Sylwestrowe sałatki na mniejszy i większy apetyt. Goście nie wyjdą głodni
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Szaleństwo sylwestrowej nocy nie mogłoby się obyć bez doborowego towarzystwa, dobrej muzyki, ulubionych napojów oraz przepysznych sałatek. Podpowiadamy kilka receptur, których smak zaskakuje, a ich wykonanie nie wymaga od nas spędzania wielu godzin w kuchni.
Spis treści:
Meksykańska sałatka z nachosami
Widowiskowa sałatka, której sam wygląd sprawia, że staje się prawdziwą królową imprezowych stołów. Najlepiej prezentuje się w przezroczystej salaterce, dzięki której z każdej strony możemy podziwiać każdą smakowitą warstwę. Meksykański przysmak to patent na wykorzystanie nadwyżki mięsa mielonego.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g pieczarek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 5-6 łyżek majonezu
- ½ główki sałaty lodowej
- 2 czerwone cebule
- 3-4 pomidory
- 200 g sera żółtego w kawałku
- 1 opakowanie nachosów
- szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki
Przygotowanie:
- Zaczynamy od obrania cebuli z łupiny, a następnie kroimy ją w niewielką kostkę. Na patelnię wylewamy porcję oleju, porządnie rozgrzewamy i dodajemy mięso mielone.
- Kiedy mięso się zetnie, dodajemy cebulę, sól, pieprz oraz ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy, a pod koniec smażenie dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Gotowe mięso odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za pieczarki. Obrane i pokrojone w plastry wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i podsmażamy, aż zrumienią się z każdej strony.
- Na dnie dużej salaterki układamy umyta, osuszoną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę lodową. Kolejną warstwę tworzą sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
- Na pomidorach ląduje wystudzone mięso z cebulą i przyprawami, które przykrywamy podsmażonymi pieczarkami.
- Pieczarki chowamy pod porcją kukurydzy odsączonej z zalewy, na to dajemy czerwoną fasolę i całość zalewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z majonezem.
- Ser żółty w kawałku trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch sałatki. Nachosy układamy dookoła brzegów salaterki, a część kruszymy i posypujemy środek sałatki.
- Tak przygotowany przysmak wkładamy na kilka godzin do lodówki, by całość dobrze się schłodziła, a składniki przeszły swoimi smakami.
Sałatka makaronowa z jajkiem i szynką
Miłośnicy makaronu w każdym wydaniu nie mogą przejść obojętnie obok tego przepisu. Sałatka na bazie makaronu, jajek, szynki oraz warzyw z puszki to szybki i smakowity pomysł na przekąskę dla zaproszonych na Sylwestra gości. Nieskomplikowana w przygotowaniu, ekspresowo znika z talerzy.
Składniki:
- 300 g szynki drobiowej
- 5 jajek na twardo
- 5 dużych ogórków konserwowych
- 1,5 szklanki makaronu penne
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 por
- 10 łyżek majonezu
- szczypta soli i pieprzu
- posiekany pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę.
- Odsączone z zalewy ogórki oraz kawałek szynki drobiowej kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Do składników dodajemy pokrojoną w talarki białą część pora.
- Na wierzch składników wsypujemy ugotowany al dente makaron penne oraz kukurydzę razem z zalewą. Ten trik uchroni makaron przed wpijaniem majonezu.
- Do miski dodajemy także posiekaną pietruszkę, jajka oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie chłodzimy przez ok. godzinę w lodówce. Smacznego!
Sprawdź: Trzy sposoby na sałatkę z makaronem
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Zaletą sałatek składających się z wielu warstw jest nie tylko ich niebywały smak, ale także zachwycający wygląd. Harmonijnie łączące się ze sobą składniki dostarczają wrażeń kubkom smakowym, wprawiając gości w dobry nastrój. Tego rodzaju przekąska idealnie nadaje się na sylwestrową noc pełną wrażeń. Warstwową sałatkę z tuńczykiem najlepiej podawać w wysokich szklanych naczyniach lub pękatych szklankach.
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 4-5 jajek na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 300 g tartego żółtego sera
- 1 cebula ze szczypiorkiem
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta soli i pieprzu
- garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Do miski nakładamy majonez, dodajemy jogurt naturalny oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy. Po doprawieniu solą oraz pieprzem odkładamy sos na bok.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. W kolejnym kroku oddzielamy białka od żółtek. Białka trzemy na tarce o grubych oczkach do jednej miseczki, a żółtka na tarce o drobnych oczkach do osobnej.
- W kolejnym kroku odsączamy z zalewy tuńczyka, groszek oraz kukurydzę. Umytą i osuszoną cebulą ze szczypiorkiem drobno siekamy.
- W wysokiej i przezroczystej salaterce lub jednoporcjowych naczyniach układamy kolejno - starte białka, groszek, tuńczyka, cebulę ze szczypiorkiem, kukurydzę, tarty żółty ser, sos jogurtowo - majonezowy oraz żółtka.
- Wierzch dekorujemy posiekaną natką pietruszki oraz porcją świeżo mielonego czarnego pieprzu. Smacznego!
Sprawdź również: