Przepisy na weekendową biesiadę
Tymi daniami zaskoczysz gości!

Sałatka ze śledziem podana w ziemniaczku
Składniki
- 8 filetów śledziowych
- 2 twarde jabłka
- 4 ogórki kiszone
- 1/3 pora
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- mielone ziele angielskie
- 2 łyżki masła
- 15 dag sera żółtego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Filety śledziowe umyj i mocz kilka godzin w wodzie lub mleku. Odcedź, pokrój. Jabłka, ogórki kiszone, por i szczypior drobno posiekaj, dodaj do śledzia. Delikatnie wymieszaj. 2. Kilka ziemniaków ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, śmietanę, sól, pieprz i mielone ziele angielskie. Sos i ziemniaki dodaj do całości. Resztę ziemniaków wyszoruj szczoteczką, natnij, wypełnij masłem i serem żółtym. Piecz do miękkości 35 minut w temp. 200°C. Napełnij sałatką śledziową. Posyp koperkiem.

Rolada szpinakowa
Składniki
- 40 dag szpinaku
- cebula
- gałka muszkatołowa
- bazylia
- 3 ząbki czosnku
- skórka z 1/2 cytryny
- 2 marchewki
- 25 dag serka ricotta
- 5 dag parmezanu
- 40 dag ciasta francuskiego
- jajko
- 10 łyżek śmietany 18 proc.
- łyżka posiekanego szczypiorku
- oliwa
- sól
- pieprz
1. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj rozdrobniony szpinak. Duś, przypraw solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i bazylią. Dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, startą skórkę z cytryny i posiekaną, ugotowaną wcześniej marchewkę. Dodaj obydwa sery. 2. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Wysmaruj masą szpinakową i zwiń w rulon. Lekko ponacinaj i posmaruj jajkiem. Piecz 25 minut w temp. 200°C. Wymieszaj śmietanę, sól, pieprz, posiekany ząbek czosnku i szczypiorek. Roladę podawaj z dipem czosnkowym.

Szynka z warzywami w sosie
Składniki
- 3 marchewki
- 3 czarne marchewki
- czerwona papryka
- sól
- 2 łyżki masła
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu
- 15 dag marynowanych grzybów
- 10 dag liści rukoli
- Sos: szklanka syropu z brzoskwiń
- • 1/2 szklanki wody • 4 łyżki sosu
- teriyaki • łyżka sosu sojowego
- • sok z cytryny • 2/3 szklanki
- brązowego cukru • pieprz • ząbek
- czosnku • 1/2 cebuli • połówka
- brzoskwini z puszki
Sposób przygotowania
1. Warzywa ugotuj, obsmaż na maśle z miodem i cytryną. W rondelku wymieszaj składniki sosu (cebulę i czosnek drobno posiekaj). Gotuj, aż zgęstnieje. 2. Mięso obsmaż i podduś. Groszek zmiel z oliwą. Upieczoną dynię zmiksuj. Mięso podawaj z warzywami i sosem.

Zapiekanka ziemniaczana
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 20 dag boczku
- 2 cebule
- 5 ogórków kiszonych
- duży pojemnik śmietany 18 proc.
- 15 dag sera żółtego
- jajko
- 2 łyżki masła
- łyżka bułki tartej
- 1,5 łyżki mąki
- szklanka mleka
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Ugotuj. Zrumień boczek z posiekaną drobno cebulą. Wymieszaj śmietanę, starty na tarce ser żółty i roztrzepane jajko. Dodaj sól i pieprz. 2. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką masła i oprósz bułką tartą. Spód wyłóż usmażonym boczkiem z cebulą i przykryj połową ziemniaków. Wzdłuż zapiekanki ułóż całe, nieobrane ogórki, dodaj posiekaną cebulę i zalej połową sosu. Przykryj resztą ziemniaków i zalej sosem. 3. W rondelku rozpuść resztę masła, dodaj mąkę i powoli wlewaj mleko. Przypraw, polej wierzch zapiekanki. Piecz 35 minut w temp. 200°C.

Gołąbki
Składniki
- duża kapusta włoska
- olej
- cebula
- 1 kg mięsa mielonego
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól pieprz
- 1 l bulionu
- szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki mąki
- 20 dag groszku
- 2 papryczki chilli
Sposób przygotowania
1. Z umytej kapusty wykrój głąb. W garnku zagotuj wodę, włóż kapustę, gotuj kilka chwil. Oddziel liście i przelej je zimną wodą. Na patelni rozgrzej olej i zrumień posiekaną cebulę. Wystudzoną dodaj do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Zagnieć mięso, napełnij liście i zawiń. 2. Gołąbki ułóż w garnku zalej bulionem. Gotuj godzinę. Dodaj przecier, mąkę, sól i pieprz. Zagotuj. Podawaj z sosem, ugotowanym groszkiem i chilli.

Łosoś z warzywami
Składniki
- 60 dag surowego łososia
- 8 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 4 łyżeczki startego imbiru
- • 2 ząbki czosnku • olej
- cebula
- 40 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki śmietany
- 18 proc.
- łyżeczka sezamu
Sposób przygotowania
1. Łososia podziel na 4 porcje. Wymieszaj sos sojowy, miód lub syrop klonowy, sok z limonki, starty imbir i czosnek. Zamarynuj łososia i odstaw na godzinę. Rozgrzej olej, zrumień pokrojoną cebulę. Dodaj posiekany szpinak, przypraw. 2. Duś pod przykryciem. Dodaj śmietanę i prażony sezam. Łososia przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej marynatą. Na wierzchu ułóż odrobinę szpinaku. Piecz 10 minut. Łososia podawaj ze szpinakiem. Możesz go posypać prażonym sezamem.