Przyjemnie chrupiące ogórki małosolne. Z tym przepisem wyjdą nawet laikowi

Jak przygotować smakowite ogórki małosolne?
Jak przygotować smakowite ogórki małosolne?123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Dlaczego ogórki małosolne tak się nazywają?

Składniki na ogórki małosolne

Ogórki gruntowe idealnie nadają się do przygotowania małosolnych
Ogórki gruntowe idealnie nadają się do przygotowania małosolnych123RF/PICSEL
  • 1,5 kg świeżych i niewielkich ogórków gruntowych
  • ½ główki świeżego czosnku
  • 3-4 gałązki kopru
  • 10 cm korzenia chrzanu i jego liście
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 2 litry wody

Jak się robi pyszne ogórki małosolne?

  1. Ogórki gruntowe dokładnie płuczemy pod zimną i bieżącą wodą. Nie obieramy ich, jedynie delikatnie odcinamy końce.
  2. Całą główkę czosnku myjemy, kroimy na pół, a następnie każdą część znów dzielimy na dwie mniejsze. Korzeń chrzanu i gałązki kopru opłukujemy pod wodą i osuszamy.
  3. Chrzan kroimy w plasterki lub słupki. Na dnie czystego i wysuszonego słoika układamy gałązkę kopru, listek laurowy i część czosnku.
  4. W kolejnym kroku na składniki wykładamy kilka ogórków, dociskamy i przykrywamy kolejną porcją czosnku, liśćmi laurowymi, kilkoma plastrami chrzanu oraz jego liśćmi.
  5. Na samym wierzchu układamy jeszcze ostatnie gałązki kopru i plasterki chrzanu. Ile soli na 1 litr wody do ogórków małosolnych? Przyjęło się, że na podaną porcję wody przypada 1 łyżka soli.
  6. Do garnka wlewamy dwa litry wody, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Wrzątek z rozpuszczoną solą wlewamy do słoika z ogórkami. Płyn powinien całkowicie je zakryć.
  7. Teraz wystarczy lekko przymknąć pokrywkę lub zabezpieczyć wierzch słoika gazą. Jeśli zamierzamy przechowywać ogórki w kamionce, umieśćmy na górze talerzyk, na którym położymy kamień i dopiero wtedy nałóżmy pokrywkę.
  8. Ogórki małosolne zalane gorącą zalewą nadają się do jedzenia już po 2-4 dniach od zakiszenia. Powinny nadal pozostać twarde, chrupiące i jędrne w środku. Smacznego!
Zwykłe ogórki zyskają dzięki temu wyjątkowe właściwościInteria.tv