Jedna sztuczka, która odmieni przetwory. Ogórki małosolne będą twarde i chrupiące

Karolina Słodkiewicz

Oprac.: Karolina Słodkiewicz

Domowe ogórki małosolne to coś, co uwielbia każdy. Nie są aż tak mocne w smaku, jak ogórki kiszone i można się nimi zajadać o wiele wcześniej. Mimo to mają niesamowity aromat, który nadają im przyprawy, takie jak korzeń i liście chrzanu, czosnek, liście wiśni czy winorośli. Jednakże nie tylko zapach ma znaczenie. Co zrobić, żeby ogórki małosolne były twarde i chrupiące? Zdradzamy sekret.

Twarde i chrupiące ogórki małosolne zrobimy poprzez dodanie odpowiednich przypraw
Twarde i chrupiące ogórki małosolne zrobimy poprzez dodanie odpowiednich przypraw123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Co zrobić, żeby ogórki małosolne był twarde?

Twarde i chrupiące ogórki małosolne to coś, do czego dąży każda osoba robiąca przetwory. Wystarczy jeden prosty sposób, aby osiągnąć taki efekt.

Aby ogórki małosolne były twarde, przed włożeniem ich do słoików, trzeba każde warzywo nakłuć igłą. Ten zabieg sprawi, że ogórek będzie mógł swobodnie oddawać wodę, przez którą robi się miękki. Tutaj woda będzie miała ujście, a przetwory okażą się twarde i chrupiące.

Ogórki małosolne będą bardziej chrupiące, jeśli do ich wykonania wybierzemy warzywa starsze. Najlepiej wykorzystać te, które zebraliśmy pod koniec lipca lub sierpnia. Młodsze okazy będą miękkie.

Na twardość ogórków małosolnych wpłynie również dodanie odpowiednich przypraw. Za jędrność warzyw odpowiadać będzie korzeń i liść chrzanu, liście dębu, wiśni, winorośli lub czarnej porzeczki.

Oto przysmak, któremu trudno się oprzeć
Oto przysmak, któremu trudno się oprzeć123RF/PICSEL

Przepis na twarde ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest naprawdę proste. Wbrew pozorom nie zajmuje aż tak dużo czasu, a już po kilku dniach możemy się cieszyć ich pysznym smakiem. Do ich zrobienia potrzebujemy:

  • 1 kg ogórków;
  • 5 gałązek kopru;
  • kilka ząbków czosnku;
  • korzeń chrzanu;
  • kilka liści chrzanu, dębu, wiśni, winorośli lub porzeczki;
  • 1,5 l wody;
  • 1,5 łyżki soli kamiennej.

Ogórki moczymy w wodzie przez 3 godziny, a następnie dokładnie je myjemy. Każde warzywo nakłuwamy dużą igłą. Do słoika, w którym będą się znajdować ogórki małosolne, wkładamy część przypraw takich jak koper, pokrojone i obrane ząbki czosnku, liście oraz pokrojony korzeń chrzanu. Następnie układamy na nich warzywa.

W słoju układamy naprzemiennie ogórki i pozostałe przyprawy. W osobnym naczyniu tworzymy roztwór wody z solą w proporcji: 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody. Kiedy składniki połączą się, zalewamy nimi ogórki w słoiku. Całość przykrywamy gazą zabezpieczoną gumką recepturką.

Ogórki małosolne powinny odpoczywać w zacienionym miejscu od 3 do 5 dni. To, że są gotowe, poznamy po mętnej wodzie. Po tym czasie ogórki są pyszne, twarde i gotowe do zjedzenia.

Zobacz również:

Zwykłe ogórki zyskają dzięki temu wyjątkowe właściwościInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas