Przysmak, który kojarzy się z dzieciństwem? Jagodzianki! Zrób je tak, jak Ewa Wachowicz, a nie pożałujesz
Jagodzianki. To jeden z tych przysmaków, który zabierze nas do pięknych, beztroskich czasów. Do domu babci, wspomnień z wakacji z rodzicami nad polskim morzem, do ulubionej cukierni na rogu. Jak przygotować te drożdżowe bułki z jagodami w domu? Szukasz sprawdzonego przepisu? Odpowiedzi udziela Ewa Wachowicz.
Zobacz również:
Jak przygotować jagodzianki krok po kroku? Sprawdzony przepis na ten wyjątkowy przysmak zdradziła w jednym z programów "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz. Podstawą są świeże owoce i dobrze dobrane składniki. Samo wykonanie bułek z jagodami nie jest skomplikowane. Ważne, aby wykorzystać wszystkie podpowiedzi.
Jagodzianki według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki na jagodzianki
- 550 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki dodatkowe
- żółtko do posmarowania
- kruszonka
- ½ szklanki - mąki krupczatki
- 2 łyżki - cukru pudru
- 50 g - masła
- borówki mrożone
- ½ szklanki soku z borówek (woda po rozmrożeniu)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na kruszonkę
- kruszonka
- ½ szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- Owoce
- borówki mrożone
- ½ szklanki - soku z borówek (woda po rozmrożeniu)
- 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka - cukru pudru
Czytaj również: Ewa Wachowicz - kolor lata na talerzu
- Mleko wlać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.
- Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w spokoju.
- Do drugiej miski wsypać mąkę krupczatkę. Dodać cukier puder i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.
- Większą część wody z borówek wlać do garnka, posłodzić i zagotować. W reszcie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wlać do soku w rondelku. Gdy powstanie kisiel, wrzucić borówki. Wymieszać.
- Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
Lubisz gotować? Polecamy również przepisy Ewy Wachowicz na: