Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubskumateriały prasowe

Śledzie po kaszubsku

Składniki

  • 8 płatów śledziowych à la matias
  • ¼ l oleju
  • 3 cebule
  • 1 łyżka cukru
  • 4–5 łyżek octu 10%
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy
8 porcji

Sposób przygotowania

Paszteciki
Pasztecikimateriały prasowe

Paszteciki z kapustą i pieczarkami w cieście francuskim

Składniki

  • 300 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko do smarowania

- farsz

  • 700 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 500 g świeżych pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 3–4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub łagodnej)
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 papryczka z zalewy chipotle
  • 5 suszonych grzybków
  • sól i pieprz do smaku
  • 3–4 łyżki oleju rzepakowego
30 sztuk

Sposób przygotowania

Foie gras ze szparagami
Foie gras ze szparagamimateriały prasowe

Foie gras ze szparagami i smardzami

Składniki

  • ok. 3-centymetrowy plaster foie gras
  • 6 zielonych szparagów
  • 6 suszonych lub świeżych smardzów (można je zastąpić grzybami shitake, ale nie będą tak aromatyczne)
  • bulion z kaczych skrzydełek (mocno zredukowany)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • gwiazdka anyżu
1 porcji

Sposób przygotowania

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?