Przepisy na weekendową biesiadę
Tymi daniami zaskoczysz gości!
Sałatka ze śledziem podana w ziemniaczku
Sposób przygotowania
1. Filety śledziowe umyj i mocz kilka godzin w wodzie lub mleku. Odcedź, pokrój. Jabłka, ogórki kiszone, por i szczypior drobno posiekaj, dodaj do śledzia. Delikatnie wymieszaj.
2. Kilka ziemniaków ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, śmietanę, sól, pieprz i mielone ziele angielskie. Sos i ziemniaki dodaj do całości. Resztę ziemniaków wyszoruj szczoteczką, natnij, wypełnij masłem i serem żółtym. Piecz do miękkości 35 minut w temp. 200°C. Napełnij sałatką śledziową. Posyp koperkiem.
Rolada szpinakowa
1. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj rozdrobniony szpinak. Duś, przypraw solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i bazylią. Dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, startą skórkę z cytryny i posiekaną, ugotowaną wcześniej marchewkę. Dodaj obydwa sery.
2. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Wysmaruj masą szpinakową i zwiń w rulon. Lekko ponacinaj i posmaruj jajkiem. Piecz 25 minut w temp. 200°C. Wymieszaj śmietanę, sól, pieprz, posiekany ząbek czosnku i szczypiorek. Roladę podawaj z dipem czosnkowym.
Szynka z warzywami w sosie
Sposób przygotowania
1. Warzywa ugotuj, obsmaż na maśle z miodem i cytryną. W rondelku wymieszaj składniki sosu (cebulę i czosnek drobno posiekaj). Gotuj, aż zgęstnieje.
2. Mięso obsmaż i podduś. Groszek zmiel z oliwą. Upieczoną dynię zmiksuj. Mięso podawaj z warzywami i sosem.
Zapiekanka ziemniaczana
1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Ugotuj. Zrumień boczek z posiekaną drobno cebulą. Wymieszaj śmietanę, starty na tarce ser żółty i roztrzepane jajko. Dodaj sól i pieprz.
2. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką masła i oprósz bułką tartą. Spód wyłóż usmażonym boczkiem z cebulą i przykryj połową ziemniaków. Wzdłuż zapiekanki ułóż całe, nieobrane ogórki, dodaj posiekaną cebulę i zalej połową sosu. Przykryj resztą ziemniaków i zalej sosem.
3. W rondelku rozpuść resztę masła, dodaj mąkę i powoli wlewaj mleko. Przypraw, polej wierzch zapiekanki. Piecz 35 minut w temp. 200°C.
Gołąbki
Sposób przygotowania
1. Z umytej kapusty wykrój głąb. W garnku zagotuj wodę, włóż kapustę, gotuj kilka chwil. Oddziel liście i przelej je zimną wodą. Na patelni rozgrzej olej i zrumień posiekaną cebulę. Wystudzoną dodaj do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Zagnieć mięso, napełnij liście i zawiń.
2. Gołąbki ułóż w garnku zalej bulionem. Gotuj godzinę. Dodaj przecier, mąkę, sól i pieprz. Zagotuj. Podawaj z sosem, ugotowanym groszkiem i chilli.
Łosoś z warzywami
Sposób przygotowania
1. Łososia podziel na 4 porcje. Wymieszaj sos sojowy, miód lub syrop klonowy, sok z limonki, starty imbir i czosnek. Zamarynuj łososia i odstaw na godzinę. Rozgrzej olej, zrumień pokrojoną cebulę. Dodaj posiekany szpinak, przypraw.
2. Duś pod przykryciem. Dodaj śmietanę i prażony sezam. Łososia przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej marynatą. Na wierzchu ułóż odrobinę szpinaku. Piecz 10 minut. Łososia podawaj ze szpinakiem. Możesz go posypać prażonym sezamem.