Przez żołądek do serca, czyli pomysły na walentynkowe pyszności
Pyszne ciasteczko zamiast pluszowego misia lub pełne witamin, soczyste jabłko zamiast bezużytecznego kwiatka to pomysły dla tych, którzy chcą, aby walentynki wiązały się z miłym gestem, ale niekoniecznie z plastikowymi tandetnymi prezentami z supermarketów. Wśród naszych propozycji znajdą się i takie, które potrafi wykonać każdy - nawet bez najmniejszego doświadczenia w kuchni.
Pokrywka w kształcie serca przebitego strzałą nada się doskonale do przykrycia porannej kawy podanej wraz z walentynkowym śniadaniem lub do udekorowania rozgrzewającego zmysły koktajlu na wieczornej randce.
Serce przebite strzałą
Składniki:
- 125 g masła
- 325 g cukru pudru
- 250 g mąki
- Kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 jajko
- 3-4 łyżki syropu z granatów
Przygotowanie:
Masło pokrojone na kawałki, 75 g cukru pudru, mąkę, aromat waniliowy i jajko wyrabiać za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Wycinać serca (ok. 30 sztuk), za pomocą mniejszej foremki wycinać dziurki w kształcie serc.
Ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Kolejno piec w 175 st. C przez 12-15 minut.
Ciasteczka od serca
Składniki:
- 300 g masy marcepanowej
- 5 jajek
- 100 g cukru
- Szczypta soli
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g konfitury wiśniowej
- 275 g cukru pudru
- 5-6 łyżek soku wiśniowego
- 50 g białej czekolady
- Różowy cukier do dekoracji
Przygotowanie:
100 g marcepanu wymieszać z 5 łyżkami letniej wody. Jajka rozdzielić. Żółtka i 75 g cukru domieszać do masy marcepanowej. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując przy tym 25 g cukru i szczyptę soli. Zmieszać z masa marcepanową. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wyrównać. Piec w temperaturze200 st. C przez 10 minut. Ciasto wyłożyć na posypaną cukrem powierzchni...ę i zostawić do ostygnięcia. Ciasto pokroić na 3 części, przełożyć konfiturą wiśniową. 200 g marcepanu wyrobić z 25 g cukru pudru, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ciasta i przyłożyć jako górną warstwę, docisnąć. Całość zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Ciasto pokroić na kwadraciki. 250 g cukru pudru wyrobić z sokiem wiśniowym. Przygotowanym lukrem, roztopioną białą czekoladą i różowym cukrem dekorować ciastka.
Miłosne jabłka
Składniki na 4 jabłka:
- 4 czerwone jabłka
- 1 białko
- 200 g cukru
- 8 papilotek
- 4 wstążeczki
Przygotowanie:
Jabłka posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Na każdym "wymalować" serduszko wolne od cukru. Składać razem po 2 papilotki i umieszczać w nich jabłka. Dekorować wstążeczką.
Mini strucle wiśniowe z lodami waniliowymi
Składniki na 6 porcji:
- 6 blatów (po 45 g) mrożonego ciasta francuskiego
- Słoik (720 ml) wiśni
- Opakowanie budyniu waniliowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 6 łyżeczek cukru
- 6 gałek lodów waniliowych
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić. Wiśnie osączyć, sok wyłapać. 6 łyżek soku wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostały sok zagotować, dodać rozrobiony budyń, zagotować mieszając. Dodać wiśnie. Ostudzić. Płaty ciasta rozwałkować, nakładać wiśnie, zostawiając 2,5 cm brzeg wolny. Płaty zawijać wzdłuż dłuższego brzegu i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Kilkakrotnie nakłuć widelcem. Strucle posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać cukrem. Wstawić do 200 st. C na 20 minut. Podawać z gałką lodów waniliowych.
Gofry serca z winnym kremem
Składniki na 15 sztuk
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- Szczypta soli
- 3 jajka
- 250 g mąki
- Pół opakowania proszku do pieczenia
- 300 g śmietany kremówki
- 150 ml mleka
- 3 płaty żelatyny
- 200 ml białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Masło, 50 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i sól utrzeć na kremową masę, kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na zmianę z 100 g śmietany i mlekiem. Natłuścić gofrownicę i kolejno piec gofry.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wino zmieszać z sokiem z cytryny i 50 g cukru. Żelatynę odcisnąć i roztopić na słabym ogniu. Stopniowo wlewać wino, cały czas mieszając. Odstawić w chłodne miejsce. 200 g śmietany ubić z opakowaniem cukru waniliowego. Gdy wino zacznie tężeć zmieszać ze śmietaną. Porcje kremu nakładać pomiędzy wafle i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce
Poncz różany
Składniki:
- 3 kwiaty róży
- 250 g truskawek
- 1/2 melona
- 0,5 l. białego wina
- 2 łyżki cukru
- 50 ml likieru różanego
- Różowe wino musujące
Przygotowanie:
Truskawki poprzekrawać, z melona powycinać kulki. Owoce, płatki róż, zalać winem i likierem, schłodzić, krótko przed podaniem uzupełnić winem musującym.