Poznaj prawdziwe bomby witaminowe

W wakacje szczególnie staramy się wzbogacić swój jadłospis, korzystając z sezonowych warzyw i owoców. Warto jednak pamiętać, że ze zdrową dietą nie trzeba czekać aż do lata. Przez cały rok, niemalże w każdym sklepie dostępna jest tzw. superżywność. Poznaj polskie i zagraniczne produkty, które są smakowitym źródłem witamin i wartości odżywczych.

Mrożony jogurt smakuje jak lody
Mrożony jogurt smakuje jak lody 123RF/PICSEL

Wszyscy wiemy, że nie wystarczy po prostu jeść, trzeba jeszcze należycie odżywiać organizm. Tutaj z pomocą przychodzą produkty wyróżniające się ponadprzeciętną zawartością składników odżywczych, antyoksydantów, chlorofilu, witamin, minerałów, protein oraz enzymów.

Superfoods to żywnościowy odpowiednik komiksowych herosów. Jedzenie tak zdrowe, że wydaje się mieć supermoce.  

Moc natury na talerzu

Superżywność cechuje to, że są to produkty w pełni naturalne i nieprzetworzone, a dzięki temu szybko trawione oraz przyswajane. To dlatego często błyskawicznie poprawiają odporność, dodają energii i odżywiają.

Wbrew pozorom, lista takich wyjątkowych produktów jest długa. Trafiają na nią jednak tylko te zawierające składniki o potwierdzonym naukowo, szczególnym działaniu.

- Witaminy antyoksydacyjne, witamina D, związki bioaktywne, minerały, kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 chronią organizm przed chorobami, na które cierpi współczesne społeczeństwo krajów rozwiniętych, jak np. cukrzyca, miażdżyca, osteoporoza - tłumaczy Paulina Domagała, dietetyk. - Nie należy jednak pokładać całej nadziei w superfoods.

Można je łączyć w pełne posiłki, ale przede wszystkim produkty te powinny stać się elementami zbilansowanej diety wspomaganej wysiłkiem fizycznym i codziennym ruchem. Ziarna chia na śniadanie niewiele zdziałają, jeśli popołudniu wybierzemy telewizor, zamiast spaceru.  

Bohaterowie jadłospisu

Gdzie możemy nabyć superżywność? Możemy skorzystać z oferty sklepów ze zdrową żywnością, poszukać w sieci lub samodzielnie ją wyhodować.

Dla przykładu ziarna kakaowca i kakao niepoddane obróbce termicznej zawierają ogromne pokłady magnezu i żelaza. Pod względem ilości przeciwutleniaczy aż 21 razy przewyższają zieloną herbatę.

Z kolei młody jęczmień w postaci sproszkowanej zawiera siedem razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, a także pięć razy więcej żelaza niż szpinak.

"Superziarno przyszłości", jak nazywana jest komosa ryżowa, stanowi źródło wysokiej jakości białka porównywanego jedynie z białkiem mleka krowiego. Dodatkowo zawartość aminokwasów i pierwiastków mineralnych czyni z komosy bazę dla diet oczyszczających i regeneracyjnych. Wiele osób jest przekonanych, że superprodukty są trudno dostępne, a ich cena przyprawia o zawrót głowy. Absolutnie nie! Istnieje wiele skarbów, zwłaszcza tych rodzimych, które znajdziemy przez cały rok w lokalnych sklepach. Czego zatem szukać?  

Polskie równie dobre jak egzotyczne

Nie omijajmy jarmużu, siemienia lnianego, dyni, miodu, orzechów włoskich i żurawiny. Szczególną uwagę zwróćmy także na marchewkę, która wspomaga trawienie i jest źródłem beta-karotenu oraz licznych witamin, w tym: E, K, B6, B1, B2, C i D.

Obecna na polskich stołach od wieków stanowi podstawę wielu smacznych przepisów. Marchewka to także składnik jogurtów warzywnych dedykowanych najmłodszym: Vita-Minek od OSM Piątnica.

Do naszego koszyka powinna również trafić pietruszka, będąca źródłem witaminy C, A, beta-karotenu i żelaza. Zawiera witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, mangan i siarkę, a także naturalne przeciwutleniacze. Pietruszka wzmacnia wzrok, działa moczopędnie, usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów.  

Podczas codziennych poszukiwań superżywności nie zapominajmy także o łatwo dostępnych, spożywanych już w starożytności jogurtach naturalnych. Delikatne w smaku, pozbawione substancji zagęszczających zawierają m.in. wapń oraz witaminy A, B2 i B12, dostarczając równocześnie cennego, pełnowartościowego białka. Dla przykładu w "Jogurcie typu greckiego" naturalnym od OSM Piątnica zawartość białka jest dwukrotnie wyższa, w porównaniu z podobnymi wyrobami mleczarskimi.    

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas