Reklama

Reklama

Przepis Magdy Gessler na mielone. Sekretem jeden składnik!

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie życia. Największą popularność zdobyły w czasach PRL-u, kiedy to w każdym barze podawane były z ziemniakami, buraczkami czy kapustą i właśnie takie jemy je do dziś. Kotlety mielone serwuje także Magda Gessler i ma na nie swój własny, prosty sposób - dodaje do mielonych jeden, sekretny składnik!

Kotlety mielone to opanierowane i usmażone mięso mielone (może być wieprzowe, wołowo-wieprzowe lub wieprzowo-drobiowe). W Małopolsce noszą one nazwę sznycli, a na Śląsku karminadli. 

Pierwsze wzmianki o mięsie mielonym można znaleźć w XIX-wiecznych książkach kucharskich. Co ciekawe, prototyp dzisiejszego sznycla powstał z pieczeni zrazowej, którą przepuszczano przez maszynkę z namoczoną bułką. Powstałą masę łączono z jajkiem, przysmażoną cebulką i solą. Następnie wyrabiano kotlety, obtaczano je bułką tartą i smażono. 

Sekretem idealnych kotletów mielonych jest odpowiednie mięso. Po pierwsze, nie może być zbyt chude, dlatego chudsze mięso najlepiej łączyć z tłustym. Takie kotlety mielone są soczyste, miękkie i nie rozpadają się na patelni. Najlepsze połączenia to karkówka i szynka, łopatka i drób, łopatka i szynka lub łopatka i wołowina. 

Kupując mięso na mielone należy zwracać również uwagę na jego barwę. Idealne mięso nie może być szarawe i posiadać perłowej poświaty.

Reklama

Swój przepis na idealne kotlety mielone ma także najpopularniejsza polska restauratorka, Magda Gessler. Co ciekawe, dodaje do nich jeden sekretny składnik! 

Zobacz również: Czym podkreślić smak kotletów mielonych?

Przepis na kotlety mielone od Magdy Gessler. Dodaje do nich jeden, sekretny składnik!

Kotlety mielone Magdy Gessler - przepis:

- Namocz bułkę kajzerkę w mleku i w międzyczasie pokrój cebulkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż cebulkę. Kiedy się zeszkli, odstaw patelnię z palnika.

- Mięso przełóż do miski i dodaj podsmażoną cebulkę. Namoczoną bułkę odciśnij z mleka i zmiel ją w maszynce. Przełóż ją do miski z mięsem, wbij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej trochę wody gazowanej (kotlety będą bardziej puszyste) i wyrabiaj mięso.

- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wilgotnymi dłońmi formuj okrągłe kotlety i lekko je spłaszczaj. Obtocz kotlety w bułce tartej i smaż na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron. 

Przepis Magdy Gessler na idealne mielone jest prosty, ale restauratorka dodaje do nich jeden sekretny składnik - nie zwykłą, ale zeszkloną na maśle cebulkę! Tak podsmażona nadaje mielonym wyjątkowego smaku. Spróbujecie?

***

Zobacz również:

Kotlety mielone: Co zrobić, by były idealne!

Sekretny sposób Magdy Gessler na placki ziemniaczane

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy