Reklama

Reklama

Proste przepisy z makaronem

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 dania z makaronami Lubella Mini: sałatkę z Mini Rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado oraz zupę z Mini Kokardkami, z groszkiem cukrowym i kurczakiem. Kucharz zdradza też, jak szybko i łatwo połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu do sałatki oraz jak sprytnie uzyskać oliwę smakową.

- Aby jeszcze szybciej przygotować sos do sałatki i połączyć dobrze jego składniki, wrzuć je do słoika, zakręć goi potrząśnij. I już - oto gotowy sos.- radzi ekspert.

Reklama

Podpowiada też, jak przyrządzić własną wersję smakowej oliwy - Do oliwy wystarczy dodać ząbek czosnku lub czosnek zmiksowany z odrobiną szczypiorku. W ten prosty sposób uzyskamy oliwę smakową.

Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado

Składniki

  • Makaron Lubella Mini Rurki Warzywne 1 opakowanie
  • mozzarella 2 kulki
  • awokado 1 sztuka
  • pomidory wiśniowe 300g
  • bazylia 1/2 pęczka
  • szalotka 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa 100ml
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • musztarda 1 łyżka

Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień...

Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i schłodź. Szalotkę i ząbek czosnku zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Następnie wymieszaj je z musztardą, octem i pieprzem. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Powstanie w ten sposób sos vinaigrette.

2. Jesteś na półmetku...

Pomidory pokrój na pół, wymieszaj z sosem vinaigrette i połową bazylii.

3. To już prawie meta!

Wymieszaj ugotowany makaron z bazylią i dodaj poszarpaną palcami mozarellę. Dołóż pomidory z sosem. Całość udekoruj kawałkami awokado i resztą bazylii.

Brawo! Powstała pyszna, lekka sałatka!

Zupa z mini kokardek z groszkiem cukrowym i kurczakiem

Składniki

  • Makaron Lubella Mini Kokardki 1/3 opakowania
  • koncentrat bulionu drobiowego Krakus
  • groszek cukrowy 300g
  • groszek zielony 100g
  • szparagi 1 pęczek
  • cebula1 sztuka
  • piersi z kurczaka2 sztuki
  • oliwa do smażenia 2 łyżki
  • liście laurowe 2 sztuki
  • młody szpinak garść
  • szczypiorek, drobno posiekany 1/2 pęczka

Czas przygotowania: 30 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień...

Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski i przesmaż na oliwie - przez ok. 3 minuty każdą stronę. Dodaj do kurczaka drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Bulion przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu koncentratu. Następnie zalej kurczaka bulionem , dołóż liść laurowy i zagotuj.

2. Jesteś na półmetku...

Dodaj makaron Lubella do zupy i gotuj ją przez ok. 3 minuty. Następnie wsyp do garnka pokrojony w cienkie paski groszek cukrowy oraz groszek zielony i szparagi.

3. To już prawie meta!

Po kolejnych 3 minutach gotowania dodaj do całości młody szpinak, a po kolejnej minucie możesz posypać zupę natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj z odrobiną oliwy extra vergine.

Brawo! Spróbuj, jaka pyszna zupa!

Dowiedz się więcej na temat: makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje