Przepis na ciastka na patykach

Bez względu na to, co podacie gościom, jeśli włożycie w to odrobinę serca i inwencji twórczej na pewno poczują się ważni i miło ugoszczeni.

Ciastka na patyku
Ciastka na patykumateriały prasowe

Sposób przygotowania

Czekoladę grubo posiekaj i roztop w kąpieli wodnej. 2 łyżki czekolady włóż do osobnego pojemnika i odstaw. Wałkiem do ciasta pokrusz ciastka McVItie’s Digestive, następnie pokruszone ciastka przełóż do miski i wymieszaj z czekoladą i konfiturą. Z otrzymanej masy uformuj 16 równych kulek. Drewniane patyczki zanurz w misce z czekoladą, a następnie wbijaj w kulki. Kolejny krok to zmrożenie ciastek, w tym celu umieść je

w zamrażalniku na minimum 30 minut.

W tym czasie zabarw marcepan czerwonym barwnikiem i ugnieć z 2 łyżkami cukru pudru.  Marcepan zawiń w folię i pozostaw do momentu użycia. Resztę cukru pudru, mleko i sok cytrynowy wymieszaj tak, aby powstała gęsta polewa. Masę podziel i połowę zabarw z niebieskim barwnikiem spożywczym.

Rozwałkuj cienko marcepan. 3-4 ciastka na patyku otocz rozwałkowaną masą. Każde ciastko na patyku polej łyżeczką polewy cukrowej. Według uznania udekoruj perełkami lub posypką. Pozostałe ciastka na patyku zanurz w białej lub niebieskiej polewie cukrowej. Pozostaw na 5-10 minut do wyschnięcia i udekoruj według uznania perełkami lub polewą cukrową. Resztę masy marcepanowej rozwałkuj i wytnij z niej gwiazdki lub inne wzorki. Udekoruj nimi kulki na patyku. Trzymaj w chłodnym miejscu do momentu serwowania.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas