Pomysły na jesienne obiady

Sycące, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Umilą jesienny, ponury dzień!

Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem123RF/PICSEL

Sałatka z tuńczykiem

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo. Zalej je zimną wodą i pozostaw na 5 minut. Obierz ze skorupki i pokrój w cząstki. 

2. Z sałaty oderwij liście, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Ogórka posiekaj w plasterki. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. 

3. Pomidorki koktajlowe pokrój. Wszystkie składniki rozłóż na talerzu. Dodaj posiekany drobno szczypiorek i cebulę dymkę. W szklance wymieszaj olej, sok z cytryny, ocet winny, sól i świeżo zmielony pieprz. Zalej sałatkę pół godziny przed podaniem. Lekko wymieszaj. Podawaj jako drugie śniadanie. 

Risotto z grzybami
Risotto z grzybami123RF/PICSEL

Risotto z grzybami

Sposób przygotowania

1. Cebulę, czosnek i grzyby posiekaj, usmaż na połowie masła. Część odłóż. Wsyp ryż i smaż minutę, cały czas mieszając. 

2. Zalej winem i gotuj, aż wyparuje. Wlej łyżkę wazową bulionu i gotuj ryż. Gdy wchłonie płyn, dolej kolejną część. Gotuj, aż ryż będzie al dente. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj pozostałą część masła. Przykryj odstawionymi grzybami. Posyp startym na drobnej tarce parmezanem.  

Pierogi z serem
Pierogi z serem123RF/PICSEL

Pierogi z serem i śmietanką owocową

Sposób przygotowania

1. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło wymieszaj, dodaj gorącą wodę. Wyrób ciasto ręcznie, odstaw. Ser biały pokrusz widelcem, wymieszaj z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami. 

2. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, kładź farsz, sklejaj. Gotuj w osolonym wrzątku minutę po wypłynięciu. Śmietanę wymieszaj z sokiem z porzeczek. Polej nią pierogi i posyp je startą czekoladą. 

Naleśniki z pieczarkami
Naleśniki z pieczarkami123RF/PICSEL

Naleśniki z grzybami

Sposób przygotowania

1. Na maśle i oleju zeszklij posiekaną cebulę, grzyby, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś. Dodaj śmietanę i wymieszaj. 

2. Mąkę przesiej, dodaj jajka, sól, mleko i wodę gazowaną. Zmiksuj na gładkie i lejące się ciasto naleśnikowe. W rondelku rozpuść masło i dodaj do ciasta. Odstaw na 30 minut, zmiksuj. Patelnię posmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzla. Wylej cienką warstwę ciasta i po chwili przerzuć na drugą stronę. Naleśniki napełnij farszem grzybowym i zawiń.

Lazania z warzywami
Lazania z warzywami123RF/PICSEL

Lazania z warzywami

Sposób przygotowania

1. Brokuł ugotuj. Pomidory obierz, pokrój. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, przypraw, duś. Zmiksuj. Dodaj brokuł, pokrojone papryki i marchewkę. 

2. W naczyniu żaroodpornym układaj płaty makaronu, sos warzywny i plastry mozzarelli. Z mąki, masła, mleka oraz przypraw zrób sos. Polej nim wierzch lasagne. Piecz 40 minut w temp. 180˚C. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas