Przekładaniec z cukinią i makaronem spaghetti
Smaczna zapiekanka dla całej rodziny

Składniki
- 40 dag mieszanego mielonego mięsa
- 2 cukinie
- 30 dag makaronu spaghetti
- 10 dag zielonego groszku z puszki
- 3 pomidory
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2/3 szkl. mleka
- 10 dag żółtego sera
- 5 jajek
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- chili i natka do dekoracji
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cukinie oczyść, umyj, potnij w plasterki. Krótko podsmaż je na teflonowej patelni grillowej. Posyp solą. Pomidory umyj, usuń pestki, miąższ pokrój w kosteczkę. Marchewki i cebulę obierz, potnij na kawałki. 2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso z marchewką i cebulą. Wymieszaj z koncentratem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Potem do mięsnej masy dodaj pokrojone pomidory i groszek. Jajka roztrzep wraz z mlekiem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką. Żółty ser grubo zetrzyj. 3. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem lub wyłóż folią aluminiową. Ułóż w niej na przemian: porcje makaronu oraz mięsnej masy z warzywami i plasterki cukinii. Zalej masą jajeczną. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 st. C. Piecz przez 45 minut. Przed podaniem udekoruj natką i chili.