Przepiórcze jajeczka
Elegancka przystawka.

Składniki:
- 30 przepiórczych jajeczek, - łyżka słodkiej mielonej papryki, - łyżka mielonego kolorowego pieprzu, - 20 dag majonezu, - mała cebulka, - 2 korniszony, - 2 łyżki marynowanych grzybków, - natka, - łyżka pokrojonej w kosteczkę, - papryki konserwowej, - paski marynowanej papryki i wąsy szczypiorku do dekoracji, - sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
1. Zapeklować szynkę: 2 litry wody zagotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Dodać sól, saletrę i cukier. Ostudzić. Mięso natrzeć czosnkiem i ziołami, pokryć zalewą i wstawić do lodówki na 4-6 dni. Co drugi dzień mięso odwracać. 2. Zapeklowaną szynkę umyć, osuszyć i włożyć do brytfanny. Wycisnąć sok z 5 pomarańczy. Szynkę polać 5 łyżkami soku, piec 4 godziny w temp. 180 st. C, skrapiając co 30 minut pozostałym sokiem pomarańczowym. Resztę pomarańczy pokroić w plasterki. 3. Upieczoną szynkę lekko przestudzić. Wymieszać musztardę z miodem i posmarować wierzch szynki. Przykryć plastrami pomarańczy, polać sokiem pomarańczowym i piec jeszcze 15 minut. Mięso wyjąć, do sosu z pieczenia wlać brandy i zagotować. Przyprawić gałką, przelać do sosjerki. Czas przygotowania: 4 godziny 30 minut (bez marynowania) 1 porcja: 310 kcal