Przepis na domowy wyciąg ze stewii
Liście stewii są około 35 razy słodsze od białego cukru, a ponadto prawie nie posiadają kalorii. Stewia jest może być wówczas zamiennikiem cukru buraczanego. Jest dostępna w postaci proszku, tabletek lub płynu.W poniższym artykule podajemy przepis oraz sposób przygotowania ekstraktu z liści stewii.
Rzeczy, których potrzebujesz
*garść posiekanych świeżych liści stewii (suche liście również się sprawdzą)
*1 szklanka wódki
*Czysty słoik z pokrywką
Umyj liście i usuń je z łodygi. Odrzuć zwiędłe lub brązowe liście i grubo posiekaj resztę.
Umieść liście w czystym szklanym słoju. Wypełnij słoik do pełna, ale nie ugniataj liści.
Napełnij słoik z wódką, upewniając się, że liście są całkowicie pokryte.
Dokładnie zakręć słoik i wstrząśnij nim delikatnie.
Niech liście moczą się w wódce około 48 godzin. Jest to o wiele krótszy okres, niż potrzeba w przypadku wielu innych wyciągów. Jeśli stewia będzie moczyć się w wódce zbyt długo, stanie się bardzo gorzka.
Po upływie 48 godzin, odcedź liście.
Wlej ekstrakt do małego rondla i ogrzewaj łagodnie przez 20 minut. Nie pozwól, by się zagotował, po prostu ogrzewaj go aż do wyparowania alkoholu. Napar zagęści się nieco i ubędzie mu na objętości.
Sposób użycia: dodaj 1-2 krople do ulubionych napojów (na przykład kawy lub herbaty). Uważaj jednak – mała ilość stewii jest bardzo słodka. Możesz również zauważyć, że stewia domowa nie jest tak słodka jak kupna, dlatego dostosuj jej ilość do swoich preferencji.
Dodatkowe wskazówki: Suche liście stewii również mogą być używane do tworzenia domowej roboty ekstraktu ze stewii. Nie trzeba ich myć ani kroić, tylko od razu zalać wódką. Pamiętaj, aby wybrać suszone, kruszone liście, a nie stewię w proszku.