Przechowujesz warzywa w ten sposób? Popełniasz błąd!
Jeśli twoje warzywa szybko tracą świeżość, być może popełniasz błąd związany z ich przechowywaniem. Jak go uniknąć?

Żeby zachować na dłużej świeżość warzyw warto pamiętać o kilku zasadach. Pamiętajmy też, że nie wszystkie możemy traktować w ten sam sposób.
Nie przechowuj niektórych warzyw obok siebie
Zielone warzywa nie powinny być trzymane w lodówce obok tych czerwonych. Pomidor i papryka wydzielają etylen, który powoduje, że inne warzywa stają się mniej jędrne i żółte. Przez to szybciej tracą swoją świeżość.Aby tego uniknąć, wystarczy jedne warzywa umieścić na półce, a inne np. w szufladzie lodówki.

Które warzywa nie potrzebują lodówki?
Cebula i ziemniaki są warzywami, których nie powinno się przechowywać w lodówce. Zamiast tego dobrym miejscem dla nich będzie ciemna, chłodna szafka.Należy także pamiętać, aby warzyw nie trzymać w szczelnie zamkniętych plastikowych woreczkach i pojemnikach. Warzywa potrzebują mieć dostęp do powietrza, gdyż bez tego będą się szybciej psuć.Zobacz więcej:Warzywa. Co zrobić, aby były ugotowane perfekcyjnie?NAJZDROWSZE POLSKIE WARZYWA