Przepisy na pyszne śniadania
Dzieci je pokochają!

Omlet biszkoptowy
Składniki
- 1 szklanka płatków np. Lubella Miodo Kółka
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- prażone jabłka
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- dodatki
- płatki np. Lubella Miodo Kółka
- jogurt naturalny gęsty
Sposób przygotowania
Oddzielić białko od żółtka. Żółtka ubić z cukrem, pod koniec ubijania przesiać mąkę oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą z żółtek. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę, wierzch posypać płatkami i zakryć przykrywką. Smażyć na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty, a kiedy wierzch będzie już lekko ścięty, przełożyć omlet na drugą stronę i smażyć około 1 minutę.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka. Wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Dodać miód, wymieszać. Podawać z omletem i jogurtem. Posypać płatkami.

Tosty francuskie z duszoną śliwką
Składniki
- ½ szklanki pokruszonych płatków np. Lubella Choco Muszelki
- 6 kromek bagietki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- masło klarowane do smażenia
- 200 g śliwek węgierek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- dodatki
- płatki np. Lubella Choco Muszelki
- jogurt naturalny
Śliwki drobno pokroić, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować około 5 minut, aż się delikatnie zaczną rozpadać. Dodać sok z cytryny, pokruszone płatki oraz miód do smaku, wymieszać.
W misce roztrzepać jaja z miodem, wlać mleko oraz ekstrakt i wymieszać. Włożyć pokrojoną bagietkę, dokładnie zamoczyć kromki i podsmażyć na maśle klarowanym.
Podawać na ciepło, z gorącymi śliwkami, jogurtem oraz płatkami.