Przekładaniec z cukinią i makaronem spaghetti

Smaczna zapiekanka dla całej rodziny

Zapiekanka z cukinią
Zapiekanka z cukinią123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cukinie oczyść, umyj, potnij w plasterki. Krótko podsmaż je na teflonowej patelni grillowej. Posyp solą. Pomidory umyj, usuń pestki, miąższ pokrój w kosteczkę. Marchewki i cebulę obierz, potnij na kawałki. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso z marchewką i cebulą. Wymieszaj z koncentratem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Potem do mięsnej masy dodaj pokrojone pomidory i groszek. Jajka roztrzep wraz z mlekiem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką. Żółty ser grubo zetrzyj. 

3. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem lub wyłóż folią aluminiową. Ułóż w niej na przemian: porcje makaronu oraz mięsnej masy z warzywami i plasterki cukinii. Zalej masą jajeczną. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 st. C. Piecz przez 45 minut. Przed podaniem udekoruj natką i chili.

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas