Przepisy Ewy Wachowicz na nietypowe zupy wiosenne z młodych warzyw

Nadszedł czas, kiedy możemy cieszyć się dostępnością wielu świeżych warzyw i owoców. To doskonała okazja, by sięgnąć po lekkie i odżywcze potrawy, które nie tylko smakują wybornie, ale również dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dzisiaj skupię się na zupach z młodych warzyw - smaczne, zdrowe i niskokaloryczne!

Dietetyczne zupy wiosenne z młodych warzyw - przepisy Ewy Wachowicz
Dietetyczne zupy wiosenne z młodych warzyw - przepisy Ewy Wachowiczmateriał partnera

Wiosenne zupy z młodych warzyw nie tylko doskonale komponują się z sezonowymi skarbami natury, ale także stanowią niezwykle wartościowy element naszej diety. Dlatego zachęcam do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych, kreatywnych sposobów wykorzystania wiosennych warzyw w codziennej diecie. Nie pożałujecie!

Domowa przyprawa warzywna - przepis Ewy Wachowicz

W swojej kuchni stawiam na naturalne składniki. Nie kupuję gotowych mieszanek przypraw - robię je sama. Poniżej sprawdzony przepis na miks, którego często używam, by odpowiednio doprawić (nie tylko) zupy.

Składniki:

  • 100 g suszonych warzyw: marchewka, pietruszka, seler
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki soli morskiej

Opis przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. 
  2. Używać tak, jak każdą popularną przyprawę warzywną. 

Przepis Ewy Wachowicz na wiosenną zupę z rzodkiewką

Jeśli lubicie rzodkiewki, a do tej pory nie próbowaliście zupy z jej dodatkiem, to najwyższy czas to nadrobić!

Wiosenna zupa z rzodkiewką
Wiosenna zupa z rzodkiewkąmateriał partnera

Składniki:

  • 1 l wywaru drobiowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki śmietany
  • 3 łyżki serka homogenizowanego
  • pieprz
  • pęczek koperku do dekoracji 

Opis przygotowania:

  1. W garnku rozgrzać masło. 
  2. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć. 
  3. Wlać wywar, przykryć i ugotować. 
  4. Dorzucić pokrojone w plastry rzodkiewki i pod przykryciem gotować jeszcze przez 10 minut. 
  5. Serek dodać do śmietany. Wymieszać. 
  6. Zahartować gorącą zupą i przelać do garnka.
  7. Zagotować. 
  8. Pod koniec przyprawić pieprzem.
  9. Podawać w kubku. Udekorować koperkiem.

Zupa z... sałaty

Zupa z sałaty
Zupa z sałaty123RF/PICSEL

Niektórych na pewno zaskoczy fakt, że sałatę można wykorzystać do przygotowania zupy. Oto przepis.

Składniki:

  • 60 g ryżu
  • 250 ml mleka lub śmietany
  • 500 ml bulionu
  • 5 liści sałaty
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw
  • sól
  • pieprz 

GRZANKI:

  • białe pieczywo
  • 3 łyżki - masła 

Opis przygotowania:

  • Ryż zemleć na mączkę. 
  • Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałatę. 
  • Zmiksować. 
  • Przelać do garnka. 
  • Zagotować. 
  • Doprawić solą i pieprzem. 
  • Posypać grzankami.

Przepis Ewy Wachowicz na zupę z jarmużem

Zupa z jarmużu - przepis Ewy Wachowicz
Zupa z jarmużu - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Oryginalną, a jednocześnie zdrową pozycją jest zupa z jarmużu.Składniki:

  • 1 młoda marchewka
  • 1 młoda pietruszka
  • ½ młodego selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka domowej mieszanki przypraw
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 10 liści jarmużu
  • ½ szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz 

Opis przygotowania:

  1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. 
  2. Przesmażyć w garnku, na mocno rozgrzanym maśle. 
  3. Zalać wodą.
  4.  Doprawić domową mieszanką przypraw. 
  5. Przykryć i gotować do miękkości.
  6. W drugim garnku zagotować wodę. 
  7. Posolić, wlać ocet jabłkowy. 
  8. Wrzucić liście jarmużu. 
  9. Przykryć i podgotować. 
  10. Gdy liście zmiękną, przełożyć je do miski z wodą i kostkami lodu aby nie straciły koloru. 
  11. Z każdego liścia odciąć twardą część. Liście pokroić i wrzucić do warzyw w garnku. 
  12. Zabielić zahartowaną śmietaną. 
  13. Przyprawić solą i pieprzem. 

Zupa krem z kalafiora z curry - przepis Ewy Wachowicz

Zupa kalafiorowa z curry
Zupa kalafiorowa z curry materiał partnera

Składniki:

  • 1 kalafior
  • wywar drobiowy
  • 1 łyżeczka curry
  • 250 ml śmietany
  • sól
  • pieprz 

DO PODANIA:

  • grzanki
  • natka pietruszki 

Opis przygotowania:

  1. Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować. 
  2. Gdy kalafior zmięknie, przyprawić curry i gotować przez około 5 minut. 
  3. Zabielić śmietaną, zahartowaną gorącą zupą. 
  4. Zmiksować. 
  5. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  6. Podawać w kubku - z grzankami i posiekaną natką pietruszki
„Ewa gotuje”: Miski szczęścia z kalafiorem i z ryżemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas