Przestałam wyrzucać odcięte końce szparagów. Tymi daniami zajada się cała rodzina

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Co zrobić z końcówek szparagów? Nie powinny lądować w koszu
Co zrobić z końcówek szparagów? Nie powinny lądować w koszu123RF/PICSEL

Jak smakują szparagi?

Dania ze szparagami niejedno mają imię

Zobacz również:

    Kiszone szparagi cię zaskoczą

    • końcówki odcięte z dwóch pęczków zielonych szparagów
    • 3 gałązki koperku
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 litr wody
    • 1 łyżka soli
    • mały kawałek chrzanu
    • kilka ziarenek gorczycy
    Do kiszenia nadają się zarówno same końcówki, jak i szparagi w całości
    Do kiszenia nadają się zarówno same końcówki, jak i szparagi w całości123RF/PICSEL
    1. Końcówki szparagów umyj i osusz na ręczniku papierowym. Ułóż je ciasno w szklanym słoiku.
    2. Do naczynia włóż obrany czosnek, pokrojony w słupki chrzan oraz koperek.
    3. Zagotuj wodę z solą. Gdy ostygnie do temperatury pokojowej, zalej nią końcówki szparagów w słoiku.
    4. Zakręć i odstaw do kiszenia na tydzień. Po tym czasie nadają się do jedzenia.

    Gotowanie bez marnowania, czyli bulion szparagowy

    Zupa krem to królowa gotowania z resztek

    Wykorzystaj sezon na szparagi i przygotuj pyszną zupę
    Wykorzystaj sezon na szparagi i przygotuj pyszną zupę123RF/PICSEL
    Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria