Przestań je w końcu wyrzucać. Marnotrawstwo takich bananów się nie opłaca
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Banany wciąż są na topie i kupujemy je przez cały rok. Mogą być one świetną przekąską właśnie wtedy, kiedy burczy nam w brzuchu. Owoce najlepiej smakują, kiedy "dojrzeją" na kuchennym blacie i ich skórka zrobi się delikatnie brązowa, bo właśnie wtedy miąższ jest najsłodszy. Niestety, nadal pokutuje mit, że banany, które mają całą brązową skórkę, trzeba wyrzucić. Okazuje się, że z przejrzałych bananów można zrobić wiele rzeczy. Jakich? Przekonajmy się.
Przestań wyrzucać przejrzałe banany
Ciemna skórka bananów nie zawsze sprawia, że owoce nadają się do wyrzucenia. Jeśli na ich skórce pojawiają się czarne plamki, to znak, że miąższ jest najsłodszy, choć ich wygląd nie każdemu się podoba. Przejrzałe banany mogą posłużyć się do przygotowania wielu rzeczy: sprawdzą się nie tylko w kulinariach, ale także w ogrodnictwie, czy sprzątaniu.
Przejrzałe banany? Przygotuj z nich rarytasy!
Wyrzucanie przejrzałych bananów jest grzechem! Bo poza oczywistym ich wykorzystaniem, czyli zjedzeniem solo, mogą posłużyć do przygotowania wielu rzeczy. Przede wszystkim warto wspomnieć, że banany są naturalnym zamiennikiem jajek w wypiekach, o czym doskonale wiedzą weganie. Wystarczy przejrzały miąższ zmiksować i dodać mąkę, by powstała baza do wypieków.
Z przejrzałych bananów w ten sposób może powstać, chociażby chlebek bananowy lub przepyszne placuszki z patelni. Przejrzałe banany można zmiksować z dodatkiem innych owoców oraz jogurtu naturalnego, aby otrzymać przepyszny koktajl. Co więcej, to będzie zdrowa opcja, ponieważ nie trzeba dodawać do takiego napoju cukru.
Co jeszcze można zrobić z przejrzałych bananów? Tutaj pole do popisu mogą mieć weganie i wegetarianie, ponieważ skórka po odpowiedniej obróbce może zamienić się... w roślinny bekon!
Jak zrobić wegański bekon? Sekretem jest marynata: trzeba wymieszać ze sobą trzy łyżki sosu sojowego, łyżkę miodu, łyżeczkę papryki wędzonej, tyle samo czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Skórki przejrzałego banana trzeba oczyścić i zeskrobać resztki miąższu. Tak przygotowane przejrzałe skórki trzeba zamarynować minimum przez 10 minut, ale lepiej zostawić je na całą noc. Po tym czasie skórki wystarczy podsmażyć i wegański bekon gotowy.
Banany w ogrodzie. Oto skuteczny nawóz
Nie od dziś wiadomo, że banany są źródłem potasu. Ten pierwiastek jest niezbędny do prawidłowego wzrostu roślin, więc warto z przejrzałych bananów zrobić domowy nawóz. Oczywiście, najbardziej znany jest ten w płynie: skórki z banana trzeba pokroić, wsadzić do litrowego słoika, zalać wodą i odstawić na dwa lub trzy dni. Jak często stosować nawóz z przejrzałych bananów? Wystarczy raz w miesiącu, aby wzmocnić kolekcję roślin doniczkowych.
Przejrzałe banany warto również wykorzystać wtedy, kiedy sadzimy nowe rośliny w ogrodzie. Wtedy, po zjedzeniu miąższu, skórki banana można wymieszać z ogrodową ziemią albo zakopać je wraz z nową rośliną w ziemi.
Skórki z przejrzałych bananów mogą także zwabić motyle i inne zapylające owady do naszego ogrodu. Wystarczy w kilku miejscach rozłożyć skórki z przejrzałych bananów, by ich słodki zapach był wabikiem dla pożytecznych owadów. Warto jednak wiedzieć, że ten patent może być zachęcający dla os, ciem oraz szerszeni.
Przejrzały banan? Wypolerujesz dom na błysk!
Jeśli nadmiar przejrzałych bananów w domu jest problemem, to można wykorzystać tę sposobność i wziąć się za gruntowne porządki. Wewnętrzną częścią skórek można wypolerować rodzinną biżuterię, zwłaszcza tę srebrną i pożegnać ciemny, szkaradny nalot.
Polecamy także: