Pomysły na wyjątkowy obiad
Te potrawy wyglądają bardzo apetycznie, a smakują rewelacyjnie. Spróbujecie?
Łososiowa zapiekanka z boczkiem
Sposób przygotowania
1. Łososia pokrój, skrop sokiem z cytryny, oliwą i sosem sojowym. Posyp solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką w proszku i przyprawą do ryby. Schłodź. Ziemniaki pokrój i ugotuj. Wymieszaj śmietanę, straty na tarce ser żółty oraz jajko. Przypraw.
2. Wyłóż połowę ziemniaków, masło, zalej połową sosu. Ułóż łososia. Przykryj startą marchewką. Wyłóż resztę ziemniaków i zalej sosem. Posyp startą mozzarellą. Plastry boczku zrumień, ułóż. Piecz 40 minut w temp. 180°C.
Kurczak teriyaki z awokado
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój. Na patelnię wlej olej, miód, sos sojowy i ocet ryżowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Dodaj kurczaka. Duś pod przykryciem ok. 15 minut.
2. Zdejmij pokrywkę i odparuj tak, by sos zrobił się gęsty. Awokado pokrój w plastry. Posyp solą, skrop oliwą. Podawaj z kurczakiem i kolendrą.
Tarta z brokułem
Sposób przygotowania
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. 8 cebul obierz, włóż do osolonego wrzątku i gotuj 15 minut.Ostudź. Odkrój czubki i wydrąż środki. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj mięso mielone, przypraw, dodaj posiekany czosnek i pokrojone środki z cebuli. Wlej przecier pomidorowy, farsz dokładnie wymieszaj.
2. Dodaj fasolę, kukurydzę i ugotowany ryż, wymieszaj, przypraw. Cebule wypełnij farszem. Wstaw do brytfanny i piecz 30 minut w temp. 180°C. Udekoruj posiekanym szczypiorem.
Kulebiak z grzybami
Sposób przygotowania
1. Grzyby namocz, gotuj 15 minut. Na maśle i oleju zeszklij posiekane cebule. Dodaj osączone i posiekane grzyby, smaż kilka minut. Odparuj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut.
2. Do przesianej mąki wsyp sól, wlej rozczyn z drożdży i wbij jajka. Powoli mieszając, wlej ciepłe mleko. Gdy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Zagnieć ciasto, przykryj i odstaw na godzinę. Rozwałkuj. Podziel na dwie części. Wyłóż na obu farsz i zawiń. Posmaruj żółtkiem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.
Omlet z warzywami
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj jajka, mleko, sól, pieprz, chilli i kurkumę. Na patelni rozpuść łyżkę masła i oleju, wylej 1/4 masy jajecznej, smaż omlet na małym ogniu.
2. Zdejmij, gdy spód lekko się zrumieni, a wierzch zetnie. Usmaż kolejne omlety.
3. Pomidory pokrój w ósemki. Papryki przekrój na pół i posiekaj w paseczki. Liście szpinaku lub rukoli umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałeczki. Warzywa układaj na ciepłych omletach. Posyp solą, pieprzem i startym na tarce serem żółtym. Całość skrop sokiem z cytryny. Podawaj ciepłe.
Danie jednogarnkowe
Sposób przygotowania
1. Fasole namocz. Mięso pokrój, przypraw, polej olejem. Chłodź przez noc. Zrumień pokrojoną kiełbasę i boczek.
2. Mięso zrumień, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, marchew, zalej bulionem. Przypraw. Wsyp fasolę, duś pod przykryciem 1,5 godz. Dodaj pomidory, dynię i przecier, gotuj jeszcze 10 minut.
Fasolowa z papryką
Sposób przygotowania
1. Fasolę mocz w wodzie przez całą noc. Marchewkę, pietruszkę i cebulę posiekaj w kostkę. Zrumień na maśle i oleju. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i ziele angielskie, gotuj 30 minut. Dodaj fasolę.
2. Po 20 minutach wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Przypraw solą i pieprzem. Gdy fasola ziemniaki i papryka będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj z koprem.