Przepisy na weekendową biesiadę

Tymi daniami zaskoczysz gości!

Ziemniaki z sałatką
Ziemniaki z sałatką123RF/PICSEL

Sałatka ze śledziem podana w ziemniaczku

Sposób przygotowania

1. Filety śledziowe umyj i mocz kilka godzin w wodzie lub mleku. Odcedź, pokrój. Jabłka, ogórki kiszone, por i szczypior drobno posiekaj, dodaj do śledzia. Delikatnie wymieszaj. 

2. Kilka ziemniaków ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, śmietanę, sól, pieprz i mielone ziele angielskie. Sos i ziemniaki dodaj do całości. Resztę ziemniaków wyszoruj szczoteczką, natnij, wypełnij masłem i serem żółtym. Piecz do miękkości 35 minut w temp. 200°C. Napełnij sałatką śledziową. Posyp koperkiem.

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?Interia Kulinaria
Rolada ze szpinakiem
Rolada ze szpinakiem123RF/PICSEL

Rolada szpinakowa

1. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj rozdrobniony szpinak. Duś, przypraw solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i bazylią. Dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, startą skórkę z cytryny i posiekaną, ugotowaną wcześniej marchewkę. Dodaj obydwa sery. 

2. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Wysmaruj masą szpinakową i zwiń w rulon. Lekko ponacinaj i posmaruj jajkiem. Piecz 25 minut w temp. 200°C. Wymieszaj śmietanę, sól, pieprz, posiekany ząbek czosnku i szczypiorek. Roladę podawaj z dipem czosnkowym. 

Roladki z tortilli z łososiemInteria Kulinaria
Polędwica wołowa
Polędwica wołowa123RF/PICSEL

Szynka z warzywami w sosie

Sposób przygotowania

1. Warzywa ugotuj, obsmaż na maśle z miodem i cytryną. W rondelku wymieszaj składniki sosu (cebulę i czosnek drobno posiekaj). Gotuj, aż zgęstnieje. 

2. Mięso obsmaż i podduś. Groszek zmiel z oliwą. Upieczoną dynię zmiksuj. Mięso podawaj z warzywami i sosem. 

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Zapiekanka
Zapiekanka123RF/PICSEL

Zapiekanka ziemniaczana

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Ugotuj. Zrumień boczek z posiekaną drobno cebulą. Wymieszaj śmietanę, starty na tarce ser żółty i roztrzepane jajko. Dodaj sól i pieprz. 

2. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką masła i oprósz bułką tartą. Spód wyłóż usmażonym boczkiem z cebulą i przykryj połową ziemniaków. Wzdłuż zapiekanki ułóż całe, nieobrane ogórki, dodaj posiekaną cebulę i zalej połową sosu. Przykryj resztą ziemniaków i zalej sosem. 

3. W rondelku rozpuść resztę masła, dodaj mąkę i powoli wlewaj mleko. Przypraw, polej wierzch zapiekanki. Piecz 35 minut w temp. 200°C.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Gołąbki

Sposób przygotowania

1. Z umytej kapusty wykrój głąb. W garnku zagotuj wodę, włóż kapustę, gotuj kilka chwil. Oddziel liście i przelej je zimną wodą. Na patelni rozgrzej olej i zrumień posiekaną cebulę. Wystudzoną dodaj do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Zagnieć mięso, napełnij liście i zawiń. 

2. Gołąbki ułóż w garnku zalej bulionem. Gotuj godzinę. Dodaj przecier, mąkę, sól i pieprz. Zagotuj. Podawaj z sosem, ugotowanym groszkiem i chilli. 

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyInteria.tv
Pieczony łosoś
Pieczony łosoś123RF/PICSEL

Łosoś z warzywami

Sposób przygotowania

1. Łososia podziel na 4 porcje. Wymieszaj sos sojowy, miód lub syrop klonowy, sok z limonki, starty imbir i czosnek. Zamarynuj łososia i odstaw na godzinę. Rozgrzej olej, zrumień pokrojoną cebulę. Dodaj posiekany szpinak, przypraw. 

2. Duś pod przykryciem. Dodaj śmietanę i prażony sezam. Łososia przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej marynatą. Na wierzchu ułóż odrobinę szpinaku. Piecz 10 minut. Łososia podawaj ze szpinakiem. Możesz go posypać prażonym sezamem.

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas