Proste przepisy z makaronem
Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 dania z makaronami Lubella Mini: sałatkę z Mini Rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado oraz zupę z Mini Kokardkami, z groszkiem cukrowym i kurczakiem. Kucharz zdradza też, jak szybko i łatwo połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu do sałatki oraz jak sprytnie uzyskać oliwę smakową.
- Aby jeszcze szybciej przygotować sos do sałatki i połączyć dobrze jego składniki, wrzuć je do słoika, zakręć goi potrząśnij. I już - oto gotowy sos.- radzi ekspert.
Podpowiada też, jak przyrządzić własną wersję smakowej oliwy - Do oliwy wystarczy dodać ząbek czosnku lub czosnek zmiksowany z odrobiną szczypiorku. W ten prosty sposób uzyskamy oliwę smakową.
Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado
Czas przygotowania: 20 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień...
Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i schłodź. Szalotkę i ząbek czosnku zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Następnie wymieszaj je z musztardą, octem i pieprzem. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Powstanie w ten sposób sos vinaigrette.
2. Jesteś na półmetku...
Pomidory pokrój na pół, wymieszaj z sosem vinaigrette i połową bazylii.
3. To już prawie meta!
Wymieszaj ugotowany makaron z bazylią i dodaj poszarpaną palcami mozarellę. Dołóż pomidory z sosem. Całość udekoruj kawałkami awokado i resztą bazylii.
Brawo! Powstała pyszna, lekka sałatka!
Zupa z mini kokardek z groszkiem cukrowym i kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień...
Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski i przesmaż na oliwie - przez ok. 3 minuty każdą stronę. Dodaj do kurczaka drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Bulion przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu koncentratu. Następnie zalej kurczaka bulionem , dołóż liść laurowy i zagotuj.
2. Jesteś na półmetku...
Dodaj makaron Lubella do zupy i gotuj ją przez ok. 3 minuty. Następnie wsyp do garnka pokrojony w cienkie paski groszek cukrowy oraz groszek zielony i szparagi.
3. To już prawie meta!
Po kolejnych 3 minutach gotowania dodaj do całości młody szpinak, a po kolejnej minucie możesz posypać zupę natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj z odrobiną oliwy extra vergine.
Brawo! Spróbuj, jaka pyszna zupa!