Reklama

Reklama

Przechowujesz warzywa w ten sposób? Popełniasz błąd!

Jeśli twoje warzywa szybko tracą świeżość, być może popełniasz błąd związany z ich przechowywaniem. Jak go uniknąć?

Żeby zachować na dłużej świeżość warzyw warto pamiętać o kilku zasadach. Pamiętajmy też, że nie wszystkie możemy traktować w ten sam sposób.

Nie przechowuj niektórych warzyw obok siebie

Zielone warzywa nie powinny być trzymane w lodówce obok tych czerwonych. Pomidor i papryka wydzielają etylen, który powoduje, że inne warzywa stają się mniej jędrne i żółte. Przez to szybciej tracą swoją świeżość.

Aby tego uniknąć, wystarczy jedne warzywa umieścić na półce, a inne np. w szufladzie lodówki.

Które warzywa nie potrzebują lodówki?

Cebula i ziemniaki są warzywami, których nie powinno się przechowywać w lodówce. Zamiast tego dobrym miejscem dla nich będzie ciemna, chłodna szafka.

Należy także pamiętać, aby warzyw nie trzymać w szczelnie zamkniętych plastikowych woreczkach i pojemnikach. Warzywa potrzebują mieć dostęp do powietrza, gdyż bez tego będą się szybciej psuć.

Zobacz więcej:

Warzywa. Co zrobić, aby były ugotowane perfekcyjnie?

NAJZDROWSZE POLSKIE WARZYWA

Reklama

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przechowywanie warzyw

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje