Przekładaniec
Pyszny deser z owocami

Składniki:
- szklanka mąki pszennej + do podsypania
- 1/4 szklanki wrzątku
- 2 łyżki zimnej wody
- jajko
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru (i trochę do posypania)
- 1/2 szklanki ubitej kremówki
- 250 g jagód i malin (po połowie)
Przygotowanie:
1. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj (podsypuj mąką). Przykryj i odstaw na min. 30 minut. Ponownie rozwałkuj na jak najcieńszy placek. Potnij na 8 kwadratów.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż kwadraty na papierze do pieczenia, posmaruj masłem i posyp pudrem. Piecz 5-7 minut. Ostudź.
3. Na połowę kawałków ciasta nałóż warstwę śmietany i jagód. Przykryj pozostałymi plackami, resztą śmietany i malinami. Oprósz cukrem pudrem.