Pomysły na wyjątkowy obiad

Te potrawy wyglądają bardzo apetycznie, a smakują rewelacyjnie. Spróbujecie?

Zapiekanka z boczkiem
Zapiekanka z boczkiem123RF/PICSEL

Łososiowa zapiekanka z boczkiem

Sposób przygotowania

1. Łososia pokrój, skrop sokiem z cytryny, oliwą i sosem sojowym. Posyp solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką w proszku i przyprawą do ryby. Schłodź. Ziemniaki pokrój i ugotuj. Wymieszaj śmietanę, straty na tarce ser żółty oraz jajko. Przypraw. 

2. Wyłóż połowę ziemniaków, masło, zalej połową sosu. Ułóż łososia. Przykryj startą marchewką. Wyłóż resztę ziemniaków i zalej sosem. Posyp startą mozzarellą. Plastry boczku zrumień, ułóż. Piecz 40 minut w temp. 180°C. 

Kurczak teriyaki z awokado
Kurczak teriyaki z awokado123RF/PICSEL

Kurczak teriyaki z awokado

Sposób przygotowania

1. Kurczaka pokrój. Na patelnię wlej olej, miód, sos sojowy i ocet ryżowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Dodaj kurczaka. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. 

2. Zdejmij pokrywkę i odparuj tak, by sos zrobił się gęsty. Awokado pokrój w plastry. Posyp solą, skrop oliwą. Podawaj z kurczakiem i kolendrą. 

Tarta z brokułem
Tarta z brokułem123RF/PICSEL

Tarta z brokułem

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. 8 cebul obierz, włóż do osolonego wrzątku i gotuj 15 minut.Ostudź. Odkrój czubki i wydrąż środki. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj mięso mielone, przypraw, dodaj posiekany czosnek i pokrojone środki z cebuli. Wlej przecier pomidorowy, farsz dokładnie wymieszaj. 

2. Dodaj fasolę, kukurydzę i ugotowany ryż, wymieszaj, przypraw. Cebule wypełnij farszem. Wstaw do brytfanny i piecz 30 minut w temp. 180°C. Udekoruj posiekanym szczypiorem.  

Kulebiak z grzybami
Kulebiak z grzybami123RF/PICSEL

Kulebiak z grzybami

Sposób przygotowania

1. Grzyby namocz, gotuj 15 minut. Na maśle i oleju zeszklij posiekane cebule. Dodaj osączone i posiekane grzyby, smaż kilka minut. Odparuj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut. 

2. Do przesianej mąki wsyp sól, wlej rozczyn z drożdży i wbij jajka. Powoli mieszając, wlej ciepłe mleko. Gdy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Zagnieć ciasto, przykryj i odstaw na godzinę. Rozwałkuj. Podziel na dwie części. Wyłóż na obu farsz i zawiń. Posmaruj żółtkiem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Omlet z warzywami
Omlet z warzywami123RF/PICSEL

Omlet z warzywami

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj jajka, mleko, sól, pieprz, chilli i kurkumę. Na patelni rozpuść łyżkę masła i oleju, wylej 1/4 masy jajecznej, smaż omlet na małym ogniu. 

2. Zdejmij, gdy spód lekko się zrumieni, a wierzch zetnie. Usmaż kolejne omlety. 

3. Pomidory pokrój w ósemki. Papryki przekrój na pół i posiekaj w paseczki. Liście szpinaku lub rukoli umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałeczki. Warzywa układaj na ciepłych omletach. Posyp solą, pieprzem i startym na tarce serem żółtym. Całość skrop sokiem z cytryny. Podawaj ciepłe. 

Danie mięsne z fasolą
Danie mięsne z fasolą123RF/PICSEL

Danie jednogarnkowe

Sposób przygotowania

1. Fasole namocz. Mięso pokrój, przypraw, polej olejem. Chłodź przez noc. Zrumień pokrojoną kiełbasę i boczek. 

2. Mięso zrumień, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, marchew, zalej bulionem. Przypraw. Wsyp fasolę, duś pod przykryciem 1,5 godz. Dodaj pomidory, dynię i przecier, gotuj jeszcze 10 minut. 

Zupa fasolowa
Zupa fasolowa123RF/PICSEL

Fasolowa z papryką

Sposób przygotowania

1. Fasolę mocz w wodzie przez całą noc. Marchewkę, pietruszkę i cebulę posiekaj w kostkę. Zrumień na maśle i oleju. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i ziele angielskie, gotuj 30 minut. Dodaj fasolę. 

2. Po 20 minutach wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Przypraw solą i pieprzem. Gdy fasola ziemniaki i papryka będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj z koprem. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas