Pomysły na wyjątkowy obiad
Te potrawy wyglądają bardzo apetycznie, a smakują rewelacyjnie. Spróbujecie?

Łososiowa zapiekanka z boczkiem
Składniki
- 50 dag filetu z łososia
- sok z cytryny
- oliwa
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- ostra papryka w proszku
- przyprawa do ryby
- 1,5 kg ziemniaków
- szklanka śmietany 18 proc.
- 10 dag sera żółtego
- jajko
- gałka muszkatołowa
- łyżka masła
- marchewka
- 5 dag mozzarelli
- 15 dag wędzonego boczku
Sposób przygotowania
1. Łososia pokrój, skrop sokiem z cytryny, oliwą i sosem sojowym. Posyp solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką w proszku i przyprawą do ryby. Schłodź. Ziemniaki pokrój i ugotuj. Wymieszaj śmietanę, straty na tarce ser żółty oraz jajko. Przypraw. 2. Wyłóż połowę ziemniaków, masło, zalej połową sosu. Ułóż łososia. Przykryj startą marchewką. Wyłóż resztę ziemniaków i zalej sosem. Posyp startą mozzarellą. Plastry boczku zrumień, ułóż. Piecz 40 minut w temp. 180°C.

Kurczak teriyaki z awokado
Składniki
- pierś kurczaka
- łyżka oleju
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 awokado
- sól
- oliwa
- gałązki kolendry
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój. Na patelnię wlej olej, miód, sos sojowy i ocet ryżowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Dodaj kurczaka. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. 2. Zdejmij pokrywkę i odparuj tak, by sos zrobił się gęsty. Awokado pokrój w plastry. Posyp solą, skrop oliwą. Podawaj z kurczakiem i kolendrą.

Tarta z brokułem
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- żółtko
- łyżka śmietany 18 proc.
- sól
- farsz
- brokuł
- sól
- 30 dag filetu z łososia
- łyżka soku z cytryny
- oliwa
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek mąki
- szklanka mleka
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- mały pojemnik śmietany 18 proc.
- jajko
- cebula
- 2 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. 8 cebul obierz, włóż do osolonego wrzątku i gotuj 15 minut.Ostudź. Odkrój czubki i wydrąż środki. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj mięso mielone, przypraw, dodaj posiekany czosnek i pokrojone środki z cebuli. Wlej przecier pomidorowy, farsz dokładnie wymieszaj. 2. Dodaj fasolę, kukurydzę i ugotowany ryż, wymieszaj, przypraw. Cebule wypełnij farszem. Wstaw do brytfanny i piecz 30 minut w temp. 180°C. Udekoruj posiekanym szczypiorem.

Kulebiak z grzybami
Składniki
- 50 dag suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- łyżeczka oleju
- 2 cebule
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- ciasto
- 5 dag świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 3 szklanki mąki
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 3 łyżki masła
- żółtko
Sposób przygotowania
1. Grzyby namocz, gotuj 15 minut. Na maśle i oleju zeszklij posiekane cebule. Dodaj osączone i posiekane grzyby, smaż kilka minut. Odparuj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut. 2. Do przesianej mąki wsyp sól, wlej rozczyn z drożdży i wbij jajka. Powoli mieszając, wlej ciepłe mleko. Gdy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Zagnieć ciasto, przykryj i odstaw na godzinę. Rozwałkuj. Podziel na dwie części. Wyłóż na obu farsz i zawiń. Posmaruj żółtkiem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Omlet z warzywami
Składniki
- 8 jajek
- 8 łyżek mleka
- sól
- pieprz
- chilli
- kurkuma
- 4 łyżki masła
- łyżka oleju
- 4 pomidory
- 2 żółte papryki
- listki szpinaku lub rukoli
- 5 dag sera żółtego
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj jajka, mleko, sól, pieprz, chilli i kurkumę. Na patelni rozpuść łyżkę masła i oleju, wylej 1/4 masy jajecznej, smaż omlet na małym ogniu. 2. Zdejmij, gdy spód lekko się zrumieni, a wierzch zetnie. Usmaż kolejne omlety. 3. Pomidory pokrój w ósemki. Papryki przekrój na pół i posiekaj w paseczki. Liście szpinaku lub rukoli umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałeczki. Warzywa układaj na ciepłych omletach. Posyp solą, pieprzem i startym na tarce serem żółtym. Całość skrop sokiem z cytryny. Podawaj ciepłe.

Danie jednogarnkowe
Składniki
- 1/2 szklanki fasoli Jaś
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli
- 50 dag łopatki
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- olej
- 20 dag kiełbasy
- kawałek dyni
- marchew
- 10 dag boczku
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- ziele angielskie
- listek laurowy
- majeranek
- szklanka pomidorów z puszki
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania
1. Fasole namocz. Mięso pokrój, przypraw, polej olejem. Chłodź przez noc. Zrumień pokrojoną kiełbasę i boczek. 2. Mięso zrumień, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, marchew, zalej bulionem. Przypraw. Wsyp fasolę, duś pod przykryciem 1,5 godz. Dodaj pomidory, dynię i przecier, gotuj jeszcze 10 minut.

Fasolowa z papryką
Składniki
- szklanka fasoli
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- papryka
- łyżka masła
- łyżeczka oleju
- sól
- pieprz
- 5 ziemniaków
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- koper
Sposób przygotowania
1. Fasolę mocz w wodzie przez całą noc. Marchewkę, pietruszkę i cebulę posiekaj w kostkę. Zrumień na maśle i oleju. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i ziele angielskie, gotuj 30 minut. Dodaj fasolę. 2. Po 20 minutach wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Przypraw solą i pieprzem. Gdy fasola ziemniaki i papryka będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj z koprem.