Reklama

Reklama

Przepisy na weekendową biesiadę

Tymi daniami zaskoczysz gości!

Sałatka ze śledziem podana w ziemniaczku

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 2 twarde jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1/3 pora
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • mielone ziele angielskie
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Filety śledziowe umyj i mocz kilka godzin w wodzie lub mleku. Odcedź, pokrój. Jabłka, ogórki kiszone, por i szczypior drobno posiekaj, dodaj do śledzia. Delikatnie wymieszaj. 

2. Kilka ziemniaków ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, śmietanę, sól, pieprz i mielone ziele angielskie. Sos i ziemniaki dodaj do całości. Resztę ziemniaków wyszoruj szczoteczką, natnij, wypełnij masłem i serem żółtym. Piecz do miękkości 35 minut w temp. 200°C. Napełnij sałatką śledziową. Posyp koperkiem.

Reklama


Rolada szpinakowa

Składniki

  • 40 dag szpinaku
  • cebula
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 marchewki
  • 25 dag serka ricotta
  • 5 dag parmezanu
  • 40 dag ciasta francuskiego
  • jajko
  • 10 łyżek śmietany 18 proc.
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

1. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj rozdrobniony szpinak. Duś, przypraw solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i bazylią. Dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, startą skórkę z cytryny i posiekaną, ugotowaną wcześniej marchewkę. Dodaj obydwa sery. 

2. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Wysmaruj masą szpinakową i zwiń w rulon. Lekko ponacinaj i posmaruj jajkiem. Piecz 25 minut w temp. 200°C. Wymieszaj śmietanę, sól, pieprz, posiekany ząbek czosnku i szczypiorek. Roladę podawaj z dipem czosnkowym. 


Szynka z warzywami w sosie

Czas przyrządzenia: ok. 40 minut

Składniki

  • 3 marchewki
  • 3 czarne marchewki
  • czerwona papryka
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • 15 dag marynowanych grzybów
  • 10 dag liści rukoli
  • Sos: szklanka syropu z brzoskwiń
  • • 1/2 szklanki wody • 4 łyżki sosu
  • teriyaki • łyżka sosu sojowego
  • • sok z cytryny • 2/3 szklanki
  • brązowego cukru • pieprz • ząbek
  • czosnku • 1/2 cebuli • połówka
  • brzoskwini z puszki

Sposób przygotowania

1. Warzywa ugotuj, obsmaż na maśle z miodem i cytryną. W rondelku wymieszaj składniki sosu (cebulę i czosnek drobno posiekaj). Gotuj, aż zgęstnieje. 

2. Mięso obsmaż i podduś. Groszek zmiel z oliwą. Upieczoną dynię zmiksuj. Mięso podawaj z warzywami i sosem. 

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 20 dag boczku
  • 2 cebule
  • 5 ogórków kiszonych
  • duży pojemnik śmietany 18 proc.
  • 15 dag sera żółtego
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej
  • 1,5 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Ugotuj. Zrumień boczek z posiekaną drobno cebulą. Wymieszaj śmietanę, starty na tarce ser żółty i roztrzepane jajko. Dodaj sól i pieprz. 

2. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką masła i oprósz bułką tartą. Spód wyłóż usmażonym boczkiem z cebulą i przykryj połową ziemniaków. Wzdłuż zapiekanki ułóż całe, nieobrane ogórki, dodaj posiekaną cebulę i zalej połową sosu. Przykryj resztą ziemniaków i zalej sosem. 

3. W rondelku rozpuść resztę masła, dodaj mąkę i powoli wlewaj mleko. Przypraw, polej wierzch zapiekanki. Piecz 35 minut w temp. 200°C.


Gołąbki

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • duża kapusta włoska
  • olej
  • cebula
  • 1 kg mięsa mielonego
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól pieprz
  • 1 l bulionu
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki mąki
  • 20 dag groszku
  • 2 papryczki chilli

Sposób przygotowania

1. Z umytej kapusty wykrój głąb. W garnku zagotuj wodę, włóż kapustę, gotuj kilka chwil. Oddziel liście i przelej je zimną wodą. Na patelni rozgrzej olej i zrumień posiekaną cebulę. Wystudzoną dodaj do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Zagnieć mięso, napełnij liście i zawiń. 

2. Gołąbki ułóż w garnku zalej bulionem. Gotuj godzinę. Dodaj przecier, mąkę, sól i pieprz. Zagotuj. Podawaj z sosem, ugotowanym groszkiem i chilli. 

Łosoś z warzywami

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 60 dag surowego łososia
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżeczki startego imbiru
  • • 2 ząbki czosnku • olej
  • cebula
  • 40 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki śmietany
  • 18 proc.
  • łyżeczka sezamu

Sposób przygotowania

1. Łososia podziel na 4 porcje. Wymieszaj sos sojowy, miód lub syrop klonowy, sok z limonki, starty imbir i czosnek. Zamarynuj łososia i odstaw na godzinę. Rozgrzej olej, zrumień pokrojoną cebulę. Dodaj posiekany szpinak, przypraw. 

2. Duś pod przykryciem. Dodaj śmietanę i prażony sezam. Łososia przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej marynatą. Na wierzchu ułóż odrobinę szpinaku. Piecz 10 minut. Łososia podawaj ze szpinakiem. Możesz go posypać prażonym sezamem.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje