Przysmak, który kojarzy się z dzieciństwem? Jagodzianki! Zrób je tak, jak Ewa Wachowicz, a nie pożałujesz

Jagodzianki. To jeden z tych przysmaków, który zabierze nas do pięknych, beztroskich czasów. Do domu babci, wspomnień z wakacji z rodzicami nad polskim morzem, do ulubionej cukierni na rogu. Jak przygotować te drożdżowe bułki z jagodami w domu? Szukasz sprawdzonego przepisu? Odpowiedzi udziela Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz i jej przepis na jagodzianki
Ewa Wachowicz i jej przepis na jagodzianki archiwum prywatne

Jak przygotować jagodzianki krok po kroku? Sprawdzony przepis na ten wyjątkowy przysmak zdradziła w jednym z programów "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz. Podstawą są świeże owoce i dobrze dobrane składniki. Samo wykonanie bułek z jagodami nie jest skomplikowane. Ważne, aby wykorzystać wszystkie podpowiedzi.

Jagodzianki według przepisu Ewy Wachowicz

Przepis na jagodzianki
Przepis na jagodzianki materiały prasowe

Składniki na jagodzianki 

  • 550 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki dodatkowe

  • żółtko do posmarowania
  • kruszonka
  • ½ szklanki - mąki krupczatki
  • 2 łyżki - cukru pudru
  • 50 g - masła
  • borówki mrożone
  • ½ szklanki soku z borówek (woda po rozmrożeniu)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki na kruszonkę

  • kruszonka
  • ½ szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • Owoce
  • borówki mrożone
  • ½ szklanki - soku z borówek (woda po rozmrożeniu)
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka - cukru pudru


Jak zrobić jagodzianki? Sposób przygotowania: 

  1. Mleko wlać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.
  2. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w spokoju.
  3. Do drugiej miski wsypać mąkę krupczatkę. Dodać cukier puder i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.
  4. Większą część wody z borówek wlać do garnka, posłodzić i zagotować. W reszcie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wlać do soku w rondelku. Gdy powstanie kisiel, wrzucić borówki. Wymieszać.
  5. Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.

Lubisz gotować? Polecamy również przepisy Ewy Wachowicz na:

Pyszne jagodzianki - prosty przepis na przepyszne drożdżowe bułeczkiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas