Przepisy na weekendową biesiadę

Tymi daniami zaskoczysz gości!

Sałatka ze śledziem podana w ziemniaczku

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 2 twarde jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1/3 pora
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • mielone ziele angielskie
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Filety śledziowe umyj i mocz kilka godzin w wodzie lub mleku. Odcedź, pokrój. Jabłka, ogórki kiszone, por i szczypior drobno posiekaj, dodaj do śledzia. Delikatnie wymieszaj. 

2. Kilka ziemniaków ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, śmietanę, sól, pieprz i mielone ziele angielskie. Sos i ziemniaki dodaj do całości. Resztę ziemniaków wyszoruj szczoteczką, natnij, wypełnij masłem i serem żółtym. Piecz do miękkości 35 minut w temp. 200°C. Napełnij sałatką śledziową. Posyp koperkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje