Przepisy Ewy Wachowicz na nietypowe zupy wiosenne z młodych warzyw
Nadszedł czas, kiedy możemy cieszyć się dostępnością wielu świeżych warzyw i owoców. To doskonała okazja, by sięgnąć po lekkie i odżywcze potrawy, które nie tylko smakują wybornie, ale również dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dzisiaj skupię się na zupach z młodych warzyw - smaczne, zdrowe i niskokaloryczne!
Spis treści:
Wiosenne zupy z młodych warzyw nie tylko doskonale komponują się z sezonowymi skarbami natury, ale także stanowią niezwykle wartościowy element naszej diety. Dlatego zachęcam do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych, kreatywnych sposobów wykorzystania wiosennych warzyw w codziennej diecie. Nie pożałujecie!
Domowa przyprawa warzywna - przepis Ewy Wachowicz
W swojej kuchni stawiam na naturalne składniki. Nie kupuję gotowych mieszanek przypraw - robię je sama. Poniżej sprawdzony przepis na miks, którego często używam, by odpowiednio doprawić (nie tylko) zupy.
Składniki:
- 100 g suszonych warzyw: marchewka, pietruszka, seler
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki lubczyku
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- kilka ziaren pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżeczki soli morskiej
Opis przygotowania:
- Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
- Używać tak, jak każdą popularną przyprawę warzywną.
Przepis Ewy Wachowicz na wiosenną zupę z rzodkiewką
Jeśli lubicie rzodkiewki, a do tej pory nie próbowaliście zupy z jej dodatkiem, to najwyższy czas to nadrobić!
Składniki:
- 1 l wywaru drobiowego
- 2 ziemniaki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki śmietany
- 3 łyżki serka homogenizowanego
- pieprz
- pęczek koperku do dekoracji
Opis przygotowania:
- W garnku rozgrzać masło.
- Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć.
- Wlać wywar, przykryć i ugotować.
- Dorzucić pokrojone w plastry rzodkiewki i pod przykryciem gotować jeszcze przez 10 minut.
- Serek dodać do śmietany. Wymieszać.
- Zahartować gorącą zupą i przelać do garnka.
- Zagotować.
- Pod koniec przyprawić pieprzem.
- Podawać w kubku. Udekorować koperkiem.
Polecamy również: Szarlotka z kruszonką Ewy Wachowicz - przepis z programu "Ewa gotuje"
Zupa z... sałaty
Niektórych na pewno zaskoczy fakt, że sałatę można wykorzystać do przygotowania zupy. Oto przepis.
Składniki:
- 60 g ryżu
- 250 ml mleka lub śmietany
- 500 ml bulionu
- 5 liści sałaty
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw
- sól
- pieprz
GRZANKI:
- białe pieczywo
- 3 łyżki - masła
Opis przygotowania:
- Ryż zemleć na mączkę.
- Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałatę.
- Zmiksować.
- Przelać do garnka.
- Zagotować.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Posypać grzankami.
Zobacz też: Jak zrobić sałatkę milionera?
Przepis Ewy Wachowicz na zupę z jarmużem
Oryginalną, a jednocześnie zdrową pozycją jest zupa z jarmużu.Składniki:
- 1 młoda marchewka
- 1 młoda pietruszka
- ½ młodego selera
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka domowej mieszanki przypraw
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 10 liści jarmużu
- ½ szklanki śmietany
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
- Przesmażyć w garnku, na mocno rozgrzanym maśle.
- Zalać wodą.
- Doprawić domową mieszanką przypraw.
- Przykryć i gotować do miękkości.
- W drugim garnku zagotować wodę.
- Posolić, wlać ocet jabłkowy.
- Wrzucić liście jarmużu.
- Przykryć i podgotować.
- Gdy liście zmiękną, przełożyć je do miski z wodą i kostkami lodu aby nie straciły koloru.
- Z każdego liścia odciąć twardą część. Liście pokroić i wrzucić do warzyw w garnku.
- Zabielić zahartowaną śmietaną.
- Przyprawić solą i pieprzem.
Zupa krem z kalafiora z curry - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 kalafior
- wywar drobiowy
- 1 łyżeczka curry
- 250 ml śmietany
- sól
- pieprz
DO PODANIA:
- grzanki
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować.
- Gdy kalafior zmięknie, przyprawić curry i gotować przez około 5 minut.
- Zabielić śmietaną, zahartowaną gorącą zupą.
- Zmiksować.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać w kubku - z grzankami i posiekaną natką pietruszki