Przepis Magdy Gessler na mielone. Sekretem jeden składnik!
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie życia. Największą popularność zdobyły w czasach PRL-u, kiedy to w każdym barze podawane były z ziemniakami, buraczkami czy kapustą i właśnie takie jemy je do dziś. Kotlety mielone serwuje także Magda Gessler i ma na nie swój własny, prosty sposób - dodaje do mielonych jeden, sekretny składnik!
Kotlety mielone to opanierowane i usmażone mięso mielone (może być wieprzowe, wołowo-wieprzowe lub wieprzowo-drobiowe). W Małopolsce noszą one nazwę sznycli, a na Śląsku karminadli.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Sekretem idealnych kotletów mielonych jest odpowiednie mięso. Po pierwsze, nie może być zbyt chude, dlatego chudsze mięso najlepiej łączyć z tłustym. Takie kotlety mielone są soczyste, miękkie i nie rozpadają się na patelni. Najlepsze połączenia to karkówka i szynka, łopatka i drób, łopatka i szynka lub łopatka i wołowina.
Kupując mięso na mielone należy zwracać również uwagę na jego barwę. Idealne mięso nie może być szarawe i posiadać perłowej poświaty.
Swój przepis na idealne kotlety mielone ma także najpopularniejsza polska restauratorka, Magda Gessler. Co ciekawe, dodaje do nich jeden sekretny składnik!
Zobacz również: Czym podkreślić smak kotletów mielonych?
Przepis na kotlety mielone od Magdy Gessler. Dodaje do nich jeden, sekretny składnik!
Kotlety mielone Magdy Gessler - przepis:
- Namocz bułkę kajzerkę w mleku i w międzyczasie pokrój cebulkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż cebulkę. Kiedy się zeszkli, odstaw patelnię z palnika.
- Mięso przełóż do miski i dodaj podsmażoną cebulkę. Namoczoną bułkę odciśnij z mleka i zmiel ją w maszynce. Przełóż ją do miski z mięsem, wbij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej trochę wody gazowanej (kotlety będą bardziej puszyste) i wyrabiaj mięso.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wilgotnymi dłońmi formuj okrągłe kotlety i lekko je spłaszczaj. Obtocz kotlety w bułce tartej i smaż na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Przepis Magdy Gessler na idealne mielone jest prosty, ale restauratorka dodaje do nich jeden sekretny składnik - nie zwykłą, ale zeszkloną na maśle cebulkę! Tak podsmażona nadaje mielonym wyjątkowego smaku. Spróbujecie?
***
Zobacz również: