Ta przekąska to hit imprez. Chrupiące kotleciki z kurczaka znikają w mig

Doskonała przekąska na karnawałową imprezę. Kotleciki są proste w przygotowaniu i sprawdzą się też jako danie obiadowe - będą się świetnie komponować z frytkami lub z ryżem i gotowanymi warzywami.

Chrupiące kotleciki z kurczaka
Chrupiące kotleciki z kurczaka 123RF/PICSEL

Marynowanie przez noc w kefirze nada mięsu wyjątkowej delikatności, sprawi także, że będzie soczyste i smaczne. Krakersy sprawią, że panierka będzie wyjątkowo chrupiąca. Przyprawa do gyrosa ma uniwersalny smak i z pewnością przypadnie do gustu gościom. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać przyprawy wg własnego uznania i gustu.

Składniki:

- 2 lub 3 piersi z kurczaka,
- przyprawa do gyrosa,
- kefir,
- mała paczka krakersów

Przygotowanie:

Piersi pokroić w cienkie paski i przyprawić przyprawą do gyrosa. Zalać kefirem i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć z kefiru i opanierować w pokruszonych krakersach. Smażyć na głębokim oleju. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezach, ale to także doskonały pomysł na obiad. Dzieci przepadają za smakiem tych kotlecików!

Przepis na domową dubajską czekoladęKarolina Burda, Karolina BurdaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas