Prosty przepis na kiszone cytryny. Przygotujesz z nich doskonałą lemoniadę

Polacy uwielbiają kiszonki, jednak kiszone ogórki czy kapusta na nikim już nie robią wrażenia. Coraz więcej osób zaczyna jednak eksperymentować z domowymi przetworami. W ostatnim czasie szczególną popularnością w internecie cieszą się kiszone cytryny. Oto jak wykorzystać je w kuchni i jakie korzyści niesie ze sobą ich spożywanie.

Kiszone cytryny są idealne na zimę, bo to cenny rezerwuar witaminy C
Kiszone cytryny są idealne na zimę, bo to cenny rezerwuar witaminy C123RF/PICSEL

Kiszone cytryny hitem internetu. Nadają potrawom wyjątkowego aromatu

Kiszone cytryny są znane od pokoleń w kuchni marokańskiej, gdzie stanowią nieodłączny element wielu potraw. Marokańska kuchnia słynie z bogactwa smaków i aromatów, łącząc świeże warzywa z intensywnym smakiem tahini i kwaskową nutą kiszonej cytryny. Kiszone cytryny nadają potrawom głęboki, złożony smak z delikatną nutą słodyczy i soli, co czyni je niezwykle uniwersalnym dodatkiem.

Jak kisić cytryny? Oto prosty przepis

Proces kiszenia cytryn jest prosty i wymaga jedynie kilku składników:

  • 7 cytryn
  • 7 łyżek soli himalajskiej lub morskiej
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  •  laska cynamonu
  •  szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Umyj cytryny i pokrój je na krzyż, nie przecinając skórki do końca.
  2. W każdą kieszonkę wsyp łyżeczkę soli, a następnie delikatnie ściśnij cytrynę, aby puściła sok.
  3. Ułóż przygotowane cytryny w wyparzonym słoiku, dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i laskę cynamonu.
  4. Zalej cytryny sokiem, który wypłynął podczas solenia, oraz wodą, tak aby płyn całkowicie przykrył cytryny.
  5. Zakręć słoik i odstaw na około 3-4 tygodnie, co kilka dni delikatnie potrząsając słoikiem.
Z kiszonej cytryny możemy przygotować smaczną lemoniadę
Z kiszonej cytryny możemy przygotować smaczną lemoniadę123RF/PICSEL

Lemoniada z kiszonej cytryny. Oto jak wykorzystać je w kuchni

Domowa lemoniada z kiszonej cytryny to świetna alternatywa dla słodzonych napojów dostępnych w sklepach. Jest nie tylko orzeźwiająca, ale także korzystnie wpływa na zdrowie. Oto prosty przepis na lemoniadę z kiszonej cytryny:

Składniki:

  • kilka kostek lodu
  • sok z jednej kiszonej cytryny
  • woda mineralna (gazowana lub nie)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: odrobina cukru i sok z pomarańczy
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Umieść kilka kostek lodu w wysokiej szklance.
  2. Wyciśnij bezpośrednio do niej sok z kiszonej cytryny.
  3. Wypełnij resztę naczynia wodą mineralną, wymieszaj i dodaj szczyptę soli.
  4. W razie potrzeby dodaj cukier i sok z pomarańczy dla uzyskania słodszych nut.
  5. Udekoruj listkami mięty.

Kiszone cytryny są bogate w probiotyki, które korzystnie wpływają na układ trawienny. Dzięki wysokiej zawartości witamin A, C i E, pomagają w budowaniu odporności, wspierają zdrowie skóry oraz spowalniają procesy starzenia. Ponadto lemoniada z kiszonej cytryny wspiera odkwaszanie i detoksykację organizmu, co jest szczególnie ważne dla osób dbających o sylwetkę i zdrowy styl życia.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas