Próżno szukać ich w lodziarni. Fit lody truskawkowe z czterech składników
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Możemy od lat zajadać się serkiem wiejskim i nie zdawać sobie sprawy z tego, jak wszechstronny produkt mamy w lodówce. Tradycyjnie porcja ląduje na kanapce, przykryta ulubioną szynką czy górą sezonowych warzyw. W jednym pojemniczku kryje się jednak większy potencjał. Wykorzystajmy go do przygotowania ekspresowych lodów truskawkowych. Bez chemii, zbędnych składników, za to z pełnią smaku. Podpowiadamy sprawdzony przepis na domowy deser.
Spis treści:
Proteinowe lody truskawkowe z serka wiejskiego
Lody truskawkowe, pełne dojrzewających w słońcu owoców, to idealny wiosenno-letni deser. Wystarczą cztery składniki i blender lub mikser, a w kilka chwil przygotujemy je samodzielnie. Nie znajdziemy w nich sztucznych składników czy zbędnych polepszaczy smaku.
Dodatek serka wiejskiego sprawi, że wzrosną ich walory dietetyczne. Podczas jedzenia nie tylko nie będziemy musieli martwić się zbędnymi kilogramami, ale dodatkowo dostarczymy organizmowi białka, witamin i minerałów. Orzeźwiający deser lodowy smakowicie komponuje się ze świeżą miętą, tartą gorzką czekoladą czy pokruszonymi kawałkami orzechów. Fit lody truskawkowe ekspresowo zamienimy także w odżywczy koktajl.
Sprawdź: Błyskawiczne lody truskawkowe
Deser z serka wiejskiego i truskawek
Obfitujący w grudki serek wiejski to produkt, który wielu osobom jednoznacznie kojarzy się ze śniadaniem. Za sprawą dietetyków, którzy na każdym kroku podkreślają jego właściwości zdrowotne, zaczęto przygotowywać na jego bazie liczne dania. Bez trudu znajdziemy przepisy na pasty, placuszki, domowe tortille, spody do pizzy, a także desery. Jednym z nich są fit lody truskawkowe na bazie zaledwie czterech składników.
Składniki na lody truskawkowe z serka wiejskiego
- 200 g truskawek
- 150 g serka wiejskiego
- 1 łyżka miodu
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
Jak zrobić fit domowe lody truskawkowe?
- Zaczynamy od dokładnego umycia truskawek. Najpierw zanurzamy je w roztworze kwasowym, przygotowanym na bazie trzech porcji octu i jednej porcji wody na ok. 5 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu przekładamy je do mikstury sporządzonej z jednego litra wody oraz jednej łyżki sody oczyszczonej. Po kolejnych pięciu minutach dokładnie opłukujemy truskawki pod wodą.
- W kolejnym kroku pozbawiamy owoce szypułek i wkładamy do kielicha blendera. Do truskawek dodajemy serek wiejski, łyżkę miodu oraz ekstrakt z wanilii.
- Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką i jednolitą masę. Mieszankę wlewamy do pojemnika lub specjalnych foremek na lody.
- Masę z truskawek i serka wiejskiego wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie przenosimy do zamrażalnika, gdzie trzymamy je ok. 2,5 godziny.
- Gotowe lody truskawkowe z serka wiejskiego serwujemy dobrze schłodzone. Smacznego!
Sprawdź również: