Tego smaku nie da się zapomnieć. Spod ręki babci wychodziły najlepsze
Oprac.: Łukasz Piątek
Knedle ze śliwkami to jedno z tych dań, dzięki któremu możemy wrócić do smaków dzieciństwa, kiedy to nasze babcie wkładały całe serce w przygotowanie przepysznych potraw. I choć obecnie knedle ze śliwkami zapewne nie są pierwszym wyborem podczas obmyślania menu na cały tydzień, to jednak warto czasami poświęcić czas na ich przygotowanie, zwłaszcza, mając sprawdzony przepis.
Knedle ze śliwkami to proste w przygotowaniu danie, do którego nie potrzebujemy zbyt wiele składników, ale rzecz jasna, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości śliwki, które są podstawą i bazą smakową tego dania.
Trzymając się tego przepisu, zrobimy knedle ze śliwkami w zaledwie kwadrans. Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia, to z powodzeniem możemy użyć ich do zrobienia ciasta. Zatem do dzieła!
Do zrobienia knedli ze śliwkami potrzebujemy:
- pół kilograma ugotowanych, ostudzonych i rozgniecionych ziemniaków
- jedno jajko
- jedną szklankę mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół kilograma śliwek
- sól
- masło
- cukier
Knedle ze śliwkami - przepis
Do naczynia z rozgniecionymi ziemniakami wsypujemy jedną szklankę mąki pszennej, pół mąki ziemniaczanej, wbijamy jedno, całe jajko i solimy do smaku. Całość ugniatamy dłonią aż powstanie jednolita masa. Śliwki należy naciąć i pozbyć się z nich pestek.
Warto wiedzieć: Wystarczy pół szklanki dziennie. Ta mikstura przeniesie działanie jelit na wyższy poziom
Z naczynia wybieramy dłonią niewielką ilość wyrobionego ciasta, rozpłaszczamy je i następnie obtaczamy nim śliwkę, tworząc kulkę. Do naczynia z gotującą się, posoloną wodą wkładamy delikatnie knedle i gotujemy przez 10 minut. Po upływie tego czasu knedle wyjmujemy z naczynia i podajemy z roztopionym masłem i z cukrem. Masło możemy zastąpić śmietaną. Smacznego!
Czytaj także: Przepis na knedle z mięsem