Przysmak, który kojarzy się z dzieciństwem? Jagodzianki! Zrób je tak, jak Ewa Wachowicz, a nie pożałujesz

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
6
Udostępnij
Ewa Wachowicz i jej przepis na jagodzianki
Ewa Wachowicz i jej przepis na jagodzianki archiwum prywatne

Jagodzianki według przepisu Ewy Wachowicz 

Przepis na jagodzianki
Przepis na jagodzianki materiały prasowe
  • 550 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • żółtko do posmarowania
  • kruszonka
  • ½ szklanki - mąki krupczatki
  • 2 łyżki - cukru pudru
  • 50 g - masła
  • borówki mrożone
  • ½ szklanki soku z borówek (woda po rozmrożeniu)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kruszonka
  • ½ szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • Owoce
  • borówki mrożone
  • ½ szklanki - soku z borówek (woda po rozmrożeniu)
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka - cukru pudru

Jak zrobić jagodzianki? Sposób przygotowania: 

  1. Mleko wlać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.
  2. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w spokoju.
  3. Do drugiej miski wsypać mąkę krupczatkę. Dodać cukier puder i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.
  4. Większą część wody z borówek wlać do garnka, posłodzić i zagotować. W reszcie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wlać do soku w rondelku. Gdy powstanie kisiel, wrzucić borówki. Wymieszać.
  5. Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
2
Super
relevant
1
Hahaha
haha
1
Szok
shock
1
Smutny
sad
0
Zły
angry
1
Lubię to
like
Super
relevant
6
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na