Prosta surówka obiadowa
Surówka z gotowanej czerwonej kapusty. Bardzo łatwa w przygotowaniu. To klasyczna propozycja polskiej kuchni, idealnie komponuje się z mięsami i dodatkiem ziemniaków.

Składniki
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1/2 kg ogórków kiszonych
- 1 cebulka
- 1-2 łyżki oleju
1. Kapustę oczyszczamy, osuszamy i szatkujemy ostrym nożem. Poszatkowaną umieszczamy w garnku, dodajemy tyle wody, aby ją przykryć, dodajemy większą szczyptę soli i zagotowujemy. Po tym czasie zmniejszamy nieco ogień i gotujemy kapustę jeszcze ok. 20 min.2. Po tym czasie odlewamy wodę, pozostawiamy kapustę do przestudzenia. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, podobnie kroimy też ogórki. Łączymy rozdrobnione warzywa z kapustą, dodajemy olej, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 min.