Pomysły na jesienne obiady
Sycące, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Umilą jesienny, ponury dzień!
Sałatka z tuńczykiem
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotuj na twardo. Zalej je zimną wodą i pozostaw na 5 minut. Obierz ze skorupki i pokrój w cząstki.
2. Z sałaty oderwij liście, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Ogórka posiekaj w plasterki. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części.
3. Pomidorki koktajlowe pokrój. Wszystkie składniki rozłóż na talerzu. Dodaj posiekany drobno szczypiorek i cebulę dymkę. W szklance wymieszaj olej, sok z cytryny, ocet winny, sól i świeżo zmielony pieprz. Zalej sałatkę pół godziny przed podaniem. Lekko wymieszaj. Podawaj jako drugie śniadanie.
Risotto z grzybami
Sposób przygotowania
1. Cebulę, czosnek i grzyby posiekaj, usmaż na połowie masła. Część odłóż. Wsyp ryż i smaż minutę, cały czas mieszając.
2. Zalej winem i gotuj, aż wyparuje. Wlej łyżkę wazową bulionu i gotuj ryż. Gdy wchłonie płyn, dolej kolejną część. Gotuj, aż ryż będzie al dente. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj pozostałą część masła. Przykryj odstawionymi grzybami. Posyp startym na drobnej tarce parmezanem.
Pierogi z serem i śmietanką owocową
Sposób przygotowania
1. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło wymieszaj, dodaj gorącą wodę. Wyrób ciasto ręcznie, odstaw. Ser biały pokrusz widelcem, wymieszaj z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami.
2. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, kładź farsz, sklejaj. Gotuj w osolonym wrzątku minutę po wypłynięciu. Śmietanę wymieszaj z sokiem z porzeczek. Polej nią pierogi i posyp je startą czekoladą.
Naleśniki z grzybami
Sposób przygotowania
1. Na maśle i oleju zeszklij posiekaną cebulę, grzyby, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
2. Mąkę przesiej, dodaj jajka, sól, mleko i wodę gazowaną. Zmiksuj na gładkie i lejące się ciasto naleśnikowe. W rondelku rozpuść masło i dodaj do ciasta. Odstaw na 30 minut, zmiksuj. Patelnię posmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzla. Wylej cienką warstwę ciasta i po chwili przerzuć na drugą stronę. Naleśniki napełnij farszem grzybowym i zawiń.
Lazania z warzywami
Sposób przygotowania
1. Brokuł ugotuj. Pomidory obierz, pokrój. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, przypraw, duś. Zmiksuj. Dodaj brokuł, pokrojone papryki i marchewkę.
2. W naczyniu żaroodpornym układaj płaty makaronu, sos warzywny i plastry mozzarelli. Z mąki, masła, mleka oraz przypraw zrób sos. Polej nim wierzch lasagne. Piecz 40 minut w temp. 180˚C.