Proste sposoby na konfitury na zimę

Konfitury z żurawiny można jeść z serami czy z mięsem
Konfitury z żurawiny można jeść z serami czy z mięsem123RF/PICSEL

Konfitura z żurawiny

  • 500 g żurawiny, świeżej lub mrożonej,
  • 1 jabłko, obrane i starte,
  • sok i skórka starta z jednej cytryny,
  • 200 g cukru,
  • pół szklanki wody.
  1. Na początku żurawinę należy umyć, a następnie wymieszać z sokiem oraz skórką z cytryny i cukrem.
  2. W garnuszku z grubym dnem umieścić połowę owoców, dodać starte jabłko, pół szklanki wody i całość zagotować.
  3. Zawartość gotować na małym ogniu, aż do momentu, kiedy jabłko będzie miękkie. Po upływie 30 minut dodać resztę owoców, aż całość zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje.
  4. Całość umieścić w wygotowanych słoikach, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką.

Konfitura z pigwy

Pigwa jest świetnym składnikiem na konfitury
Pigwa jest świetnym składnikiem na konfitury123RF/PICSEL
  • 2 kg owoców pigwy,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 szklanki cukru.
  1. Na początek pigwy myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 8 części.
  2. Oczyszczone owoce kroimy na małe kawałki, a do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie wrzucamy do niej owoce i wszystko gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż owoce będą miękkie.
  3. Do garnka dodajemy cukier i wszystkie składniki smażymy.
  4. Gdy masa zgęstnieje, przekładamy ją do słoików.
  5. Słoiki zakręcamy i wkładamy do spiżarki.
Domowe przetwory. Czym zastąpić cukier?INTERIA.TVInteria.tv

Niepowtarzalna konfitura z imbiru

  • pół kg imbiru,
  • 5 szklanek cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • sok i skórka z 1 cytryny.
  1. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie wrzucamy go do rondla i wlewamy wodę. Na końcu dodajemy cukier i trzymamy na małym ogniu przez około pół godziny. Od czasu do czasu masę należy zamieszać.
  2. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Całość dodajemy do imbiru i dusimy przez kilka minut.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?