Popisowe pączki Ewy Wachowicz - pracochłonne, ale warte wysiłku

Przepis na pączki Ewy Wachowicz
Przepis na pączki Ewy Wachowiczmateriał partnera

Pączki Ewy Wachowicz - składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 100 g cukru
  • ½ l mleka
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 400 g konfitury
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 l oleju do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Pączki Ewy Wachowicz - sposób przygotowania

  1. Podgrzać mleko na gazie. 
  2. Rozkruszyć drożdże, dodać dwie łyżki cukru, zalać ciepłym mlekiem, dosypać 3 lub 4 łyżki mąki. 
  3. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. 
  4. Mieszając dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, oliwę, startą skórkę z cytryny i sok z cytryny, spirytus. 
  5. Stopniowo dosypywać resztę mąki. 
  6. Wyrobić ręką. 
  7. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. 
  8. Przygotować nadzienie. 
  9. Gotową konfiturę prażyć w rondelku o grubym dnie. 
  10. Część odłożyć. 
  11. Do reszty dodać drobno posiekane orzechy włoskie.
  • Na pierwszy ogień najbardziej powszechny sposób: wysypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wyciąć krążki. Szprycą lub łyżeczką nakładać konfiturę na środek krążka i przykrywać drugim. Dobrze skleić boki i uformować kulkę. 
  • Drugi sposób: z ciasta zrobić wałek, pokroić na plastry. Każdy rozciągnąć, nałożyć na środek konfiturę, zakleić i uformować kulkę. 
  • Trzeci sposób: Formować pączki bez nadzienia. Wypełnić nadzieniem, wbijając w nie dyszę szprycy po usmażeniu i wystudzeniu.

Na czym smażyć pączki? Ewa Wachowicz radzi