Przestałam wyrzucać odcięte końce szparagów. Tymi daniami zajada się cała rodzina

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Co zrobić z końcówek szparagów? Nie powinny lądować w koszu
Co zrobić z końcówek szparagów? Nie powinny lądować w koszu123RF/PICSEL

Jak smakują szparagi?

Dania ze szparagami niejedno mają imię

Kiszone szparagi cię zaskoczą

  • końcówki odcięte z dwóch pęczków zielonych szparagów
  • 3 gałązki koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • mały kawałek chrzanu
  • kilka ziarenek gorczycy
Do kiszenia nadają się zarówno same końcówki, jak i szparagi w całości
Do kiszenia nadają się zarówno same końcówki, jak i szparagi w całości123RF/PICSEL
  1. Końcówki szparagów umyj i osusz na ręczniku papierowym. Ułóż je ciasno w szklanym słoiku.
  2. Do naczynia włóż obrany czosnek, pokrojony w słupki chrzan oraz koperek.
  3. Zagotuj wodę z solą. Gdy ostygnie do temperatury pokojowej, zalej nią końcówki szparagów w słoiku.
  4. Zakręć i odstaw do kiszenia na tydzień. Po tym czasie nadają się do jedzenia.

Gotowanie bez marnowania, czyli bulion szparagowy

Zupa krem to królowa gotowania z resztek

Wykorzystaj sezon na szparagi i przygotuj pyszną zupę
Wykorzystaj sezon na szparagi i przygotuj pyszną zupę123RF/PICSEL
Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria