Pomysłowe sztuczki, które zmienią twoje spojrzenie na gotowanie

Ludzka pomysłowość nieustannie nas zaskakuje. Dziś podzielimy się z wami małymi, lecz niezwykle pomysłowymi sztuczkami, dzięki którym zmieni się sposób, w jaki jecie pewne potrawy.

sztuczki kuchenne
sztuczki kuchenne© Photogenica

Piecz dwie pizze na raz

pizza
© Photogenica

Przed włożeniem pizzy do piekarnika po prostu przetnij je na pół. Nie będziesz już musiał więcej piec ich oddzielnie.

Jedz zawsze miękkie lody

Aby zapobiec twardnieniu lodów w zamrażalce, włóż je do uszczelnianej plastikowej torebki. Teraz już żadna łyżka nie zegnie się z powodu twardego jak skała deseru.

Zjedz resztki kremu czekoladowego we właściwy sposób

Zamiast wyrzucać do śmieci (prawie) pusty słoik ze smakowitymi resztkami czekoladowego masła, włóż do niego trochę lodów. I oto super deser jest gotowy!

Zagrzej dwie porcje jedzenia w kuchence mikrofalowej na raz

podgrzewanie w mikrofali
© Photogenica

Postaw drugą miskę z jedzeniem na kubku lub szklance, podgrzej i smacznego!

Przygotuj babeczkowe kanapki

Przetnij babeczkę na pół i zrób z niej kanapkę. Nie tylko ograniczysz szanse, że obsypiesz się lukrem - babeczki smakują lepiej jedzone w ten sposób.

Rozłup na wpół pęknięte orzeszki pistacjowe

Weź trudnego do otworzenia orzeszka pistacjowego i wciśnij w otwór połówkę skorupki innego orzeszka - orzeszek jest otwarty! I nie połamałeś paznokci.

Pozbądź się pokruszonych płatków

otwieranie słoika
© Photogenica

Wystarczy, że wysypiesz płatki śniadaniowe na sitko i przesiejesz, aby oddzielić pełne płatki od pokruszonych drobinek.

Otwórz uparty słoik

Jeśli nie możesz poradzić sobie z odkręceniem pokrywki słoika, użyj łyżki lub otwieracza do konserw. Wsuń łyżkę pomiędzy pokrywkę a słoik. Jak tylko powietrze dostanie się do środka, słoik natychmiast się on otworzy.

Piecz jajka w skorupkach

Gotowanie nie jest jedynym sposobem na przygotowanie jajek - możesz także je upiec. Pieczone jajka uważa się za delikatniejsze, choć ten sposób przygotowania zabiera więcej czasu: od 25 do 30 minut w temperaturze 160 stopni C.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas