Porady dla smakoszy
Kuchenne sztuczki.
Odświeżamy sałatę
Zwiędłą roszponkę włóż na kilka minut do ciepłej, posłodzonej wody. Następnie wyjmij i skrop sokiem z cytryny. Dzięki temu liście znowu będą świeże i chrupiące.
Pomysłowe grillowanie
Nie masz pod ręką specjalnej tacki do pieczenia ryb na ruszcie? Z powodzeniem zastąpią ją plasterki cytryny. Dodatkowo ryba zyska piękny aromat oraz wyjątkowy smak.
Otwórz słoik bez trudu
Zbyt mocno zakręcone słoiki potrafią być prawdziwą kuchenną zmorą! Zamiast jednak mocować się z oporną zakrętką, lepiej zanurzyć cały słoik na kilka minut w gorącej wodzie. Po wyjęciu i osuszeniu nakrętka da się łatwo odrkęcić. Możesz także kilka razy uderzyć drewnianą łyżką w brzeg nakrętki albo kupić w sklepie z akcesoriami kuchennymi specjalny otwieracz do słoików. Wystarczy nałożyć go na nakrętkę, ścisnąć, lekko przekręcić i gotowe!
Idealna marynata do łososia
Ryba będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli ok. 30 minut przed przygotowaniem natrzesz filet oliwą z dodatkiem ziół (np. koperku) oraz soku z cytryny.