Sylwestrowe sałatki na mniejszy i większy apetyt. Goście nie wyjdą głodni
Opracowanie Martyna Bednarczyk
Szaleństwo sylwestrowej nocy nie mogłoby się obyć bez doborowego towarzystwa, dobrej muzyki, ulubionych napojów oraz przepysznych sałatek. Podpowiadamy kilka receptur, których smak zaskakuje, a ich wykonanie nie wymaga od nas spędzania wielu godzin w kuchni.
Spis treści:
Meksykańska sałatka z nachosami
Widowiskowa sałatka, której sam wygląd sprawia, że staje się prawdziwą królową imprezowych stołów. Najlepiej prezentuje się w przezroczystej salaterce, dzięki której z każdej strony możemy podziwiać każdą smakowitą warstwę. Meksykański przysmak to patent na wykorzystanie nadwyżki mięsa mielonego.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g pieczarek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 5-6 łyżek majonezu
- ½ główki sałaty lodowej
- 2 czerwone cebule
- 3-4 pomidory
- 200 g sera żółtego w kawałku
- 1 opakowanie nachosów
- szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki
Przygotowanie:
- Zaczynamy od obrania cebuli z łupiny, a następnie kroimy ją w niewielką kostkę. Na patelnię wylewamy porcję oleju, porządnie rozgrzewamy i dodajemy mięso mielone.
- Kiedy mięso się zetnie, dodajemy cebulę, sól, pieprz oraz ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy, a pod koniec smażenie dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Gotowe mięso odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za pieczarki. Obrane i pokrojone w plastry wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i podsmażamy, aż zrumienią się z każdej strony.
- Na dnie dużej salaterki układamy umyta, osuszoną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę lodową. Kolejną warstwę tworzą sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
- Na pomidorach ląduje wystudzone mięso z cebulą i przyprawami, które przykrywamy podsmażonymi pieczarkami.
- Pieczarki chowamy pod porcją kukurydzy odsączonej z zalewy, na to dajemy czerwoną fasolę i całość zalewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z majonezem.
- Ser żółty w kawałku trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch sałatki. Nachosy układamy dookoła brzegów salaterki, a część kruszymy i posypujemy środek sałatki.
- Tak przygotowany przysmak wkładamy na kilka godzin do lodówki, by całość dobrze się schłodziła, a składniki przeszły swoimi smakami.
Sałatka makaronowa z jajkiem i szynką
Miłośnicy makaronu w każdym wydaniu nie mogą przejść obojętnie obok tego przepisu. Sałatka na bazie makaronu, jajek, szynki oraz warzyw z puszki to szybki i smakowity pomysł na przekąskę dla zaproszonych na Sylwestra gości. Nieskomplikowana w przygotowaniu, ekspresowo znika z talerzy.
Składniki:
- 300 g szynki drobiowej
- 5 jajek na twardo
- 5 dużych ogórków konserwowych
- 1,5 szklanki makaronu penne
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 por
- 10 łyżek majonezu
- szczypta soli i pieprzu
- posiekany pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę.
- Odsączone z zalewy ogórki oraz kawałek szynki drobiowej kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Do składników dodajemy pokrojoną w talarki białą część pora.
- Na wierzch składników wsypujemy ugotowany al dente makaron penne oraz kukurydzę razem z zalewą. Ten trik uchroni makaron przed wpijaniem majonezu.
- Do miski dodajemy także posiekaną pietruszkę, jajka oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie chłodzimy przez ok. godzinę w lodówce. Smacznego!
Sprawdź: Trzy sposoby na sałatkę z makaronem
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Zaletą sałatek składających się z wielu warstw jest nie tylko ich niebywały smak, ale także zachwycający wygląd. Harmonijnie łączące się ze sobą składniki dostarczają wrażeń kubkom smakowym, wprawiając gości w dobry nastrój. Tego rodzaju przekąska idealnie nadaje się na sylwestrową noc pełną wrażeń. Warstwową sałatkę z tuńczykiem najlepiej podawać w wysokich szklanych naczyniach lub pękatych szklankach.
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 4-5 jajek na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 300 g tartego żółtego sera
- 1 cebula ze szczypiorkiem
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta soli i pieprzu
- garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Do miski nakładamy majonez, dodajemy jogurt naturalny oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy. Po doprawieniu solą oraz pieprzem odkładamy sos na bok.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. W kolejnym kroku oddzielamy białka od żółtek. Białka trzemy na tarce o grubych oczkach do jednej miseczki, a żółtka na tarce o drobnych oczkach do osobnej.
- W kolejnym kroku odsączamy z zalewy tuńczyka, groszek oraz kukurydzę. Umytą i osuszoną cebulą ze szczypiorkiem drobno siekamy.
- W wysokiej i przezroczystej salaterce lub jednoporcjowych naczyniach układamy kolejno - starte białka, groszek, tuńczyka, cebulę ze szczypiorkiem, kukurydzę, tarty żółty ser, sos jogurtowo - majonezowy oraz żółtka.
- Wierzch dekorujemy posiekaną natką pietruszki oraz porcją świeżo mielonego czarnego pieprzu. Smacznego!
Sprawdź również: