Przygotujesz w mig. Przepis na pyszną babkę wielkanocną. Wyjdzie lekka i puszysta
Mało kto wyobraża sobie bez niej Wielkanoc. Babka to jeden z obowiązkowych elementów goszczących w tym wyjątkowym czasie na świątecznym stole. Oto prosty i szybki przepis na wyśmienitą babkę. Wyjdzie lekka i puszysta jak chmurka!

Babka wielkanocna zwiastuje koniec wielkiego postu, jest symbolem dostatku, wiary, nadziei i miłości. Mało kto wyobraża sobie bez niej święta - często trafia (zazwyczaj w wersji mini) do tradycyjnego koszyczka, króluje na świątecznym stole. Prezentujemy prosty i szybki przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną, która zachwyci smakiem. A do tego wyjdzie delikatna i puszysta jak chmurka.
Przepis na szybką babkę wielkanocną. Wyjdzie lekka i puszysta
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki oleju,
- 4 jajka,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao.

Sposób przygotowania:
- Jajka utrzeć z cukrem, a następnie powoli dodawać olej. Dopiero później dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko należy utrzeć mikserem na gładką, jednolitą masę.
- Masę wlać w całości do formy na babkę.
- Jeśli chcemy, by nasz wypiek był dwukolorowy, do formy należy wlać 2/3 masy. Do pozostałej części należy dodać łyżeczkę kakao (lub dwie, wedle uznania). Całość utrzeć i wlać do formy.
- Babkę pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku w temperaturze 180 st.
- Babkę możesz udekorować lukrem i posypać bakaliami.
Zobacz też: