Tego smaku nie da się zapomnieć. Spod ręki babci wychodziły najlepsze
![Łukasz Piątek](https://i.iplsc.com/000J6186RN2978K7-C416.webp)
Oprac.: Łukasz Piątek
Knedle ze śliwkami to jedno z tych dań, dzięki któremu możemy wrócić do smaków dzieciństwa, kiedy to nasze babcie wkładały całe serce w przygotowanie przepysznych potraw. I choć obecnie knedle ze śliwkami zapewne nie są pierwszym wyborem podczas obmyślania menu na cały tydzień, to jednak warto czasami poświęcić czas na ich przygotowanie, zwłaszcza, mając sprawdzony przepis.
![Knedle ze śliwkami to najlepszy pomysł na jesienny obiad](https://i.iplsc.com/0002HMB1VGNXS7J4-C322-F4.webp)
Knedle ze śliwkami to proste w przygotowaniu danie, do którego nie potrzebujemy zbyt wiele składników, ale rzecz jasna, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości śliwki, które są podstawą i bazą smakową tego dania.
Trzymając się tego przepisu, zrobimy knedle ze śliwkami w zaledwie kwadrans. Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia, to z powodzeniem możemy użyć ich do zrobienia ciasta. Zatem do dzieła!
Do zrobienia knedli ze śliwkami potrzebujemy:
- pół kilograma ugotowanych, ostudzonych i rozgniecionych ziemniaków
- jedno jajko
- jedną szklankę mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół kilograma śliwek
- sól
- masło
- cukier
Knedle ze śliwkami - przepis
Do naczynia z rozgniecionymi ziemniakami wsypujemy jedną szklankę mąki pszennej, pół mąki ziemniaczanej, wbijamy jedno, całe jajko i solimy do smaku. Całość ugniatamy dłonią aż powstanie jednolita masa. Śliwki należy naciąć i pozbyć się z nich pestek.
Warto wiedzieć: Wystarczy pół szklanki dziennie. Ta mikstura przeniesie działanie jelit na wyższy poziom
![Knedle ze śliwkami są prostym i szybkim w przygotowaniu daniem](https://i.iplsc.com/000AH8DFU2OAE4EP-C322-F4.webp)
Z naczynia wybieramy dłonią niewielką ilość wyrobionego ciasta, rozpłaszczamy je i następnie obtaczamy nim śliwkę, tworząc kulkę. Do naczynia z gotującą się, posoloną wodą wkładamy delikatnie knedle i gotujemy przez 10 minut. Po upływie tego czasu knedle wyjmujemy z naczynia i podajemy z roztopionym masłem i z cukrem. Masło możemy zastąpić śmietaną. Smacznego!
Czytaj także: Przepis na knedle z mięsem