Przygotujesz w mig. Przepis na pyszną babkę wielkanocną. Wyjdzie lekka i puszysta

Mało kto wyobraża sobie bez niej Wielkanoc. Babka to jeden z obowiązkowych elementów goszczących w tym wyjątkowym czasie na świątecznym stole. Oto prosty i szybki przepis na wyśmienitą babkę. Wyjdzie lekka i puszysta jak chmurka!

Z pewnością zachwyci smakiem! Prosty przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną
Z pewnością zachwyci smakiem! Prosty przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną123RF/PICSEL

Babka wielkanocna zwiastuje koniec wielkiego postu, jest symbolem dostatku, wiary, nadziei i miłości. Mało kto wyobraża sobie bez niej święta - często trafia (zazwyczaj w wersji mini) do tradycyjnego koszyczka, króluje na świątecznym stole. Prezentujemy prosty i szybki przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną, która zachwyci smakiem. A do tego wyjdzie delikatna i puszysta jak chmurka.

Przepis na szybką babkę wielkanocną. Wyjdzie lekka i puszysta

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao.
Bez babki wielkanocnej mało kto wyobraża sobie święta
Bez babki wielkanocnej mało kto wyobraża sobie święta123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie powoli dodawać olej. Dopiero później dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko należy utrzeć mikserem na gładką, jednolitą masę.
  2. Masę wlać w całości do formy na babkę.
  3. Jeśli chcemy, by nasz wypiek był dwukolorowy, do formy należy wlać 2/3 masy. Do pozostałej części należy dodać łyżeczkę kakao (lub dwie, wedle uznania). Całość utrzeć i wlać do formy.
  4. Babkę pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku w temperaturze 180 st.
  5. Babkę możesz udekorować lukrem i posypać bakaliami. 

Zobacz też:

476. odcinek „Ewa Gotuje” - przygotowania do WielkanocyPolsat