Przez żołądek do serca, czyli pomysły na walentynkowe pyszności

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Serce przebite strzałą

  • 125 g masła
  • 325 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • Kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki syropu z granatów
 
 123RF/PICSEL

Ciasteczka od serca

  • 300 g masy marcepanowej
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • Szczypta soli
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g konfitury wiśniowej
  • 275 g cukru pudru
  • 5-6 łyżek soku wiśniowego
  • 50 g białej czekolady
  •  Różowy cukier do dekoracji
 
 123RF/PICSEL

Miłosne jabłka

  • 4 czerwone jabłka
  • 1 białko
  • 200 g cukru
  • 8 papilotek
  • 4 wstążeczki
 
 123RF/PICSEL

 Mini strucle wiśniowe z lodami waniliowymi

  • 6 blatów (po 45 g) mrożonego ciasta francuskiego
  • Słoik (720 ml) wiśni
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 6 gałek lodów waniliowych
 
 123RF/PICSEL

Gofry serca z winnym kremem

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • Pół opakowania proszku do pieczenia
  • 300 g śmietany kremówki
  • 150 ml mleka
  • 3 płaty żelatyny
  • 200 ml białego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
 
 123RF/PICSEL

Poncz różany

  • 3 kwiaty róży
  • 250 g truskawek
  • 1/2 melona
  • 0,5  l. białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml likieru różanego
  •  Różowe wino musujące
 
 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?