Przekąskowe szaleństwo sylwestrowej nocy. Przysmaki w mig znikające z talerza

Szybkie przekąski sylwestrowe
Szybkie przekąski sylwestrowe123RF/PICSEL

Ekspresowa sałatka z tortellini

  • 300 g makaronu tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • ½ papryki czerwonej lub żółtej
  • 100 g szynki drobiowej
  • 100 g rukoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • ½ zielonego ogórka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  1. Tortellini gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy, wykładamy na talerz i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
  2. Odsączoną z zalewy kukurydzę przekładamy do dużej salaterki, a następnie zabieramy się za przygotowanie reszty składników.
  3. Paprykę, ogórka oraz szynkę kroimy w niewielką kostkę i dorzucamy do kukurydzy. Na wierzch dodajemy rukolę i tortellini.
  4. Zabieramy się za przygotowanie sosu czosnkowego. W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą majonez z jogurtem greckim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem i solą.
  5. Gotowy dressing wylewamy na sałatkę i dokładnie mieszamy. Danie podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Imprezowe kanapeczki z gruszką i serem pleśniowym

Kanapeczki z gruszką i serem pleśniowym
Kanapeczki z gruszką i serem pleśniowym 123RF/PICSEL
  • 2 bagietki
  • oliwa z oliwek
  • 1 gruszka
  • ½ łyżeczki cukru
  • garść rukoli
  • 60 g sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich
  1. Zaczynamy od pokrojenia chrupiących bagietek w niewielkie kromki, które następnie obficie polewamy oliwą z oliwek. Na wierzch każdej kromki układamy porcję rukoli.
  2. Gruszkę ze skórką kroimy w bardzo cienkie plasterki, a następnie podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  3. Podgrzane gruszki posypujemy 1 łyżeczką cukru i smażymy do momentu, aż ładnie się skarmelizują. Kiedy zauważymy, że każdy plaster przybrał rumiany kolor, ściągamy je z patelni.
  4. Tak przygotowaną gruszkę układamy na wierzchu rukoli, dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dekorujemy całość posiekanymi orzechami włoskimi oraz kroplą octu balsamicznego. Smacznego!

Pieczarki w chrupiącym cieście serowym

  • 400 g pieczarek
  • 2-3 jajka
  • 60 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  1. Do niewielkiej miski wbijamy jajka i dokładnie roztrzepujemy. W kolejnym kroku dodajemy przesianą mąkę, przyprawy oraz starty ser żółty.
  2. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą trzepaczki lub widelca do uzyskania ciasta o gęstej konsystencji.
  3. Pieczarki obieramy z wierzchniej warstwy, odcinamy trzonki, dokładnie zamaczamy w powstałym cieście i obtaczamy w bułce tartej.
  4. Tak przygotowane pieczarki smażymy na mocno rozgrzanym oleju, pilnując, by zrumieniły się z każdej strony.
  5. Po skończonym smażeniu przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  6. Przekąskę podajemy solo lub z ulubionymi sosami. Smacznego!
Klasyczna sałatka cezar - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria