Pomysły na jesienne obiady
Sycące, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Umilą jesienny, ponury dzień!

Sałatka z tuńczykiem
Składniki
- 4 jajka
- 1/2 sałaty radicchio
- 1/2 sałaty rzymskiej
- ogórek
- 20 dag tuńczyka z puszki
- pomidorki koktajlowe
- posiekany drobno szczypior
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki oleju
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka octu winnego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotuj na twardo. Zalej je zimną wodą i pozostaw na 5 minut. Obierz ze skorupki i pokrój w cząstki. 2. Z sałaty oderwij liście, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Ogórka posiekaj w plasterki. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. 3. Pomidorki koktajlowe pokrój. Wszystkie składniki rozłóż na talerzu. Dodaj posiekany drobno szczypiorek i cebulę dymkę. W szklance wymieszaj olej, sok z cytryny, ocet winny, sól i świeżo zmielony pieprz. Zalej sałatkę pół godziny przed podaniem. Lekko wymieszaj. Podawaj jako drugie śniadanie.

Risotto z grzybami
Składniki
- 3 łyżki masła
- cebula
- ząbek czosnku
- 20 dag grzybów
- 20 dag ryżu do risotto
- szklanka białego wina
- 4 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- parmezan
Sposób przygotowania
1. Cebulę, czosnek i grzyby posiekaj, usmaż na połowie masła. Część odłóż. Wsyp ryż i smaż minutę, cały czas mieszając. 2. Zalej winem i gotuj, aż wyparuje. Wlej łyżkę wazową bulionu i gotuj ryż. Gdy wchłonie płyn, dolej kolejną część. Gotuj, aż ryż będzie al dente. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj pozostałą część masła. Przykryj odstawionymi grzybami. Posyp startym na drobnej tarce parmezanem.

Pierogi z serem i śmietanką owocową
Składniki
- ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- łyżka masła
- 3/4 szklanki gorącej wody
- farsz
- 40 dag twarogu półtłustego
- żółtko
- 3 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- garść rodzynek
- olej
- 15 dag śmietany 30 proc.
- 3 łyżki soku z czerwonych porzeczek
- 5 kostek czekolady lub czekoladowa posypka
Sposób przygotowania
1. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło wymieszaj, dodaj gorącą wodę. Wyrób ciasto ręcznie, odstaw. Ser biały pokrusz widelcem, wymieszaj z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami. 2. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, kładź farsz, sklejaj. Gotuj w osolonym wrzątku minutę po wypłynięciu. Śmietanę wymieszaj z sokiem z porzeczek. Polej nią pierogi i posyp je startą czekoladą.

Naleśniki z grzybami
Składniki
- farsz
- 1,5 łyżki masła
- olej
- cebula
- 20 dag grzybów leśnych
- 30 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki śmietany 30 proc.
- ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- sól
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- łyżka masła
- olej
Sposób przygotowania
1. Na maśle i oleju zeszklij posiekaną cebulę, grzyby, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś. Dodaj śmietanę i wymieszaj. 2. Mąkę przesiej, dodaj jajka, sól, mleko i wodę gazowaną. Zmiksuj na gładkie i lejące się ciasto naleśnikowe. W rondelku rozpuść masło i dodaj do ciasta. Odstaw na 30 minut, zmiksuj. Patelnię posmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzla. Wylej cienką warstwę ciasta i po chwili przerzuć na drugą stronę. Naleśniki napełnij farszem grzybowym i zawiń.

Lazania z warzywami
Składniki
- 1/2 brokuła
- 7 pomidorów
- 4 łyżki masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- 3 kolorowe papryki
- marchewka
- 20 dag mozzarelli
- 15 dag
- płatów makaronu do lasagne
- 1,5 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- papryka w proszku
Sposób przygotowania
1. Brokuł ugotuj. Pomidory obierz, pokrój. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, przypraw, duś. Zmiksuj. Dodaj brokuł, pokrojone papryki i marchewkę. 2. W naczyniu żaroodpornym układaj płaty makaronu, sos warzywny i plastry mozzarelli. Z mąki, masła, mleka oraz przypraw zrób sos. Polej nim wierzch lasagne. Piecz 40 minut w temp. 180˚C.