Przepis Magdy Gessler na mielone. Sekretem jeden składnik!

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie życia. Największą popularność zdobyły w czasach PRL-u, kiedy to w każdym barze podawane były z ziemniakami, buraczkami czy kapustą i właśnie takie jemy je do dziś. Kotlety mielone serwuje także Magda Gessler i ma na nie swój własny, prosty sposób - dodaje do mielonych jeden, sekretny składnik!

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchniPawel WodzynskiEast News

Kotlety mielone to opanierowane i usmażone mięso mielone (może być wieprzowe, wołowo-wieprzowe lub wieprzowo-drobiowe). W Małopolsce noszą one nazwę sznycli, a na Śląsku karminadli. 

Sekretem idealnych kotletów mielonych jest odpowiednie mięso. Po pierwsze, nie może być zbyt chude, dlatego chudsze mięso najlepiej łączyć z tłustym. Takie kotlety mielone są soczyste, miękkie i nie rozpadają się na patelni. Najlepsze połączenia to karkówka i szynka, łopatka i drób, łopatka i szynka lub łopatka i wołowina.

Kupując mięso na mielone należy zwracać również uwagę na jego barwę. Idealne mięso nie może być szarawe i posiadać perłowej poświaty.

Swój przepis na idealne kotlety mielone ma także najpopularniejsza polska restauratorka, Magda Gessler. Co ciekawe, dodaje do nich jeden sekretny składnik!

Przepis na kotlety mielone od Magdy Gessler. Dodaje do nich jeden, sekretny składnik!

Kotlety mielone Magdy Gessler - przepis:

- Namocz bułkę kajzerkę w mleku i w międzyczasie pokrój cebulkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż cebulkę. Kiedy się zeszkli, odstaw patelnię z palnika.

- Mięso przełóż do miski i dodaj podsmażoną cebulkę. Namoczoną bułkę odciśnij z mleka i zmiel ją w maszynce. Przełóż ją do miski z mięsem, wbij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej trochę wody gazowanej (kotlety będą bardziej puszyste) i wyrabiaj mięso.

- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wilgotnymi dłońmi formuj okrągłe kotlety i lekko je spłaszczaj. Obtocz kotlety w bułce tartej i smaż na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.

Przepis Magdy Gessler na idealne mielone jest prosty, ale restauratorka dodaje do nich jeden sekretny składnik - nie zwykłą, ale zeszkloną na maśle cebulkę! Tak podsmażona nadaje mielonym wyjątkowego smaku. Spróbujecie?

***

Zobacz również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas