Reklama

Reklama

Pomysły na wyjątkowy obiad

Te potrawy wyglądają bardzo apetycznie, a smakują rewelacyjnie. Spróbujecie?

Łososiowa zapiekanka z boczkiem

Składniki

  • 50 dag filetu z łososia
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • ostra papryka w proszku
  • przyprawa do ryby
  • 1,5 kg ziemniaków
  • szklanka śmietany 18 proc.
  • 10 dag sera żółtego
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • marchewka
  • 5 dag mozzarelli
  • 15 dag wędzonego boczku

Sposób przygotowania

1. Łososia pokrój, skrop sokiem z cytryny, oliwą i sosem sojowym. Posyp solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką w proszku i przyprawą do ryby. Schłodź. Ziemniaki pokrój i ugotuj. Wymieszaj śmietanę, straty na tarce ser żółty oraz jajko. Przypraw. 

2. Wyłóż połowę ziemniaków, masło, zalej połową sosu. Ułóż łososia. Przykryj startą marchewką. Wyłóż resztę ziemniaków i zalej sosem. Posyp startą mozzarellą. Plastry boczku zrumień, ułóż. Piecz 40 minut w temp. 180°C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje