Proste ciasto ze śliwkami
Weekendowe, dla rodziny.
Składniki:
- 20-30 dojrzałych śliwek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 dużych jaj
- 3/4 szklanki śmietany 12 proc.
- 1/3 szklanki oleju
- niepełna szklanka cukru
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę cukru. Pozostały cukier wsyp do żółtek (zostaw 1-2 łyżeczki - przydadzą się do posypania śliwek). Ubij kogiel-mogiel, wlej śmietanę, olej, aromat i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Stopniowo i delikatnie dodawaj ubitą pianę z białek.
2. Ciasto wlej do formy. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wydryluj. Ułóż je na cieście skórką do dołu, posyp cukrem. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.