Przygotujesz w mig. Przepis na pyszną babkę wielkanocną. Wyjdzie lekka i puszysta

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Z pewnością zachwyci smakiem! Prosty przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną
Z pewnością zachwyci smakiem! Prosty przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną123RF/PICSEL

Przepis na szybką babkę wielkanocną. Wyjdzie lekka i puszysta

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao.
Bez babki wielkanocnej mało kto wyobraża sobie święta
Bez babki wielkanocnej mało kto wyobraża sobie święta123RF/PICSEL
  1. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie powoli dodawać olej. Dopiero później dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko należy utrzeć mikserem na gładką, jednolitą masę.
  2. Masę wlać w całości do formy na babkę.
  3. Jeśli chcemy, by nasz wypiek był dwukolorowy, do formy należy wlać 2/3 masy. Do pozostałej części należy dodać łyżeczkę kakao (lub dwie, wedle uznania). Całość utrzeć i wlać do formy.
  4. Babkę pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku w temperaturze 180 st.
  5. Babkę możesz udekorować lukrem i posypać bakaliami. 
476. odcinek „Ewa Gotuje” - przygotowania do WielkanocyPolsat