Popularne mity o produktach spożywczych, które musisz poznać

Na temat produktów żywnościowych istnieje cała masa mitów, w które uparcie wierzymy. Czas wreszcie poznać je i dowiedzieć się jaka jest prawda. Jeżeli chcesz wiedzieć czy jedzenie wieczorem rzeczywiście powoduje szybszy przyrost masy ciała niż w ciągu dnia lub czy węglowodany i tłuszcze rzeczywiście są odpowiedzialne za otyłość i powinniśmy je wyeliminować, to koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.

mity na temat jedzenia
mity na temat jedzenia© Photogenica

Mit nr 1: Jedzenie w godzinach wieczornych powoduje przyrost masy ciała

jedzenie wieczorem
© Photogenica

Fakt: Tak naprawdę nie ma większego znaczenia kiedy jesz, jeżeli zjadasz więcej kalorii niż możesz spalić. Czy nadprogramowe kalorie pochłoniesz w ciągu dnia, czy wieczorem i tak możesz spodziewać się przybrania na wadze. Jednak prawda jest, że wieczorami jesteśmy bardziej skłonni do sięgania po słone przekąski, na przykład podczas oglądania telewizji czy spotkań ze znajomymi. Jeżeli będziesz sięgać po nie rano czy w ciągu dnia, efekt będzie podobny.

Mit nr 2: Produkty beztłuszczowe nie zawierają kalorii, a więc nie powodują tycia

beztłuszczowe przekąski
© Photogenica

Fakt: Niektórzy ludzie pochłaniają duże porcje beztłuszczowych produktów spożywczych, takich jak ciastka, czy odtłuszczone przekąski, nie zdając sobie sprawy, że taka żywność może zawierać tyle samo lub nawet więcej kalorii niż zwykłe wersje tych samych produktów. Poznaj więc składy żywności beztłuszczowej z tradycyjną ich wersją sprawdzając etykiety żywności i ilości dostarczanych przez nie kalorii na porcję. Owoce i warzywa są produktami o naturalnie niskiej zawartości tłuszczu, a jednocześnie dostarczają stosunkowo niewiele kalorii. Jednak inne niskotłuszczowe lub odtłuszczone pokarmy mogą nadal zawierać dużo kalorii. Aby zachować smak takich produktów, podczas produkcji często dodaje się dodatkowe porcje cukru, mąki, skrobi lub zagęszczaczy. Składniki te są bogate w kalorie i spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do nadwagi.

Mit nr 3: Węglowodany (cukry) powodują jedynie przyrost masy ciała, a nie dostarczają żadnych wartości odżywczych

węglowodany
© Photogenica

Fakt: Węglowodany nie powodują przyrostu masy ciała o ile nie są spożywane w nadmiarze. To samo odnosi się do białek i tłuszczy. Kluczem do zachowania zdrowia i prawidłowej diety jest odpowiednio zbilansowana dieta, zawierająca zarówno tłuszcze, białka i węglowodany. Badania potwierdzają, że ludzie, którzy z powodzeniem utrzymują swoją prawidłową wagę przestrzegają diety, która jest nawet bogatsza w węglowodany, a uboższa w tłuszcze, ale ważne jest także kontrolowanie ilości spożywanych kalorii. Jednak niektórzy ludzie, którzy stosują diety bardzo bogata w węglowodany i ubogie w białko i tłuszcz szybciej stają się głodni, co może powodować przejadanie się.

Mit nr 4: Wysokobiałkowe diety powodują ketozę, co zmniejsza uczucie głodu

białko w diecie
© Photogenica

Fakt : Ketoza występuje, gdy nasz organizm tłuszcz i białka stosuje jako główne źródła energii zamiast węglowodanów i podczas diety bogatej w białka, a niskowęglowodanowej . Ketoza nie zmniejsza jednak apetytu, jednak jedzenie wystarczającej ilość białka dla twojego organizmu może przyczynić się do zmniejszenia uczucia głodu, znacznie wydłużyć czas uczucia sytości i wspierać utratę wagi .

Diety te mogą pomóc ci szybko schudnąć - ale większość utraconej wagi to tak naprawdę woda i masa mięśniowa. Najlepszym sposobem, aby schudnąć i utrzymać wagę bez szkody dla organizmu jest przestrzeganie diety o obniżonej kaloryczności, która jest dobrze zbilansowana i zawiera odpowiednie porcje węglowodanów, białek i tłuszczów.

Mit nr 5: Jogurt powoduje spalanie tłuszczu, jedz go więc codziennie i trać zbędne kilogramy

jogurt w diecie
© Photogenica

Fakt : Jogurt jest dobry dla ludzi w każdym wieku. Jogurt jest ważnym produktem także dla tych, którzy chcą schudnąć. Jako produkt pochodzenia mlecznego, jogurt jest naturalnie bogaty w wapń. Badania pokazują, że wapń pomaga zmniejszyć przyrost masy ciała . Nawet niewielkie zmiany w poziomie wapnia w komórkach tłuszczowych mogą inicjować sygnały które kontrolują spalanie tłuszczu. O czym należy jednak pamiętać? Nie ma magicznych produktów żywnościowych które same z siebie po zjedzeniu sprawią, że stracimy zbędne kilogramy. Zbędne kilogramy można stracić przez połączenie diety, stosowania jogurtu i odpowiednio dobranego planu ćwiczeń. Unikaj jogurtów, które zawierają dodatki cukrów lub słodzone owoce, gdyż zawierają mnóstwo kalorii i przyczynia się raczej do wzrostu, a nie spadku wagi. Stosuj jogurt naturalny lub grecki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas