Reklama

Reklama

Przepis na wielkanocny mazurek z miodową nutą

Pyszny wielkanocny mazurek z miodowym serkiem i owocami cieszy oko i zachwyca smakiem. Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu, który specjalnie na święta przygotowała autorka kulinarnego bloga Mienta Blog.

Mazurek z dodatkiem miodu z maliną z Pasiek Rodziny Sadowskich jest łatwy do wykonania, smakuje wyśmienicie i stanowi najlepszy sposób, aby poczuć niepowtarzalny klimat świąt. 

Składniki - ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • jajko

Składniki - nadzienie

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • jajko

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • kopiasta łyżka miodu np. z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich

Składniki - dodatki

  • maliny, porzeczki lub inne owoce wg uznania
  • świeża mięta
  • jadalne kwiaty

Sposób przygotowania

Reklama

Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Z brzegów formujemy falbankę tworząc wyższy rant (jeśli zostanie nam ciasta po wycięciu równego prostokąta, możemy upiec małe ciasteczka do ozdoby).

Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia.

Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Serek mascarpone miksujemy z miodem i smarujemy nim wystudzony spód.

Wierzch ozdabiamy owocami i kwiatami.

Smacznego :)

Miód z maliną  to naturalny miód wielokwiatowy, wzbogacony liofilizowanymi malinami to owocowa słodycz, którą kochają dzieci. Doskonale sprawdza się także jako składnik deserów, polew do lodów oraz wszelkich śniadań - tostów, musli czy owsianek.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje