Prowansalski gulasz rybny
Smaczny i sycący.

Składniki
- 5 anchois, posiekanych
- 2 łyżki oleju od anchois
- 1/2 szklanki zielonych oliwek, bez pestek, posiekanych
- 1/4 szklanki posiekanych kaparów
- 3 szalotki, posiekane
- 5 ząbków czosnku, rozgniecionych
- 2 papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekane
- 1/3 szklanki sosu pomidorowego
- 4 pomidory, bez skórki, posiekane
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 6 szklanek bulionu rybnego
- 500 g filetów z różnych białych ryb
- 4 kromki chleba
- posiekana natka, cząstki cytryny
Sposób przygotowania
1. Olej od anchois rozgrzej w rondlu. Podsmaż na nim anchois, oliwki, kapary, szalotki, czosnek i chilli (4-5 minut). Dodaj sos pomidorowy i duś minutę. Wrzuć pomidory i duś na mocnym ogniu, mieszając, 3-4 minuty, aby sos zgęstniał. Wlej wino, duś jeszcze 1-2 minuty, aby alkohol odparował. 2. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu 20 minut. Włóż kawałki ryby, gotuj 3-4 minuty. Przypraw do smaku. 3. Na patelni grillowej podsmaż skropione oliwą kromki chleba. Podawaj gulasz z gorącym pieczywem, posypany natką pietruszki, skropioną cytryną.