Reklama

Pomysły na wyjątkowy obiad

Te potrawy wyglądają bardzo apetycznie, a smakują rewelacyjnie. Spróbujecie?

Łososiowa zapiekanka z boczkiem

Składniki

  • 50 dag filetu z łososia
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • ostra papryka w proszku
  • przyprawa do ryby
  • 1,5 kg ziemniaków
  • szklanka śmietany 18 proc.
  • 10 dag sera żółtego
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • marchewka
  • 5 dag mozzarelli
  • 15 dag wędzonego boczku

Sposób przygotowania

1. Łososia pokrój, skrop sokiem z cytryny, oliwą i sosem sojowym. Posyp solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką w proszku i przyprawą do ryby. Schłodź. Ziemniaki pokrój i ugotuj. Wymieszaj śmietanę, straty na tarce ser żółty oraz jajko. Przypraw. 

2. Wyłóż połowę ziemniaków, masło, zalej połową sosu. Ułóż łososia. Przykryj startą marchewką. Wyłóż resztę ziemniaków i zalej sosem. Posyp startą mozzarellą. Plastry boczku zrumień, ułóż. Piecz 40 minut w temp. 180°C. 

Kurczak teriyaki z awokado

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • pierś kurczaka
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 awokado
  • sól
  • oliwa
  • gałązki kolendry

Sposób przygotowania

1. Kurczaka pokrój. Na patelnię wlej olej, miód, sos sojowy i ocet ryżowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Dodaj kurczaka. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. 

2. Zdejmij pokrywkę i odparuj tak, by sos zrobił się gęsty. Awokado pokrój w plastry. Posyp solą, skrop oliwą. Podawaj z kurczakiem i kolendrą. 

Reklama

Tarta z brokułem

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • żółtko
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • sól

Składniki - farsz

  • brokuł
  • sól
  • 30 dag filetu z łososia
  • łyżka soku z cytryny
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki
  • szklanka mleka
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • mały pojemnik śmietany 18 proc.
  • jajko
  • cebula
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. 8 cebul obierz, włóż do osolonego wrzątku i gotuj 15 minut.Ostudź. Odkrój czubki i wydrąż środki. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj mięso mielone, przypraw, dodaj posiekany czosnek i pokrojone środki z cebuli. Wlej przecier pomidorowy, farsz dokładnie wymieszaj. 

2. Dodaj fasolę, kukurydzę i ugotowany ryż, wymieszaj, przypraw. Cebule wypełnij farszem. Wstaw do brytfanny i piecz 30 minut w temp. 180°C. Udekoruj posiekanym szczypiorem.  

Kulebiak z grzybami

Składniki

  • 50 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka oleju
  • 2 cebule
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Składniki - ciasto

  • 5 dag świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • żółtko

Sposób przygotowania

1. Grzyby namocz, gotuj 15 minut. Na maśle i oleju zeszklij posiekane cebule. Dodaj osączone i posiekane grzyby, smaż kilka minut. Odparuj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut. 

2. Do przesianej mąki wsyp sól, wlej rozczyn z drożdży i wbij jajka. Powoli mieszając, wlej ciepłe mleko. Gdy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Zagnieć ciasto, przykryj i odstaw na godzinę. Rozwałkuj. Podziel na dwie części. Wyłóż na obu farsz i zawiń. Posmaruj żółtkiem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Omlet z warzywami

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 8 jajek
  • 8 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • kurkuma
  • 4 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 4 pomidory
  • 2 żółte papryki
  • listki szpinaku lub rukoli
  • 5 dag sera żółtego
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj jajka, mleko, sól, pieprz, chilli i kurkumę. Na patelni rozpuść łyżkę masła i oleju, wylej 1/4 masy jajecznej, smaż omlet na małym ogniu. 

2. Zdejmij, gdy spód lekko się zrumieni, a wierzch zetnie. Usmaż kolejne omlety. 

3. Pomidory pokrój w ósemki. Papryki przekrój na pół i posiekaj w paseczki. Liście szpinaku lub rukoli umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałeczki. Warzywa układaj na ciepłych omletach. Posyp solą, pieprzem i startym na tarce serem żółtym. Całość skrop sokiem z cytryny. Podawaj ciepłe. 

Danie jednogarnkowe

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1/2 szklanki fasoli Jaś
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli
  • 50 dag łopatki
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • olej
  • 20 dag kiełbasy
  • kawałek dyni
  • marchew
  • 10 dag boczku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • majeranek
  • szklanka pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania

1. Fasole namocz. Mięso pokrój, przypraw, polej olejem. Chłodź przez noc. Zrumień pokrojoną kiełbasę i boczek. 

2. Mięso zrumień, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, marchew, zalej bulionem. Przypraw. Wsyp fasolę, duś pod przykryciem 1,5 godz. Dodaj pomidory, dynię i przecier, gotuj jeszcze 10 minut. 

Fasolowa z papryką

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • szklanka fasoli
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • papryka
  • łyżka masła
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 5 ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • koper

Sposób przygotowania

1. Fasolę mocz w wodzie przez całą noc. Marchewkę, pietruszkę i cebulę posiekaj w kostkę. Zrumień na maśle i oleju. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i ziele angielskie, gotuj 30 minut. Dodaj fasolę. 

2. Po 20 minutach wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Przypraw solą i pieprzem. Gdy fasola ziemniaki i papryka będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj z koprem. 

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy