Reklama

Reklama

Przepis na ciastka na patykach

Bez względu na to, co podacie gościom, jeśli włożycie w to odrobinę serca i inwencji twórczej na pewno poczują się ważni i miło ugoszczeni.

Czas przyrządzenia: ok. 105 minut
Składniki dla: 16 sztuk

Składniki

  • 250 g (17 ciastek) McVitie's Digestive Original
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3–4 łyżki konfitury morelowej
  • 100 g masy marcepanowej
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 500 g cukru pudru
  • 3–4 łyżki mleka
  • 3–4 łyżki soku cytrynowego
  • niebieski barwnik spożywczy
  • perełki lub posypka do dekoracji
  • woreczek do zamrażania
  • drewniane patyczki
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania

Czekoladę grubo posiekaj i roztop w kąpieli wodnej. 2 łyżki czekolady włóż do osobnego pojemnika i odstaw. Wałkiem do ciasta pokrusz ciastka McVItie’s Digestive, następnie pokruszone ciastka przełóż do miski i wymieszaj z czekoladą i konfiturą. Z otrzymanej masy uformuj 16 równych kulek. Drewniane patyczki zanurz w misce z czekoladą, a następnie wbijaj w kulki. Kolejny krok to zmrożenie ciastek, w tym celu umieść je 

w zamrażalniku na minimum 30 minut.

W tym czasie zabarw marcepan czerwonym barwnikiem i ugnieć z 2 łyżkami cukru pudru.  Marcepan zawiń w folię i pozostaw do momentu użycia. Resztę cukru pudru, mleko i sok cytrynowy wymieszaj tak, aby powstała gęsta polewa. Masę podziel i połowę zabarw z niebieskim barwnikiem spożywczym.

Reklama

 Rozwałkuj cienko marcepan. 3-4 ciastka na patyku otocz rozwałkowaną masą. Każde ciastko na patyku polej łyżeczką polewy cukrowej. Według uznania udekoruj perełkami lub posypką. Pozostałe ciastka na patyku zanurz w białej lub niebieskiej polewie cukrowej. Pozostaw na 5-10 minut do wyschnięcia i udekoruj według uznania perełkami lub polewą cukrową. Resztę masy marcepanowej rozwałkuj i wytnij z niej gwiazdki lub inne wzorki. Udekoruj nimi kulki na patyku. Trzymaj w chłodnym miejscu do momentu serwowania.

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy