śliwki dla kucharza to niezwykle wdzięczny temat. Owoce można wykorzystywać do ciast, deserów i dań na słodko (np. do pierogów), ale doskonale sprawdzają się one również w wersji wytrawnej. Oto pomysły na obiad ze śliwkami.

Suszone śliwki są dostępne bez problemów w sklepie. Można też je przyrządzić samemu
Suszone śliwki są dostępne bez problemów w sklepie. Można też je przyrządzić samemu123RF/PICSEL

Pieczony schab ze śliwkami w sosie majerankowym

Pieczony schab ze śliwkami w sosie majerankowym najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej, aby mięso dobrze się zamarynowało. Aby zrealizować ten pomysł na obiad, będziesz potrzebować:

1,5 kg schabu

30 dag suszonych śliwek

2 łyżki ostrej musztardy (sarepska, rosyjska lub podobna)

13 łyżek majeranku

1 cebula szalotka

2 łyżki śmietany 18 proc.

2 łyżki mąki

olej,

sól, pieprzy do smaku

Schab ze śliwką to soczyste i dobrze doprawione mięso
Schab ze śliwką to soczyste i dobrze doprawione mięsoINTERIA.PL


Wykonanie: 

Mięso oczyść z błąd i zrób w nim dwucentymetrowe nacięcie na całej długości, umieść wewnątrz śliwki.

Przygotuj marynatę z oleju, soli, pieprzu i musztardy. Wmasują ją w schab. Całość odłóż do lodówki na dzień (minimalnie mięso powinno się marynować około 4 godzin).

Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki i krótko obsmaż z każdej strony na patelni.

Mięso solidnie z każdej strony oprósz majerankiem (ok. 3 łyżki) i zawiń w folię aluminiową.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut

Szalotkę posiekaj i podsmaż na patelni, zbierz powstały podczas pieczenia sok i przelej na patelnie — podgrzewaj.

Wymieszaj śmietanę z mąką i odrobiną soli — wlej na patelnię i wymieszaj, by powstał sos, dodaj pozostały majeranek. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możesz dodać nieco wody.

Mięso pokrój i podawaj polane sosem.


Pomysł nie tylko na obiad: roladki boczkowe ze śliwką

Suszone śliwki obłędnie smakują z boczkiem
Suszone śliwki obłędnie smakują z boczkiem 123RF/PICSEL

Lista zakupów:

24 suszonych śliwki bez pestek

12 plastrów cienko pokrojonego boczku

4 łyżki oleju

kilka łyżeczek ostrej papryka

Wykonanie:
1. Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut, następnie osusz.

2. Każdą śliwkę zawiń w połowę plastra boczku

3. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż roladki z każdej strony (jeśli masz problem z zachowaniem kształtu, możesz nadziać je na wykałaczki)

4. Po zdjęciu z patelni oprósz wszystkie ostrą papryką.

Roladki możesz podawać jako danie główne w towarzystwie sałatki lub na zimno jako imprezową przekąskę.


Pyszną wołowinę czy wieprzowinę możesz przygotować również z marynatą na bazie śliwek, przepis znajdziesz w artykule “Pikantne powidła. Idealne towarzystwo dla mięs i serów"

Smacznego!

„Ewa gotuje”: Garnuszek górnikaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas