Reklama

Reklama

Potrawy z grilla dla dziecka

Na ruszcie można przygotować nie tylko dania z mięsa czy ryb, ale też warzywa i... owoce. Co i w jaki sposób warto przyrządzić?

1. Mięso i ryby należy wcześniej zamarynować w zalewie z oliwy i ziół. Powinny być podzielone na małe porcje i grillowane wystarczająco długo, by nie były surowe w środku. Więcej niż jeden kąsek "do spróbowania" może zjeść dopiero 3-latek.

Reklama

2. Rocznemu malcowi nie zaszkodzą grillowane warzywa przyprawione łagodnymi ziołami, np. pomidor, papryka, kabaczek, cukinia. Powinny być one wcześniej umyte i obrane.

3. Doskonałym deserem będą grillowane plastry melona lub banany z czekoladą (skórkę rozcina się wzdłuż, rozchyla, owoc nadziewa kawałkami czekolady i grilluje do czasu jej rozpuszczenia się). Małą porcją można poczęstować już malca po 1. urodzinach.

4. Podczas grillowania należy używać aluminiowych tacek lub folii aluminiowej. Grill musi być stabilny i stać poza zasięgiem dzieci.

Dowiedz się więcej na temat: grill | grillowanie | dziecko

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje